Publicitat
Terrassa

Retrat de la segona onada al Consorci Sanitari

El Consorci Sanitari de Terrassa afronta la sortida de la segona onada de la pandèmia amb els professionals exhausts per la pressió assistencial, però amb la satisfacció d’haver pogut fer front a la segona embranzida del virus mantenint pràcticament tota l’activitat ordinària, fins i tot incrementant l’activitat quirúrgica. Des de la direcció assistencial del CST, el doctor Jaume Boadas explica com han afrontat el repte, amb l’experiència de la primera onada.

Les dades mostren l’impacte real de la pandèmia a l’Hospital de Terrassa, on a principis de mes els ingressos a planta a l’hospital i a Sant Llàtzer fregaven els vuitanta. Ahir eren 43. A cures intensives, la xifra de malalts crítics ha caigut dels 13, el dia 1 de novembre, als 6 ahir.

"A diferència de la primera onada -explica el doctor Boadas-, l’increment de casos ha estat més progressiu" que als mesos de març i abril. La davallada d’ingressos i de pacients a l’UCI també està sent més lenta i en aquest moment les dades confirmen que la segona onada remet.

Més dades. A la primavera, l’Hospital de Terrassa va atendre 916 malalts de Covid. En el període de cinc mesos transcorregut des del mes de juliol fins ahir, han ingressat 660. La Covid va ocupar més del 70 per cent dels llits a l’abril, amb deu plantes destinades a la pandèmia i un pic de 279 pacients a principis de mes. Actualment, la pandèmia ocupa un 19 per cent de l’Hospital de Terrassa -3 plantes-, amb un pic ja superat de 92 pacients el dia 6 de novembre. Ahir ja eren 43 els ingressats a planta al centre hospitalari, la meitat que fa tres setmanes.

Pel que fa a l’UCI, l’hospital ha reforçat l’oferta de 12 a 18 llits i, tot i que ha derivat puntualment malalts a altres centres hospitalaris, no ha necessitat ocupar espais aliens com al març, quan l’àrea quirúrgica es va transformar en servei de cures intensives.

A la primera onada, les UCI de l’Hospital de Terrassa van atendre una punta de 31 malalts i ara han arribat a un màxim de 13, a principis de mes. Ahir els pacients crítics ha havien caigut a 6. La unitat ha passat "de derivar per saturació una mitja de 15 pacients covid i no covid, amb una punta de 30 derivacions el pont del Pilar, a rebre ara pacients de fora", explica Boadas.

El doctor comenta que "el treball en xarxa dels hospitals catalans i la feina de contenció de l’atenció primària han estat clau. Ens han permès atendre els malalts covid, mantenint l’activitat quirúrgica, les consultes externes i les proves diagnòstiques. Fins i tot hem obert quiròfans dissabte al matí". En aquest moment l’activitat quirúrgica de l’Hospital de Terrassa "supera la de 2019 i ens està permetent recuperar l’agenda aturada a la primera onada".

Reforç de plantilles
La virulència del virus ha tornat a tensionar les plantilles i el CST ha tornat a tenir problemes per reforçar-les. "A l’abril tots els hospitals estàvem necessitats. Ara la situació ha estat diferent. La majoria dels metges i infermeres que a la primera onada van deixar les seves tasques per reforçar les UCI no estaven disponibles, perquè l’activitat no s’ha aturat".

Finalment, el CST ha pogut reforçar l’UCI de l’hospital "amb un 50 per cent de plantilla addicional, en el cas de les infermeres amb 25 professionals més". També s’han reforçat els torns de 7 a 12 hores.

I es que la pressió ha estat constant. Durant els darrers mesos la plantilla del CST ha treballat "al 120 per cent", comenta Jaume Boadas. "A diferència de la primera onada, hi ha hagut més professionals al seu lloc, però l’esforç és mantingut i la gent està cansada, esgotada, tot i que la situació no afecta el rendiment".

A finals de novembre "el ritme de les altes ja supera el dels ingressos a l’Hospital de Terrassa", on els professionals miren amb preocupació l’arribada d’una tercera onada a principis d’any.

Per Boadas, fins Nadal continuarà la disminució progressiva d’ingressos, però després no sabem què passarà". L’eventualitat d’una tercera onada al gener, coincidint amb la grip "preocupa, perquè la grip tensa cada any els hospitals".

Hi ha algunes dades que conviden a l’optimisme, però. La vacunació de la grip va bé i ja supera, amb un 55% per cent, anteriors campanyes. D’altra banda, "creiem que les mascaretes minimitzaran els contagis. Ara ja ho notem a pediatria. Hauríem d’estar atenent malalties respiratòries pediàtriques i no estan arribant".

Des de la direcció assistencial del CST, Jaume Boadas vol "agrair la feina dels professionals, que estan responent al màxim" i recordar que "els hospitals no podem frenar sols la pandèmia. Ho hem de fer entre tots. Ara cal l’autoresponsabilitat de la població i seguir l’exemple dels grans". Els majors de 65 anys tenen avui els millors indicadors epidemiològics. Les estadístiques de l’Hospital de Terrassa ho demostren. El gruix dels ingressos per Covid està en edat laboral, entre els 30 i els 60 anys".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top