Publicitat
Terrassa

El ple aprova el pressupost de 2021 amb l’abstenció de l’oposició

L’espèrit nadalenc, només al comiat. El ple extraordinari de pressupostos va aprovar ahir els comptes municipals per l’exercici 2021 amb els 15 vots favorables del govern (Tot per Terrassa i ERC) i l’abstenció dels tres partits de l’oposició: els 12 vots del PSC (7), Ciutadans (3) i Junts per Terrassa (2). Cap vot en contra, en un debat polític que va anar pujant de to i va acabar amb una dura càrrega contra el PSC i, en particular, contra el seu president, l’exalcalde Alfredo Vega. El republicà Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, el va titllat de deshonest i d’"hipòcrita" per les seves crítiques i les del seu partit al pressupost i a l’executiu.

El govern de Jordi Ballart gestionarà el 2019 un pressupost de 260,55 milions d’euros per tot el hòlding municipal, un 1,13 per cent inferior al de 2019. La Covid-19 provocarà una caiguda d’ingressos de 6,5 milions d’euros, però l’administració disposarà de més recursos procedents del superàvit. En concret, 7,5 milions alliberats per la flexibilització de la regla de la despesa, als que se sumaran les aportacions anunciades per les administracions per combatre els efectes de la pandèmia. En total uns 12,5 milions, segons les previsions municipals.

El debat sobre els pressupostos va començar amb la votació de les esmenes. Junt per Terrassa demanava partides més elevades per la vianalització i l’accessibilitat i per un llistat de projectes, entre ells l’arranjament del Pont de Sant Pere i la millora de la connectivitat entre els barris.

Esmenes rebutjades
Finalment, la formació va retirar les seves esmenes davant el compromís d’Isaac Albert de debatre-les a la primavera, coincidint amb la disposició del superàvit.

La resta d’esmenes van ser rebutjades. Cs demanava incrementar en un 35% el Programa Jove Decideix, d’inserció laboral d’alumnes en situació d’abandó escolar, una proposta que el govern va acceptar estudiar. També va reclamar la gratificació pels treballadors municipals que han estat en primera fila en la lluita contra la pandèmia.

La formació taronja va deixar clar des del primer moment que aquesta vegada no s’oposaria als comptes municipals -"tenim raons per creure que és el millor instrument per superar la crisi més gran que hem viscut mai", va dir el seu portaveu Javier González-, però va recordar que són moltes les decisions econòmiques de l’executiu que no comparteix.

El PSC també va veure com el ple rebutjava la seva esmena a la memòria del pressupost, vinculada a recursos futurs. Entre les propostes, dos milions més per plans d’ocupació, partides contra la bretxa digital, 450 mil euros per reforçar les gerències dels eixos comercials i una partida addicional d’1,2 milions per augmentar l’oferta d’habitatge públic, mitjançant la compra per tanteig i retracte. Cap d’elles va ser acceptada.

El mur
Va ser en el debat del pressupost quan les rèpliques van pujar de to i el ple es va tornar agra. JxT va acusar el govern de "manca de voluntat per debatre el pressupost" i Alfredo Vega dir que el PSC s’havia trobat "amb un mur". El socialista va retrau-re a Isaac Albert de no haver-li fet "ni una trucada" i va acusar el govern d’haver incrementat l’estructura directiva municipal.

Paral·lelament al debat en línia, el regidor socialista Javier García va aprofitar per piular a Twitter diferents gràfiques sobre l’encariment de les àrees de Presidència, els sous dels alts càrrecs municipals i el Gabinet d’alcaldia, i altres sobre la reducció d’altres partides com obres i manteniment i Universitat.

Els tuits i l’acusació de Vega van molestar Isaac Albert, que va acusar el PSC d’intentar "recuperar el poder com sigui" i va carregar contra el president del grup socialista. "Hem sobta la dificultat per entendre els números del pressupost", va dir, referint-se a la seva etapa com a alcalde. "O no s’adonaven i sort que han tingut el cos tècnic, o tenen interès a confondre la ciutat", va dir.

Albert va arribar a acusar Vega d’"hipòcrita" per la seva proposta per incrementar l’habitatge públic. "Quan vostè era alcalde no va aprovar ni 300 mil euros per comprar pisos, que li oferien per 17 mil euros", va afirmar.

Els pressupostos van sortir finalment endavant amb el vot favorable del govern i l’abstenció de tota l’oposició. També del PSC.

El ple va baixar de to en el tram final, enmig de crides a recuperar "l’oasi terrassenc" i amb la reflexió de l’alcalde, que va reconèixer que "el debat podia haver estat millor".

Jordi Ballart va defensar que el pressupost de 2021 és "el millor possible, no el que hauríem desitjat". Aquest any el govern "ha fet moltes coses quan tocava i no ha deixat a ningú abandonat", va afirmar. L’any vinent, va afegir, "començarem a veure el final de la pandèmia" amb "un pressupost de l’estabilització, que marcarà les bases de la recuperació". L’objectiu és que el 2022 sigui l’any "de l’empenta, de començar a caminar".

Davant la pantalla de l’ordinador, amb un cert gust agredolç, els regidors es van acomiadar el ple desitjant unes bones festes a la ciutadania.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top