Publicitat
Terrassa

La caiguda del petit comerç s’accentua amb la Covid-19

L’enquesta de l’Escola Superior de Comerç i Distribució (Escodi) sobre comerç i confinament evidencia que el 79% del sector del petit comerç ha registrat caigudes molt significatives en les vendes entre el març i la primera quinzena de novembre d’aquest any, en el que podríem anomenar període Covid-19. Però la crisi provocada per la pandèmia sanitària, en realitat, ha vingut a sumar-se a la tendència de descens en les vendes i reducció del marge de beneficis que el sector venia registrant de forma sostinguda des de dos anys abans. I és que al retail ja li estava costant molt superar la crisi econòmica del 2008, els canvis d’hàbits dels consumidors i la desestacionalització de les rebaixes, legislada el 2013. La Covid-19 ha accelerat i agreujat de forma quasi dramàtica aquest procés en aquelles botigues que encara no havien iniciat el seu procés d’adaptació a les noves tendències de consum i, possiblement, reforçarà, a mitjà termini, el desenvolupament d’aquells que ja havien fet una aposta per la proximitat, l’omnicanalitat, o valors com la responsabilitat mediambiental i social.

Consumidors
La prova és que quan al sector se li pregunta per les causes d’aquest descens, amb la possibilitat de multiresposta, el 72% assenyala les restriccions per la Covid-19, i un 61% la por dels consumidors als contagis; però un 45% també afegeix la influència de la competència online, i un 39% reconeix que abans de la Covid ja entrava menys gent al seu establiment.

De la mateixa manera, entre els enquestats que han mantingut o millorat les seves vendes al llarg del període Covid-19, també amb possibilitat de multiresposta, el 47% ho atribueix al bon tracte en l’àmbit emocional del client i un 37 % a què cuida la neteja i la seguretat. El 45% destaca que s’ha adaptat als nous hàbits dels consumidors, un 30% ho atribueix a les vendes online, i un 27% a què ven productes de proximitat.

Guanys
Davant aquest panorama, el sector alimentari – al que s’hauria de sumar algun establiment d’equipament esportiu, de tecnologia o d’equipament de la llar- és el que ha obtingut millors resultats. Especialment les cadenes de grans súper, perquè a la majoria de pimes els ha anat igual o pitjor que el 2019. A l’enquesta, el 28% dels representants del sector alimentació manifesta haver augmentat les seves vendes, però el 41% manté que els ha anat pitjor. I els que reconeixen un increment de guanys, el situen només en el 16%. Així, el 57% dels enquestats asseguren que han reduït els seus marges, un 37% que els han mantingut i només un 6% afirma haver-los incrementat.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top