Publicitat
Terrassa

Mural feminista a l’Escola Serra de l’Obac

Més de mig miler d’alumnes han col·laborat en el mural de l’artista Elena Ortega

Una nena col·labora a acabar el mural del pati de l'escola / Alberto Tallón
Publicitat

La idea del mural va començar amb els actes de celebració del Dia de la Dona que el passat 8 de març es van desenvolupar a l’Escola Serra de l’Obac del barri de Can Roca. La comissió coeducativa de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) va proposar al centre que els alumnes (de P3 a sisè d’ESO) duguessin a terme un projecte comú per reflexionar sobre la lluita feminista i tots els valors que se’n deriven.
Cada any, l’àrea d’educació en valors de l’escola treballa aquesta temàtica des de diversos àmbits. Es parla també de la violència que s’exerceix vers les dones, dels diferents tipus de famílies i del respecte i l’acceptació.
Enguany es va proposar als infants i adolescents representar en un dibuix què els suggeria la jornada reivindicativa del 8-M. A partir d’aquests treballs es van extreure diversos conceptes clau que hi apareixien de manera recurrent. Han servit d’inspiració a la il·lustradora terrassenca Elena Ortega per elaborar un mural d’uns 22 metres de llargada per dos d’alçada.
La intenció inicial era que l’obra recollís alguns dibuixos dels més de 500 alumnes, però es va acabar decidint que Ortega treballés en un esbós únic. Va començar a principis d’aquesta setmana i dilluns vinent ja estarà acabat. L’ajudaran a executar-lo tots els alumnes del centre, que han anat passant davant de l’obra en els diferents tallers que s’han fet.
Anabel Sesma, vocal de la comissió coeducativa de l’AFA del centre, es mostra molt satisfeta amb la resposta que ha tingut la iniciativa entre l’alumnat. “Tots han participat d’una manera molt directa. No volíem que tot quedés en una artista que venia a l’escola a pintar un mural, sinó que tots ens sentíssim partícips de la seva elaboració. Aquesta obra quedarà per sempre en una paret de l’escola i els nens sentiran que és una cosa seva, en la que ells han pres part”.
Les idees clau amb què Elena Ortega ha estat treballant aquesta setmana són l’empoderament de les nenes, la importància de les manifestacions i de la protesta reivindicativa i el rebuig sense cap mena de fissures de la violència de gènere, una de les grans xacres de la societat. “Entenem que els alumnes es veuran reflectits en aquesta obra, que sentiran que en formen part i que acabarà sent de tots”, assenyala Sesma.
S’han dut a terme 27 tallers durant els quals s’ha distribuït els diferents alumnes, que han treballat directament sobre el mural.

Publicitat
Mural feminista a l’Escola Serra de l’Obac
To Top