Publicitat
Terrassa

L’Estat promet més de 6 mil milions per Rodalies fins a 2030

Enfundat amb una armilla groga, al bell mig d’una estació de La Sagrera a mig executar, el ministre Jose Luis Ábalos ha promès a Catalunya una injecció de més de 6 mil euros per millorar la xarxa de Rodalies. Un anunci que tothom rep amb incredulitat, després d’una dècada amb promeses de tres ministres de Fomento i una llarga llista d’incompliments.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, espera que els pròxims anys la demanda a Rodalies augmentarà un 50%. Per fer front a aquest increment, Àbalos ha anunciat un augment de l’oferta ferroviària del 58% a Catalunya. El projecte és concreta en la construcció de 10 noves estacions, la compra de més de 100 trens i l’entrada en servei de 120 nous quilòmetres de vies.

El gruix de les inversions pels deu anys vinents s’executarà en un primer període de cinc anys. Dels 6.345 milions promesos, 4.622 corresponen precisament a actuacions que estaran acabades o en execució abans del 2025. Entre elles, l’estació de Rodalies de Can Boada-La Maurina, prevista entre el carrer Beethoven i la Ronda de Ponent.

En aquest primer paquet d’inversions imminents, amb la de l’estació de Terrassa hi ha prevista la construcció de les noves estacions de Santa Perpètua de Mogoda, Salou-Port Aventura, Terrassa-Can Boada, Sabadell-Ca Llong i Bellisens, a Reus.

Una part del Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030 està ja en execució i un altre en fase de planificació. En aquest darrer cas estan els projectes de duplicació del tram soterrat de Vic i la remodelació de les estacions de Montcada Bifurcació i Castelldefels.

Pel que fa als projectes en execució, destaquen el ramal d’accés a l’aeroport d’El Prat i el desdoblament de l’R3 entre els municipis de Parets i La Garriga.

Punt d’inflexió
Àbalos va voler deixar clar a La Sagrera que el seu compromís amb les inversions és ferm i va marcar distàncies amb els incompliments dels seus predecessors. El ministre fa afirmar que el govern de Pedro Sánchez vol marcar “un punt d’inflexió” en les inversions a Rodalies Catalunya i va defensar que el Pla de Rodalies és “realitzable” i incorpora un calendari d’execució “molt estudiat” per complir amb els compromisos.

El ministeri ha doblat aquests darrers dos anys les inversions del govern de Mariano Rajoy, va dir Ábalos. En xifres, ha invertit 1.700 milions en infraestructures a Catalunya, on ha licitat 1400 milions més en Rodalies i està en execució el Corredor Mediterrani.

Entre els objectius del nou pla de rodalies hi figuren el de reduir els temps de viatge, millorar la puntualitat i el confort, l’accessibilitat, la capacitat de transport i la intermodalitat de la xarxa. El propòsit és “crear un sistema de transport atractiu, digital, que posi a les persones en el centre de totes les actuacions”, en paraules del ministre.

A partir d’ara, l’execució del Pla de Rodalies Catalunya 2020-2030 serà supervisat pel ministeri i per la Generalitat. Es crearà una comissió mixta que funcionarà com a mecanisme de concertació entre administracions.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top