Publicitat
Terrassa

Els efectes de la vacunació es deixen sentir als hospitals

Els ingressos als centres sanitaris egarencs han caigut els últims 10 dies

Un moment d’esperança. I és que les conseqüències de la vacunació comencen a notar-se en els centres sanitaris terrassencs, que amb totes les cauteles i a l’espera que es consolidi la tendència, es troben en una fase de descens en el nombre d’ingressos, tant d’hospitalitzacions a planta com a les Unitats de Cures Intensives (UCI). “Des de fa 10 dies hem començat a donar més altes hospitalàries per Covid que no pas a rebre nous pacients afectats pel virus”, explica el doctor Jaume Boadas, director assistencial del Consorci Sanitari de Terrassa (CST).

En concret, si dilluns de la setmana passada, els centres sanitaris de la ciutat atenien 141 pacients per coronavirus, dilluns d’aquesta setmana, el nombre d’ingressats era de 104 (és a dir, 37 menys). De la mateixa manera, les UCI van passar de tenir 24 malalts de Covid a atendre’n 15.

El doctor Boadas lliga aquest descens als efectes de la vacunació. “Els ingressos de persones de més de 70 anys, és a dir d’aquells grups d’edat que ja tenen una cobertura de vacunació molt alta, ara són molt puntuals”, indica.

La majoria de casos de coronavirus que arriben a l’Hospital de Terrassa són de persones entre els 30 i els 70 anys (especialment, entre els 50 i els 60). “En qualsevol cas, ara ingressa gent més jove que en la tercera onada. La tendència és que el nombre d’hospitalitzacions va a la baixa, si bé ho fa lentament. Però cal estar alerta. La setmana passada, en un sol dia, vam tenir dos ingressos a l’UCI. I un d’ells era d’una persona de 29 anys”, puntualitza.

A Urgències
Un altre bon senyal des del punt de vista de la pressió assistencial es donava ahir mateix a Urgències de l’Hospital de Terrassa, on a primera hora de la tarda, i tot i que el servei registrava una important activitat de pacients, no hi havia cap consulta per Covid.

“Des de fa una setmana també percebem que han baixat les consultes a Urgències amb motiu del virus, si bé els CAP segueixen detectant un nombre elevat de positius. És a dir, a nivell d’atenció primària encara no es nota tant el descens”, indica Boadas. “Hem de pensar que els pacients que arriben a Urgències són aquells que tenen símptomes persistents o de pneumònia”, afegeix.

“Moltes persones amb Covid venen a Urgències amb febre persistent, amb tos, una mica de malestar… amb un quadre gripal, però d’entrada no es troben molt malament. Al servei se’ls diagnostica pneumònia, que en la majoria dels casos evoluciona bé. Però hi ha alguns pacients que poden fer un canvi brusc. Es passen 24 hores malament i acaben a l’UCI”, diu el doctor. “Aquest empitjorament sobtat el solem detectar entre el setè i el desè dia des que han començat els primers símptomes de la Covid”, afirma.

Si bé cauen les atencions per coronavirus, el que creix als hospitals són els ingressos per patologies que no tenen a veure amb la Sars-Cov-2, sobretot les cardíaques. De fet, l’activitat assistencial a Urgències de pacients no-Covid s’ha recuperat fins a arribar a nivells equiparables als d’abans de la pandèmia. “En tot cas, estem a l’espera de veure si la davallada dels ingressos per Covid es manté o si hi ha un repunt. Ens preocupa que la desescalada afecti la tendència a la baixa”, diu.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Els efectes de la vacunació es deixen sentir als hospitals
To Top