Publicitat
Terrassa

Més de 300 multes a usuaris de patinets

Lluita contra l’incivisme a la circulació

Advertència d'uns policies a un usuari al carrer de la Font Vella / NEBRIDI ARÓZTEGUI

A. G. N. era usuari de patinet elèctric fins fa pocs dies. A l’inrevés del món, quan cada vegada més persones s’apunten a la utilització d’aquests vehicles de mobilitat personal (VMP), ell ho deixa, perquè la cosa s’ha posat “massa normativizada”. Ell no era un boig del manillar, d’aquests que envaeixen voreres o illes de vianants a velocitats altes, però no està a gust amb les disposicions que ja regeixen a Terrassa i que han donat lloc a més de 300 sancions des de llavors.

L’11 de gener va entrar en vigor a Terrassa la nova ordenança municipal de mobilitat, que actualitzava les normes anteriors, amb 25 anys d’antiguitat, i donava resposta a un nou fenomen que en els darrers anys havia generat (i genera encara) nombroses tensions en l’espai públic: la irrupció dels patinets elèctrics, usats per bona part dels seus conductors de manera incívica: circulació a altes velocitats per voreres o passejos destinats als vianants, atropellaments, accidents cada dos per tres. La Direcció General de Trànsit havia editat recomanacions en les quals s’emparaven els ajuntaments, però Terrassa portava mesos preparant una regulació que, per fi, va ser aprovada per tots els grups municipals.

Des de l’11 de gener, la Policia Municipal ha multat 302 usuaris de patinets o similars; 33, per no respectar semàfors. Altres 34 eren usuaris que circulaven amb cascos connectats o altres reproductors de so, i 22 conduien de forma negligent, mentre que 102 anaven per la vorera o per espais no autoritzats a velocitat excessiva. Circular fent ús del mòbil també està penalitzat i per aquest motiu han estat sancionats 22 individus. L’estampa de dues persones, sobretot un adult i un menor, en un mateix patinet és habitual; qui fa això ha de saber que l’ordenança ho sanciona i les 51 multes interposades des de gener ho corroboren.

La norma estableix multes de 100 euros per circular entre la posta i la sortida del sol sense portar la llum encesa (dues denúncies en 124 dies), 200 euros per no aturar-se davant un semàfor vermell, 200 euros per circular duent auriculars o cascos connectats a aparells receptors de so o manipulant aparells de missatgeria o telefonia i 80 euros per circular fora de llocs autoritzats.

Menors
Nou persones van ser denunciades per circular havent consumit drogues o alcohol i dues, per no dur casc tractant-se d’un menor de 16 anys. Aquesta és una de les mesures més rellevants de la norma municipal. Els menors de 14 anys no poden utilizar VMP. A les zones de velocitat limitada a 30 km/h com a màxim (el 80% de la ciutat), els patinets tenen prioritat sobre els cotxes però no sobre els vianants. No poden anar per la vorera. Sí per espais de vianants, peró respectant les persones que van a peu, i a un màxim de 10 per hora.

Aquests setmana, l’Ajuntament ha pintat senyals horitzontals al terra dels carrers de la Font Vella, dels Gavatxons, de Sant Pere i Cremat per recordar la normativa. I recorda que hi ha llocs on els usuaris de VMP han d’anar a peu.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Més de 300 multes a usuaris de patinets
To Top