Publicitat
Terrassa

La desescalada no avança per un canvi “brusc” en contagis

No hi ha marge pel relaxament. El Procicat ha optat per no obrir la porta al segon tram de la desescalada. Les previsions més optimistes de la Generalitat respecte als pròxims dies s’ha esvaït per un canvi “brusc” dels contagis. Si ara fa deu dies es va iniciar un nou intent de camí cap a la normalitat sense complir els indicadors sanitaris que havia fixat prèviament al Govern per afrontar la desescalada, ahir va ser la velocitat de transmissió del coronavirus (Rt) a Catalunya, que va pujar ahir per tercer dia consecutiu i s’ha situat en 0,92, la que va resultar determinant per frenar el procés d’obertura. Terrassa i Catalunya no avançaran dilluns vinent de tram i es quedarà en l’1. De moment, se seguirà en aquest primer pas quinze dies més encara que s’anirà “avaluant diàriament” la situació. Per tant totes les previsions més optimistes han saltat pels aires en poc més d’una setmana. Un cop més s’intenta buscar un equilibri entre salut i economia que no existeix si no es tenen els recursos per fer-ho i com va admetre a principis de setmana el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, “amb diners per poder atendre als sectors afectats no s’hagués iniciat la desescalada”.

El pont de la Constitució no significarà un canvi en les condicions. En aquesta nova fase es permetria l’obertura dels centres comercials, amb aforament del 30%, i el comerç podria arribar al 50% de capacitat i superar els 800 metres quadrats oberts al públic, també s’incrementava la capacitat interior de la restauració fins al 50% a més de permetre la mobilitat dins de la mateixa comarca i altres ampliacions d’aforament en cinemes, teatres i sales de concerts.

Mobilitat
De moment, aquestes reobertures hauran d’esperar fins que les dades acompanyin tot i que “no estem tancats a res”, va assegurar ahir la consellera de Salut, Alba Vegés, i “farem un monitoratge diari” per veure la tendència que segueixen les xifres, va dir Argimon.

Aquest anunci també ha estat acompanyat d’una nova crida a la “prudència”. S’ha tornat a considear els pròxims dies com a claus. “Gestionar un rebrot en aquesta situació seria complicadíssim”, va considerar la consellera, que va demanat la col·laboració de tots els ciutadans a reduir al màxim les interaccions socials, amb “prudència i esforç col·lectiu”.

Per la seva part, la secretària general d’Interior, Beth Abad, ha iniciat la seva intervenció afirmant que dilluns vinent “no canviem de tram” i apel·lant “a la prudència”. “Cal ser molt conscients del moment en què estem vivim. Tothom està cansat, tenim el cansament de la pandèmia, però cal ser prudents”. “Tenim un cap de setmana llarg que coincideix amb un dimarts que és festiu, el nostre objectiu és poder disminuir la mobilitat i per això demanem la responsabilitat de tots i totes”, ha afegit.

Nadal
Amb relació a les dades policials, l’última nit s’han aixecat 116 actes de denúncia a persones per saltar-se el confinament nocturn i no s’ha tancat cap local. En l’acumulat des del 16 d’octubre, s’han aixecat 49.765 denúncies administratives

Tot i la frenada en el retorn progressiva a una vida més semblant a la que coneixíem abans de la pandèmia a Catalunya, els dies de festa assenyalats de Nadal se salven i Vergés va afirmar que “tant si estem en tram 3 com si no, hi ha un pla de Nadal “que assegura que els catalans es puguin desplaçar dins i fora de la comunitat per visitar els seus familiars. Cal recordar que el dia de Nadal, Sant Esteve i Cap d’Any, cauen aquest any en el període comprès a Catalunya en el confinament municipal pel coronavirus, vigent des de les sis del matí de divendres fins a les 6 del matí de dilluns.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top