Publicitat
Terrassa

El gènere no binari demana pas

La identitat que defuig de la tradicional dicotomia entre home i dona, entre masculí i femení, reclama més visibilitat

Publicitat

Hi ha persones que no se senten identificades amb el gènere que se’ls va assignar en néixer en funció dels seus genitals. És una atribució que respon a una concepció binària: si tenim penis, ens adjudiquen un gènere masculí. I si tenim vagina, el femení. Però hi ha qui se sent d’un gènere diferent del que se li va atorgar d’inici. Són les persones “trans”, un concepte que engloba diverses realitats. Entre elles, la de les persones no binàries.

La celebració, dilluns vinent, del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, també serveix per donar visibilitat al no binarisme, és a dir, al concepte que s’usa per designar les identitats que van més enllà del tradicional binomi masculí/femení. “Soc una persona no binària perquè no em sento ni un home ni una dona”, explica en Dan Farell, terrassenc, de Ca n’Aurell, de 29 anys. De fet, una persona no binària pot identificar-se amb els gèneres masculí i femení al mateix temps (bigènere), pot sentir-se d’un gènere neutre, o fins i tot no sentir-se’n de cap (agènere).

En Dan va iniciar un procés d’hormonació per tenir una aparença masculinitzada, però diu que “una persona no binària pot no necessitar aquest trànsit, ni hormones, ni cirurgia, ni canvi de nom, ni res… Simplement es tracta que no ets sents identificat amb aquesta divisió tan estanca entre els gèneres masculí i femení”.

Revolució “jove”
En Dan és un exemple de com les generacions més joves reivindiquen la multiplicitat d’identitats de gènere. La revolució no binària s’obre pas. “Hi ha un component generacional en tractar la diversitat de gèneres d’una forma tan natural. Les xarxes socials han fet moltíssim per donar a conèixer aquestes posicions”, indica l’antropòloga i experta en sexualitat i gènere Begonya Enguix, professora de la UOC.

La Carla Almagro, de 20 anys i de Rubí; i en Liam del Pozo, de 23 i de Terrassa, també són persones no binàries. “Jo m’identifico amb un gènere fluid que oscil·la del masculí al femení segons el dia o la temporada”, diu la Carla.

Enguix indica que “és un parany creure que la idea dels dos únics gèneres, masculí i femení, és natural. No és així. És cultural i construïda històricament. L’ordre econòmic capitalista té relació amb aquest model de gènere binari, en què el rol productiu era de l’home i el reproductiu, de la dona”.

Un nou diccionari
Provocar un canvi en el llenguatge de les persones que tenen actituds adverses cap a lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals. És l’objectiu de la campanya de l’Ajuntament “Nou diccionari LGTBI-fòbic”, que comença dilluns i s’allargarà fins al 28 de juny, Dia de l’Alliberament LGTBI.

La iniciativa, que es difondrà a les xarxes socials i als carrers a través d’opis, se centra a posar nom a comportaments que resulten LGTBI-fòbics. Algunes frases de la campanya són: “Preguntar a un noi gai si és actiu o passiu…” #noténom; “Pensar que la bisexualitat és un vici…” #noténom. O “Creure que el gènere depèn dels genitals…” #noténom.

Publicitat
El gènere no binari demana pas
To Top