Publicitat
Terrassa

“Volem donar les fotos a Terrassa”

Rescat d’imatges de la Terrassa del 1916

Manuel i Marino Ruiz, amb una de les plaques de vidre / NEBRIDI ARÓZTEGUI
Publicitat

“S’enfadava si ens sortia una foto malament, si no enfocàvem. Per al meu pare, el treball havia de ser perfecte”. Manuel i Marino Ruiz són dos dels quatre fills de Marino Ruiz Nievas, el paleta (i fotògraf) que fa més de dues dècades va rescatar unes 400 fotografies antigues, realitzades l’any 1916 en plaques de vidre, d’un destí segur a les escombraries. Les va descobrir quan netejava una casa en la qual havia d’emprendre unes reformes. “Volem donar les fotos a Terrassa”, deixen clar els seus fills.

Diari de Terrassa va publicar divendres passat un reportatge sobre aquesta troballa històrica travessada per dues coincidències: l’amor a la fotografia, que va unir l’autor, Heremies Busqué, amb Marino Ruiz, que va trobar el material en una casa en obres; i el lloc: les plaques de vidre es trobaven arraconades en un edifici del carrer del Doctor Ullés, que era alcalde de Terrassa quan es van captar les imatges.

Fa més de 20 anys d’allò. Marino Ruiz Nievas treballava en la reforma d’un edifici que havia de buidar. Hi havia objectes antics que van anar a parar qui sap on. I d’entre aquests objectes destacaven paquets amb fotografies realitzades amb una càmera estereoscòpica: sobretot, plaques de vidre. Unes quantes reflectien estampes de la Terrassa de 1916: la sortida de l’Ofici de Festa Major, una ballada de sardanes, un tren circulant pel pont situat sobre la riera del Palau, la celebració del Corpus, el Grup Escolar Torrella, la façana del Teatre Principal, la masia de Ca n’Aurell, la cova de les Ànimes, a Sant Llorenç…

Marino va morir l’any 2019. Els seus fills el recorden moltes vagades amb una càmera penjada del coll, perquè Marino es va dedicar a la fotografia al seu poble d’origen, Pinos Puente (Granada). Conscient de la necessitat de preservar records tangibles del nostre passat, va salvar el material fotogràfic del destí ignominiós de les escombraries. “Guardeu això, que té valor”, va dir als fills.
Ells van guardar aquelles fotos i les van posar a disposició de Diari de Terrassa.

El treball d’investigació del fotògraf i historiaire local Rafael Aróztegui ha estat clau per treure al descobert qui va fer les fotos i com les va fer. L’autor, segons aquesta recerca, va ser Heremies Busqué Bagolini (Terrassa, 1884-1961). “El nostre pare tenia molta estima a aquestes fotos. Per a ell només hi havia una manera de fer les coses: fer-les bé”, recorden Manuel i Marino.

Publicitat
“Volem donar les fotos a Terrassa”
To Top