Publicitat
Terrassa

El Parc Natural de Sant Llorenç, sota control

La carretera de Matadepera a Mura i Talamanca, el diumenge a primera hora, registrava un trànsit intens de vehicles privats, bona part dels quals acollien famílies que es disposaven anar d’excursió al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac. A mesura que avançava el matí, passades les 10 h, ja s’havien omplert els pàrquings pròxims al paratge natural (Torre de l’Àngel, l’Alzina de Sal·lari i Coll d’Estenalles) amb una capacitat aproximada d’unes tres-centes places.

Va ser el moment en què es va obrir el dispositiu de Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, guardes i informadors, instal·lat a l’alçada de la plaça de l’Hoquei, davant de Les Pedritxes. Els mossos anaven parant els cotxes que pujaven en direcció al parc i preguntaven als conductors on anaven per explicar tot seguit, que si volien encaminar-se a la muntanya, havien de deixar el vehicle privat al pàrquing habilitat davant del club esportiu i agafar el bus llançadora fins al Coll d’Estenalles o també el bus ordinari que cobreix el trajecte des de Terrassa fins allí.

El control va suscitar cares de sorpresa perquè hi havia persones que no sabien que aquest cap de setmana havia entrat en vigor la mesura de restriccions d’accés als parcs naturals amb vehicle privat. La majoria ho va comprendre i va optar per deixar el cotxe i pujar al bus llançadora. També vam veure que hi havia qui girava cua de nou cap a Terrassa. I d’altres que continuaven carretera amunt al·legant que anaven a Mura, una resposta que en un moment donat semblava unitària i que va preocupar als agents. La norma però era clara. "Els pàrquings de dalt estan plens i si hi ha cotxes fora del lloc permès caldrà posar la denúncia", van comentar els membres del dispositiu.

Mentre, a la parada del bus de la plaça de l’Hoquei, on hifa estada el bus ordinari M-11, que circula els caps de setmana i festius per anar a la zona natural, s’hi aplegaven les persones que havien arribat cap a les 10 tocades i havien hagut de deixar el cotxe a Les Pedritxes. Moltes de les que esperaven eren d’altres municipis. Aquest era el cas, per exemple, de l’Alba, la Sara i la Júlia, de Barcelona. "Sabíem de les mesures però no pensàvem que a les 11 del matí ja es tallaria el trànsit tan avall". Les tres van afegir que la decisió del Govern per reduir la mobilitat era bona encara que tenien algun dubte. "A la tardor, els parcs naturals sempre han estat molt plens. La pregunta és perquè s’ha pres ara la mesura de reduir la presència de vehicles. També es podia fer abans perquè a la fi la quantitat de gent que hi haurà a la muntanya és la mateixa i, per tant, estem exposats iguals a la Covid-19". El Juamma, procedent també de Barcelona amb tres amics més, coincidia amb les tres noies. "No acabo d’entendre el motiu. Si el tema és la gran afluència de vehicles, s’hagués hagut de fer abans i sempre. Crec que s’aplica ara aprofitant la pandèmia". En canvi l’Antonio i el Tomàs, junt amb una colla -havien respectat el número clausus de 6-, van celebrar la decisió dels gestors polítics. "Ens hem d’adaptar a les normatives pel bé de tothom. La gent cerca espais a l’aire lliure i com que ha augmentat el nombre de visitants per la Covid, s’ha de regular". Les persones entrevistades es van manifestar de manera unitària que, almenys, hi hagi una bona freqüència del bus llançadora per no haver d’esperar molta estona a la parada per anar i tornar .

El primer bus exprés, gratuït, va marxar de la plaça de l’Hoquei a les 11.06 minuts del matí i es va estrenar amb unes 15 persones. Des d’allà fins al Coll d’Estenalles tenia uns 20 minuts. Això si el trànsit ho permetia. Un trànsit amb força presència encara de ciclistes que feien alentir la marxa dels qui anaven amb vehicle. I després de marxar aquest primer, ja s’hi va reunir un segon col·lectiu de visitants al parc.

El bus llançadora reforçarà des d’aquest cap de setmana l’accés en transport públic al Parc Natural de Sant Llorenç. Des de fa més d’una dècada, hi ha un servei ordinari de caps de setmana que es va rellançar l’any 2018 per atreure viatgers. El bus que va des de Terrassa fins a Coll d’Estenalles té la primera sortida a les 8.30 des de l’estació d’autobusos de la Rambleta i té una freqüència d’una hora, excepte alguns intervals que és de dues hores. La majoria d’usuaris són conscients que és una manera d’accedir més sostenible. "Volem caminar però deixar el cotxe quant més a prop millor. És contradictori", van dir Daniel, Amèrica i Laura, de Terrassa, que havien optat pel transport públic. Nataly i Markus, de Barcelona, també van manifestar el mateix. "Les últimes imatges de cotxes als parcs eren decebedores. La natura és per gaudir-la sense vehicles". La parella va afegir que sempre anava al parc en transport públic". Pel que fa al de Sant Llorenç, les autoritats estudiaran el nombre de viatgers que utilitzen el bus per encaixar oferta i demanda. Aquest paratge natural té una afluència el diumenge d’uns 1.500 cotxes, que es tradueix amb quatre mil persones.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top