Publicitat
Terrassa

Terrassa, capital de la llum

La “Ruta de la llum” permetrà veure il·luminats entre divendres i diumenge deu monuments emblemàtics de la ciutat

La Masia Freixa es banyarà de llum i colors durant el cap de setmana
Publicitat

Entre dimecres i diumenge, la ciutat de Terrassa esdevindrà la capital de la llum. La ciutat pren el relleu de Madrid (2018) i Santiago de Compostel·la (2019) i acollirà l’acte central a Espanya del Dia Internacional de la Llum, instaurat per la UNESCO el dia 16 de maig. Aquest dia de l’any 1961, ara farà 60 anys, es va dur a terme la primera emissió de làser vermell. La Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC i l’Ajuntament de Terrassa organitzaran durant tota aquesta setmana actes de tota mena que tindran la llum com a teló de fons. L’any 2019, les professores i investigadores de la FOOT Elisabet Pérez i María Sagrario Millán van proposar que la facultat i la ciutat de Terrassa organitzessin l’acte central del Dia Internacional de la Llum a Espanya. S’havia de celebrar l’any passat, però la pandèmia ho va impedir. Les celebracions tindran lloc aquest any.

Les activitats acadèmiques començaran dimecres amb diferents ponències, moltes de les quals es podran seguir de manera telemàtica. Dimecres a les 12 hores, la sala d’actes de l’ESEIAAT acollirà la tertúlia “Enlluernats!“, que reunirà quatre investigadors de la UPC. A banda de les diferents conferències divulgatives, divendres a les 10 hores es durà a terme l’obertura de l’acte central de l Dia Internacional de la Llum. El presidirà l’alcalde Jordi Ballart a l’Auditori Joan Salvadó.

La voluntat dels organitzadors és treure aquesta celebració de les aules i la universitat i apropar-lo a la ciutadania. En aquest sentit, l’espectacle més vistós que es durà a terme serà “La ruta de la llum“, que començarà divendres a les 21 hores. Consistirà en la il·luminació de deu monuments o espais emblemàtics de la ciutat, que s’il·luminaran entre les 21.30 i les 00 hores de divendres, dissabte i diumenge. El principal és la Masia Freixa, principal joia modernista de la ciutat. Ciutadans i visitants podran consultar diferents aspectes històrics de Terrassa sobre la llum i el seu futur a través de diversos codis QR que s’instal·laran a cada ubicació. S’inundaran també de llum de diferents colors la xemeneia Montset, la Plaça Nova, la xemeneia de la Plaça de la Terrassa Industrial, la xemeneia de la Plaça Salvador Espriu, la Torre del Palau, la façana de l’Ajuntament, la FOOT de la UPC, el monument de la Dona Treballadora i la carpa de Vallparadís. Tal com va explicar el regidor Pep Forn a la presentació de les activitats, l’Ajuntament aprofitarà l’avinentesa per deixar les xemeneies preparades per a una eventual il·luminació posterior.

Pel que fa a les activitats més lúdiques, divendres a les 18 hores es desenvoluparà al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) un espectacle de projecció de llanterna màgica original, a càrrec de Sergi Buka. Dissabte a les 12 del migdia, el Teatre Principal acollirà l’espectacle de dansa “Parallel ways”, dirigit per Helena Córdoba.

Tal com ha explicat avui en l’acte de presentació del Dia Internacional de la Llum la professora de la facultat d’òptica i optometria de Terrassa, “la llum és una eina molt transversal, que afecta gairebé tots els àmbits: educació, recerca, salut, entreteniment i comunicació”. La pandèmia va evitar que Terrassa fos la capital de la llum l’any 2020, unes xifres ideals, ja que representen el 20/20 amb què els optometristes defineixen una bona agudesa visual”. Però aquesta setmana, gràcies a la finalització de l’estat d’alarma, els ciutadans de Terrassa podran gaudir d’un llarg i atractiu programa que gira al voltant de la llum, amb actes acadèmics, però també amb interessants espectacles i la “Ruta de la Llum”.

Publicitat
Terrassa, capital de la llum
To Top