Publicitat
Terrassa

Nou recurs per a víctimes de violència masclista

Les dades de violència contra les dones del segon trimestre de 2020 al Vallès Occidental confirmen que el primer confinament a causa de la pandèmia de la Covid-19 va suposar un increment de la necessitat de suport a les dones per afrontar situacions de violència masclista. Així es desprèn del recull de dades estadístiques judicials trimestrals relacionades amb la violència de gènere a la comarca que ha publicat l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

És molt rellevant l’increment de trucades fetes a la línia 900 900 120 d’atenció contra la violència masclista, que va créixer un 140% respecte a les dades del mateix període de l’any anterior. En concret, es va passar de les 199 del segon trimestre de 2019 a les 479 durant el mateix període de 2020. Tot i això, durant el segon trimestre de l’any (que inclou els mesos de confinament), les denúncies presentades al Vallès Occidental es van reduir en un 6,8% (-32) respecte del primer trimestre del 2020 i en un 9% respecte al segon trimestre del 2019 (-43). No obstant això, se segueix amb una dada d’aproximadament cinc denúncies diàries a la comarca, tancant el segon trimestre amb 437 denúncies presentades.

En el conjunt de la comarca, durant el segon trimestre de 2020 es van registrar 484 delictes, la major part dels quals van ser per lesions lleus (73,6%). De les 82 ordres de protecció iniciades durant el segon trimestre se’n van denegar el 43,9%, un percentatge inferior que a la província de Barcelona (57,3%) i a Catalunya (50,8%), però notablement superior que al conjunt de l’Estat (28,6%). El 47,5% de les resolucions dels procediments judicials van ser per sobreseïment provisional i el 8,4% de les resolucions dels procediments judicials van acabar en condemna.

Coincidint amb el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va visitar ahir el nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Terrassa, un recurs gratuït que s’ha posat en marxa aquest mes de novembre i que ofereix atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situació de violència masclista, i també als seus fills i filles.

El nou SIE, que també incideix en la prevenció, la sensibilització i la implicació comunitària, està ubicat al número 24 del carrer Cremat i s’uneix al que es va inaugurar el passat mes de febrer a Sabadell per cobrir, entre els dos, les necessitats del Vallès Occidental amb criteris de proximitat i accessibilitat.

Equip multidisciplinari
El recurs de Terrassa compta amb un equip multidisciplinari de nou professionals integrat per persones titulades en psicologia, psicologia infantil, treball social, educació social, dret i inserció laboral. L’accés es fa per iniciativa de les mateixes dones o a través de la xarxa d’atenció i recuperació integral per a dones en situació de violència, els serveis de salut d’atenció primària, els serveis socials i les organitzacions i grups de dones.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va afirmar que es tracta d’un servei "imprescindible" que es coordinarà amb els altres recursos de què ja disposa la ciutat, com el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) de Casa Galèria, entitats que treballen en aquest àmbit i recursos socials i educatius.

"Es tracta d’acompanyar les víctimes oferint una mirada no revictimitzadora i pluridisciplinari. Per això, s’ofereix suport jurídic, psicològic, comunitari i social", va explicar, per la seva banda, El Homrani.

El conseller va assegurar que "la pitjor xacra que té la nostra societat és la violència masclista" però que l’aposta de la Generalitat és clara. "En un any i mig hem doblat el nombre de SIE a Catalunya, passant de vuit a setze. El desplegament de la xarxa té l’objectiu d’arribar als territoris on no hi havia aquests serveis, com el Garraf i el Barcelonès Nord, i alhora poder tenir més d’un SIE de referència en territoris molt poblats, com el Baix Llobregat i el Vallès Occidental", va explicar el republicà, que va destacar que en aquests serveis no hi ha límit de visites "sinó que es fa el treball necessari per a la reparació i recuperació de la dona, tot el que és necessari".

Durant l’any 2019, els SIE d’arreu de Catalunya van atendre 4.933 dones i des de l’1 de gener de 2020 al passat 15 de novembre, han atès 6141 dones i 1412 fills i filles. El SIE de Sabadell ha atès 246 dones i 32 nens i nenes des de l’1 de febrer fins al 31 d’octubre de 2020.

Més enllà de valorar la feina dels SIE, el conseller El Homrani va anunciar que durant el 2021 el seu departament obrirà tres serveis per a homes agressors per treballar les noves masculinitats i amb l’objectiu de prevenir les violències masclistes, amb l’assessorament i acompanyament d’un comitè d’expertes i experts. En aquest sentit, El Homrani va fer èmfasi en la importància de "treballar amb l’agressor des d’una perspectiva voluntària i sempre que el cas no estigui judicialitzat". "Per això el 2021 començarem tres programes pilot, que seran voluntaris i que ens permetran actuar amb l’altra cara de la violència masclista, amb l’objectiu d’anar a l’arrel del problema", va dir el conseller.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top