Publicitat
Terrassa

Dels treballs manuals a l’atenció al públic

L’hostaleria s’ha convertit en el nou aliat de Prodis per mostrar totes les capacitats i habilitats socials de les persones amb discapacitat

Situar les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental a primera línia, traient-les dels tradicionals tallers de treballs manuals i proporcionant-los visibilitat. Demostrar que poden tenir un paper actiu dins la societat, passant d’una ocupació tradicionalment molt vinculada a les activitats industrials a activitats de serveis i amb alt valor social en l’entorn, tot dinamitzant espais que havien anat perdent vida els últims anys. Això és el que està aconseguint Prodis, una entitat terrassenca dedicada a l’assistència i la promoció integral de persones adultes amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o paràlisi cerebral amb més 60 anys de trajectòria, que ha decidit apostar per la restauració com a nínxol per visibilitzar les capacitats i fomentar l’autonomia d’aquestes persones.

Ara fa un any i mig, els responsables de la fundació van pensar que l’hostaleria podria ser un bon sector on introduir-se i la veritat és que estar sent un èxit. Des que van posar en marxa La Trama, la primera cafeteria de Terrassa (ubicada al cèntric Mercat de la Independència) a oferir un servei conduït per a persones amb discapacitat, han anat ampliant la seva xarxa de vincles amb altres entitats, i incorporant nous establiments hostalers a la seva gestió. Actualment se n’ocupen de quatre (La Trama, La Coral, Els Telers i el Coro Vell), tot i que el projecte de l’últim d’ells encara es troba en una fase molt embrionària i no està obert al públic. Els altres tres, però, s’han anat convertint en referents dins la ciutat fins al punt que alguns dies és complicat trobar-hi taula.

L’important per a ells, però, no és sumar bars i restaurants a la seva oferta sinó generar aliances amb altres organitzacions que beneficiïn totes les parts. “L’objectiu no és gestionar bars o restaurants sinó generar xarxa, donar-nos a conèixer com a Prodis i mostrar a la societat tot allò que les persones amb capacitats diverses poden oferir. L’hostaleria és una mica l’excusa”, explica Rut García, responsable de l’àrea d’inserció laboral de Prodis.

Integració social
Les persones amb discapacitat i trastorn mental van estar durant molt temps apartades de la vida pública. Fa temps, però, que la societat va adonar-se de tot el que hi poden aportar i la iniciativa de Prodis en el sector de la restauració va en aquesta línia, la de donar protagonisme a aquestes persones, situar-les en llocs visibles i dotar-les de totes les eines necessàries per fer aflorar totes les seves capacitats i habilitats.

“La resposta que estem tenint de la ciutat és molt bona, per no dir boníssima. Als nostres, això de visibilitzar-se era una cosa que els feia una mica de por, però quan han vist que a la gent li agrada que els atenguin, s’han anat motivant”, comenta García. “L’objectiu real del projecte, que és la integració i la creació de sinergies està funcionant completament”, afegeix.

De fet, el projecte de La Trama ha acabat portant també un conveni amb la cooperativa La Terrassenca pel qual els usuaris de Prodis preparen comandes en línia fetes a les parades del Mercat de la Independència. A més, recentment han començat a oferir un servei d’acompanyament a la compra per a persones de la tercera edat dins dels mateixos espais del mercat.

Al bar-restaurant Els Telers, en conveni amb el Servei de Gent Gran de l’Ajuntament de Terrassa, la intenció és compartir activitats de foment de l’envelliment actiu i generar vincles que puguin pal·liar la soledat no volguda amb efectes positius tant en la gent gran com en les persones amb discapacitat o malaltia mental. I a La Coral de Prodis i al Coro Vell, la idea és crear sinergies amb la Societat Coral Els Amics, d’una banda, i la Societat Coral Joventut de Terrassa, de l’altra, per dinamitzar dos espais històrics i emblemàtics a la ciutat i tornar-los a donar vida.

Formació i ocupació
El rerefons, però, no s’ha d’oblidar. La iniciativa va néixer també per formar persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental, oferint-los una nova possibilitat d’inserció laboral, comenta Albert Amat, responsable de l’àrea de restauració de l’entitat.

Convençuts que el sector de l’hostaleria pot esdevenir un nínxol d’ocupació tant pel tipus de tasques que s’hi desenvolupen com per les competències transversals associades i les desconegudes habilitats socials del col·lectiu amb qui treballa l’entitat, el projecte es basa en quatre pilars: formació, pràctiques, inserció laboral i seguiment de la inserció.

Els participants es poden formar com a auxiliars de cambrer, de cuina o de sala, amb itineraris personalitzats que inclouen des de la formació més tècnica i vinculada a l’ofici fins a competències transversals per potenciar les habilitats socials i treballar també la imatge personal.

En un primer nivell fan pràctiques a la cantina i la cuina pròpia de Prodis. En un segon, passen a formar part de l’equip de La Trama o el Coro Vell, on s’ofereix servei de bar-cafeteria i en un tercer, d’Els Telers o La Coral, on la proposta busca més l’excel·lència. En cada fase la idea és que hi passin com a mínim sis mesos. “Si no creiem que no hi ha aprenentatge”, comenten els responsables.

La parada final és arribar a la inserció en una empresa ordinària. De moment, a causa de les restriccions al sector de l’hostaleria, les que s’han aconseguit han estat dins del mateix Centre Especial de Treball de Prodis i en menjadors escolars.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top