Publicitat
Terrassa

Un pla ampliarà el Parc Audiovisual perquè esdevingui un referent europeu

La Generalitat vol que el Parc Audiovisual de Catalunya (PAC), a l’antic Hospital del Tòrax de Terrassa, sigui un referent al sud d’Europa, i amb aquest objectiu ha dissenyat un projecte ambiciós d’ampliació. Es diu "Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojocs del sud d’Europa" i té a Terrassa i l’Hospitalet de Llobregat al centre.

El projecte, presentat ahir, preveu l’ampliació d’una infraestructura "que esdevingui un centre de referència de recerca i producció per als sectors audiovisual i de continguts digitals a Catalunya". L’Ajuntament de Terrassa hi participa, principalment a través del PAC, que serà objecte de l’ampliació i que actualment és centre de producció de referència. El projecte opta als fons europeus Next Generation EU, destinats a projectes empresarials amb un alt potencial transformador.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va destacar que el pla "esdevindrà beneficiós per a empreses del sector audiovisual, del videojoc, plataformes digitals, empreses auxiliars i tecnològiques, professionals vinculats a la creació i sectors culturals vinculats al món digital i la innovació, ja que contribuirà a desenvolupar nous models de negoci". El conseller va recordar que aquest sector representa el 6,8% del PIB a Europa i genera 14 milions de llocs de treball. A Catalunya es genera el 38% de la producció espanyola de vídeojocs i més del 50% de la facturació a tota Espanya.

La iniciativa permetrà impulsar l’espai de platós més innovador d’Europa, afegeix el Govern. La intenció és afavorir la creació de continguts audiovisuals i digitals "que puguin ser reconeguts arreu" i atreure empreses d’àmbit global "que treballin amb talent local i creïn productes d’abast internacional per fer créixer els sectors". Amb aquest programa es vol posicionar Catalunya a nivell internacional com un "hub" innovador i punter en la producció audiovisual i de continguts digitals.

Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, afirma que "l’aposta de Terrassa pel sector audiovisual ha estat una constant en el passat i ho continua essent ara. Una aposta per la creativitat, la producció, la creació d’oportunitats, la preservació del patrimoni cultural, l’educació, la implicació de la ciutadania i l’atracció de rodatges i produccions tant al Parc Audiovisual com al conjunt de la ciutat, a través de la Terrassa Film Office. Amb aquest projecte tenim la voluntat i la oportunitat de seguir creixent en el marc d’una aliança de país que sumi capacitats i obri noves oportunitats en un sector com l’audiovisual, estratègic a escala europea".

Només en l’àmbit audiovisual, el nou centre comportaria la creació de prop de 400 empreses i 4.000 llocs de treball, i permetria augmentar la facturació del sector fins assolir els 2.300 milions d’euros. Quant al sector dels videojocs, es crearien al voltant de 40 empreses i prop d’un miler de llocs de treball, i es doblaria la facturació, que se situaria en 980 milions d’euros anuals. El nou centre inclourà sis platós de 1.500 m2 que es podran interconnectar; dos platós de 800 m2 dotats amb tecnologia LED i un altre de 500 m2 per a captació volumètrica, 360º i captura de moviment. Els espais estaran equipats amb l’última tecnologia adaptada.

La infraestructura acollirà, a més, sales de postproducció i de testeig d’UX i estudis de sonorització i enregistrament de "podcasts". També oferirà espais per creació de continguts interactius (VR/XR); laboratori de projectes que impliquin AI, 5G, robòtica i tecnologia innovadora; laboratoris de recerca aplicada; espais d’assessorament i formació i capacitació empresarial i de professionalització dels sectors i espais per promoure la creació de programes adreçats a la investigació i el prototipatge de continguts i tecnologies immersives.

Ecosistema
El projecte pretén consolidar un ecosistema de les indústries creatives de l’àmbit audiovisual i dels videojocs que es fa des de la col·laboració entre empreses privades i institucions públiques. Diu la Generalitat que serà "un ecosistema format per empreses, professionals i associacions dels sectors implicats; plataformes i mitjans audiovisuals; festivals i fires; universitats i centres de recerca i la Generalitat i diverses administracions públiques, com el Departament d’Empresa i Coneixement, i els ajuntaments de Terrassa i L’Hospitalet de Llobregat".

Terrassa té el Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya, el centre tecnològic Leitat, el centre de recuperació i conservació de la Filmoteca i l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals, l’ESCAC.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top