Publicitat
Terrassa

A partir d’avui, el límit de velocitat és de 30 km/h

Avui entra en vigor la nova ordenança de Mobilitat de Terrassa, aprovada per tots els grups municipals i que porta importants novetats com la limitació de la velocitat general a la ciutat a 30 km/h., regula la circulació dels patinets elèctrics i prohibeix a les motos estacionar sobre la vorera.

La nova ordenança adapta “la normativa municipal al que està passant al carrer -comenta la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat i regidora de Mobilitat Lluïsa Melgares-. “És evident que des de fa mesos hi ha una nova forma de moure’s per la ciutat i des de l’Ajuntament hem volgut donar resposta a les noves necessitats”.

La normativa actualitza els continguts de les dues ordenances vigents fins ara en matèria de mobilitat i que tenien 25 anys. La seva aplicació permet avançar en algunes de les mesures previstes al Pla de Mobilitat 2016-21.

Els canvis més importants
La nova ordenança fa una aposta per la mobilitat verda i regula l’ús de l’espai públic per part de les noves formes de desplaçament. Les principals novetats són les següents:

A partir de dilluns, el límit genèric de velocitat a la ciutat baixa dels 50 km/h als 30 km/h. Només a les vies de dos o més carrils es podrà incrementar la velocitat fins als 50 km/h, sempre que hi hagi senyalització específica.

A les vies de plataforma única la limitació serà a 20 km/h i a les àrees de vianants, els vehicles autoritzats hauran de circular a 10 km/h.

La mesura pretén reduir el nombre d’atropellaments a la ciutat i la gravetat dels accidents. La reducció de la velocitat permet, a banda, una millor convivència a la calçada entre els cotxes i altres models de mobilitat, com els patinets elèctrics i les bicicletes. Terrassa és una de les primeres ciutats que implanta aquest límit de velocitat.

L’ordenança regula els vehicles de mobilitat personal (VMP), que defineix com a vehicles d’una o més rodes dotats d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics amb una velocitat màxima entre 6 i 25 km/h. Podran circular amb VMP persones a partir dels 14 anys, hauran de dur casc obligatori fins als 16 anys i només podrà circular una persona per patinet.

Tant les bicicletes com els patinets elèctrics poden circular pels carrers limitats a 30 km/h o inferior i s’aconsella circular pel centre de la calçada. Tant les bicicletes com les VMP es consideren vehicles de ple ret als carrils. L’ordenança permet la circulació de les bicicletes pels carrils bus o taxi en cas que estiguin senyalitzats i, juntament amb els patinets, poden circular dos vehicles en paral·lel en un mateix carril.

A les zones 30, les bicicletes i els VMP tenen prioritat sobre els cotxes, però no sobre els vianants. Els conductors dels patinets i de les bicicletes hauran de circular a 1,5 metres de les façanes i dels vianants.

Per norma, bicicletes i patinets no poden circular per la vorera. Sí poden fer-ho per espais de vianants, respectant sempre les persones que van a peu. En les vies de vianants la velocitat s’haurà de moderar per circular a un màxim de 10 km/h.

Bicis i VMP han d’aparcar a zones específiques i, si no existeixen o estan plenes, les bicicletes podran aparcar a altres indrets sempre que no obstaculitzin la circulació persones i vehicles. L’ordenança prohibeix lligar bicis i patinets elèctrics als arbres, semàfors, bancs contenidors, papereres o a les parades de bus.

Una altra de les novetats importants de la nova ordenança de mobilitat que entra en vigor dilluns és la prohibició a les motocicletes i ciclomotors d’estacionar a les voreres.

La mesura, però, trigarà un any a fer-se efectiva. Durant aquest període transitori, i si no hi ha prohibició expressa, es farà una única filera en paral·lel a la vorada. Hauran de deixar un espai lliure mínim d’1,80 metres des de la façana per la ciruclació dels vianants.

L’ordenança proposa impulsar la creació a l’espai públic de zones específiques per a l’estacionament de flotes públiques o privades de bicicletes, VMP, turismes o altres vehicles. La regulació aposta per aquests models com a alternativa a l’ús del vehicle privat.

A partir de dilluns l’Ajuntament també potenciarà la creació de carrils multiús que permetran adaptar-los a les necessitats de cada moment. El model permetrà aplicar restriccions de trànsit, de l’estacionament o de la velocitat, regulacions de trànsit com les entrades a les escoles i permetrà desplegar convenis que permetin a la Policia Municipal actuar a espais privats.

La nova ordenança de Mobilitat va ser aprovada definitivament el ple de novembre, amb el suport de tots els grups municipals.

La normativa actualitzada recull 25 anys de novetats legislatives i respon a un llarg procés de participació i d’una consulta pública que es va celebrar el març de 2019.

La norma permetrà regular l’aparcament a l’àrea central de la ciutat mitjançant la creació d’àrees blaves i verdes.

Una altra de les novetats és la regulació, per primera vegada, de restriccions en cas d’emergència climàtica per puntes de contaminació ambiental, en cas de presència d’alts nivells de diòxid de nitrogen o de partícules en suspensió.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top