Publicitat
Terrassa

La ciutat s’adapta a les nits de toc de queda

Terrassa va viure diumenge la primera de les nits de toc de queda a la ciutat, en el marc de les mesures impulsades pel Govern de la Generalitat per tal de frenar l’expansió del coronavirus a Catalunya. Places i carrers van buidar-se així de vianants i tràfic rodat des de les deu de nit i fins a les sis de la matinada, deixant una estampa inusual en plena segona onada de contagis de la Covid-19; i en el primer dia, també, del nou Estat d’Alarma decretat pel Govern espanyol.

La restricció de la mobilitat nocturna per a la contenció del coronavirus es produeix en un moment en què l’expansió de la pandèmia s’accentua a Terrassa i Catalunya, amb la consegüent alteració de la vida quotidiana que suposa l’adopció de mesures per frenar-la. "L’aplicació del toc de queda mostra que la situació és molt complicada", va manifestar ahir l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, en una roda de premsa celebrada a l’Ajuntament en què va qualificar les últimes dades de Terrassa de "molt preocupants". L’índex de rebrot s’ha disparat a la ciutat fins arribat als 1.034 punts ahir dilluns, el valor més alt des que va iniciar-se la pandèmia el març passat.

Afectacions
Amb tot, la primera nit del toc de queda va transcórrer sense incidents, més enllà de l’obligat canvi d’hàbits inherent a una limitació d’aquestes característiques. Així ho va manifestar l’intendent major de la Policia Municipal, Antoni Flores, que va anunciar que la restricció s’ha acompanyat, en coordinació amb el cos dels Mossos d’Esquadra, d’un augment en el nombre de patrulles nocturnes, "especialment a partir de les 21 hores, quan acaba l’activitat econòmica, i de les 22 hores, quan han de cessar tots els desplaçaments". El cap policial va apuntar que el reforç del patrullatge s’intensificarà les nits de dijous, divendres i dissabte, i que s’organitzaran dispositius especials en aquells punts concrets de la ciutat on, en funció de l’experiència acumulada, se sap que podrien donar-se reunions de persones a les nits.

Serveis
Pel que fa a com els serveis municipals s’adapten a la nova situació, l’alcalde Ballart va manifestar que "la majoria de serveis essencials de la ciutat no se’n veuran afectats". D’aquesta manera, el transport públic urbà, així com el taxi, els serveis socials, els equipaments cívics i els serveis de neteja funcionaran amb normalitat en el seu horari habitual. Sí que hi haurà canvis en les activitats culturals, la finalització de les quals caldrà avançar a les 10 de la nit. Aquest és límit que la Generalitat ha fixat perquè acabin aquest tipus d’actes. Recordem que, com a excepció, el Govern català permet que les persones que assisteixen a activitats culturals puguin tornar a casa entre les 10 i les 11 de la nit (i no a les 22 hores, com marca el toc de queda general).

També en el camp cultural, el Cinema Catalunya, de gestió municipal, ja va anul·lar el diumenge dues sessions, i a partir de dimecres avançarà els passis perquè els espectadors puguin arribar a casa abans de l’horari establert pel toc de queda. Així mateix, aquells equipaments educatius que finalitzen l’horari lectiu a les 22 hores hauran de tancar abans. Ballart també va indicar que el 80 per cent de la plantilla municipal que pot teletreballar "ja ho està fent", amb la intenció que aquesta dada "s’incrementi en les pròximes setmanes".

El toc de queda està vigent tota la nit, amb excepcions a la mobilitat, com les persones que han de moure’s per raons laborals, de salut, per tenir cura de menors o gent gran, o que retornen a casa després d’un viatge.

Més reaccions polítiques
El regidor de Ciutadans (Cs), David Aguinaga, les va aplaudir però amb matisos. Respecte a l’Estat de l’Alarma, va qüestionar la durada fins a sis mesos. "Tenim dubtes que ja s’hagi posat un període tan llarg de cop. L’Estat d’Alarma s’ha de revisar cada quinze dies i no ens sembla adequat tanta previsió tancada a llarg termini". L’edil també va tenir objeccions pel toc de queda del Govern de Catalunya, que és des de les 22 hores i fins a les 6 de la matinada. Sobre aquesta normativa, considerà que "posa en greu perill el futur de la restauració i el servei de menjar a domicili. No acabem d’entendre aquesta limitació d’horari perquè entra en conflicte en la flexibilitat que tenen les activitats culturals que poden acabar a les 11 h i per tant hi haurà gent fent desplaçaments cap a casa".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top