Publicitat
Terrassa

Ca n’Amat de la Muntanya redueix a la meitat el seu hotel

La Masia Ègara està situada a peu de la carretera de Rellinars i envoltada de zona boscosa.

La família Sala ha decidit redimensionar el seu projecte de convertir la Masia Ègara en un hotel, facilitant d’aquesta manera l’aprovació definitiva del pla especial per part de la Generalitat. La Comissió d’Urbanisme va frenar el novembre de 2019 l’aprovació definitiva fins que els promotors donessin compliment a una sèrie de condicions, entre elles reduir les posibilitats de creixement del 50% al 30%, en sintonia amb l’Anella Verda.

La proposta formulada pels titulars de la finca passa per reduir un 53,5% les possibilitats d’ampliació del projecte. La mesura afecta els metres edificables, que passen dels 1.639,5 m² programats inicialment als 761 m² de sostre actual. L’ajust comporta la reducció del nombre d’habitacions de l’hotel.

La família Sala projectava obrir un hotel d’un màxim de 64 habitacions. 22 s’habilitarien a una nau de nova construcció, 18 a l’antiga bodega, un edifici amb coberta de dues aigües i amb una estructura peculiar amb arcs parabòlics, i 24 habitacions més a les antigues cavalleries. La proposta actual limita l’oferta hotelera a un màxim de 34 habitacions.

La modificació en el pla especial anirà a ple com a text refós. Un cop aprovat, es remetrà a la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat per a la seva aprovació definitiva.

Debat tècnic
El pla especial de Ca n’Amat de la Muntanya es va aprovar inicialment el juliol de 2013, quan encara no s’havia iniciat la tramitació de l’Anella Verda. La finca, de 275 hectàrees, de les quals 19,12 corresponen als entorns de la Masia Ègara, volia continuar amb els usos de restauració i incorporar usos hotelers. L’objectiu era la sostenibilitat econòmica de la finca, situada al peu de la carretera de Rellinars, la major part de la qual és forestal.

Els promotors van reactivar la tramitació l’any 2018 i el pla va anar a aprovació inicial el mes de febrer, en plena tramitació del planejament de l’Anella Verda.

Quan l’expedient va arribar a la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat per la seva aprovació definitiva, l’organisme autonòmic va posar tres condicions a la seva tramitació: modificar el pla especial de protecció del patrimoni, ajustar-se al planejament de l’Anella Verda i donar explicacions sobre la carpa existent a la finca.

Pel que fa al primer punt, la Generalitat ha acceptat l’argument que el catàleg de naus de l’Anella Verda preveu l’ús hoteler de les masies. En conseqüència, ha quedat suspesa la modificació del pla especial de protecció del patrimoni.

Sobre el compliment dels preceptes de l’Anella Verda, Generalitat, promotors i Ajuntament han discrepat sobre si el calendari de tramitació del pla especial de Ca n’Amat de la Muntanya estava sotmès al planejament del cinturó verd de Terrassa o bé era previ i en quedava alliberat.

Després de mesos de negociacions, els promotors han renunciat al debat i han optar per aplicar una reducció important en les possibilitats d’ampliació del projecte. Així ho va explicar dilluns en comissió informativa de Territori i Sostenibilitat Cristina Escudé, directora d’àrea d’Urbanisme i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrasa.

El pla contempla ara la conservació i rehabilitació dels edificis catalogats, mantenint l’ús actual de la Masia Ègara i els annexos contigus. Es reordenarà el conjunt d’edificis de Ca n’Amat de la Muntanya, amb la consolidació de part dels edificis auxiliars i l’enderroc de la resta d’edificacions en desús.

El pla preveu també la recuperació de part dels jardins, de disseny centenari, que envolten la Masia Ègara, i rehabilitar elements com els murets de pedra, les escales i les tanques.

Ca n’Amat de la Muntanya és una masia protegida del segle XIV i sempre ha estat propietat de la família Sala. Es va dedicar originalment a l’agricultura i després al tèxtil. Històricament ha estat escenari de trovades reals i fa tres dècades que acull celebracions, especialment casaments.

Publicitat
To Top