Publicitat
Terrassa

Augmenten les queixes a la síndica per la manca de resposta de l’Ajuntament

L’Oficina de la Síndica Municipal de Greuges de Terrassa va efectuar un total de 1.497 actuacions el 2020, un any en què, segons explica Isabel Marqués, “la implementació de l’estat d’alarma va posar a prova la mecànica de l’administració local” i com a tal, la defensora del poble “va fer els possibles per garantir i exercir els drets de la ciutadania”.

Les actuacions del 2020 són 159 més que les dutes a terme l’any anterior. Entre elles, destaquen la gran quantitat d’assessoraments i consultes, 1.198 (incloses 24 consultes per la web i 21 per Twitter), i els 125 greuges tramitats, dels quals 98 han finalitzat i 27 estan en tramitació (en 24 d’ells, la sindicatura està a l’espera de rebre els informes sol·licitats als diferents serveis municipals).

En aquest punt, Marqués subratlla l’augment del nombre de queixes relatives a la manca de resposta municipal a tota mena d’instància presentades per la ciutadania, 34 greuges, sis més que l’any 2019; un fet que “fa que reflexionem i determinem quines són les causes d’aquesta realitat”, diu la síndica, que creu que “la ciutadania comença a ser coneixedora de quins són els seus drets i per això, ara, sap que té el dret a rebre resposta a les seves instàncies i ho exigeix”.

Quant a la temàtica de les queixes que ha rebut la Sindicatura de Greuges Municipals, Marqués fa especial èmfasi als set greuges relacionats amb multes de trànsit per accedir a la plaça de la Quadra de Vallparadís i la manca de resposta, afirma, per part de l’Ajuntament a les recomanacions emeses per la síndica. Ella demanava revisar el tràmit de les notificacions de les denúncies per infracció de trànsit efectuades en bloc “perquè no garanteixen el dret de defensa del ciutadà” i anul·lar les multes imposades i retornar l’import ingressat, “en tant que el titular només podia accedir amb vehicle fins a l’edifici de la Fundació Integralia per la plaça de la Quadra de Vallparadís, ja que l’accés pel carrer del Castell estava tancat per obres i el seu accés estava justificat”.

Una actuació d’ofici
A diferència del 2019, quan Marquès va dur a terme tres actuacions d’ofici, aquest 2020 en va efectuar només una, amb la finalitat que el Consistori prengués consciència de la necessitat de revisar i actualitzar els protocols d’actuació del Padró Municipal d’Habitants per facilitar l’exercici d’aquest dret, reduint la complexitat del tràmit i garantint les resolucions de les sol·licituds en el termini de tres mesos.

D’altra banda, en la seva memòria anual, Marquès valora positivament l’aprovació de l’Ordenança de Mobilitat de Terrassa, “sobretot la regulació de les condicions de circulació que són aplicables als vehicles de mobilitat personal i la resolució dels problemes de convivència a l’espai públic, una petició ja manifestada per la síndica l’any 2018”. A més, Marquès destaca com a acció rellevant l’entrada en funcionament de la Bústia Ètica, que, gestionada per la Sindicatura Municipal de Greuges, està destinada a facilitar la comunicació de conductes desenvolupades en els òrgans municipals que puguin ser contràries als principis ètics i regles de conducta que estableix el Codi Ètic de l’Ajuntament.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top