Publicitat
Terrassa

Qui serà el Capgròs de Terrassa 2021?

Aquest dissabte al Social, els aspirants presentaran la seva candidatura per a la quarantena edició del Capgròs de l’Any

Ball de Capgrossos durant la Festa Major de Terrassa / Nebridi Aróztegui
Publicitat

[Sergi Estapé i Jordi Guillem]

Aquest dissabte 5 de juny a les 18 hores, la pista del Social acollirà els “capdidats”, que exposaran en públic els seus mèrits i demanaran el vot als assistents per convertir-se en el Capgròs de l’Any. Per assistir a l’acte s’haurà d’haver efectuat la preceptiva reserva de localitats. Després de la presentació es podrà votar, presencialment i telemàtica, per qualsevol dels onze finalistes. L’artista Anna Taratiel ha caigut de la llista per motius personals en els darrers dies.

Enguany s’arriba a la quarantena edició. Hi aspiren onze “capdidats”: Ferran Moreno, Pol Mallafré, Gemma Miralda, Mingo Ferran, Mabel Flores, Uri Bonet, Irene Trullàs, Joan Peñarroya, Josep Rodríguez, Paula Leitón i Emma Viñas. Un d’ells tindrà l’honor de veure la seva figura perpetuada per l’escultor Jordi Grau.

Dels 41 capgrossos de Terrassa, han estat escollits 32 homes i només nou dones (cinc d’elles en la darrera dècada). Tots ells tenen nom i cognoms. Tots menys el de l’any passat. La pandèmia de la Covid-19 va obligar a suspendre la Festa Major, però es va decidir que el capgròs fos una infermera anònima en homenatge a la feina desenvolupada per tots els sanitaris durant la pandèmia.

Un cada any
Habitualment, cada any hi ha un capgròs. Hi ha hagut dues excepcions. L’any 2006, amb motiu del 25è aniversari, a banda de la figura de Josep Maria Farràs, es va entregar un capgròs “sorpresa” a l’autor de totes aquestes figures, Jordi Grau, del taller El Drac Petit, l’únic terrassenc que a hores d’ara ja sap qui serà el Capgròs 2021. La segona excepció va arribar l’any 2018, quan els polítics terrassencs Josep Rull i Lluís Puig van compartir el guardó.

Com ja és habitual cada any, la llista de “capdidats” que presenta el Casinet de l’Espardenya, inclou a unes persones relacionades amb diversos sectors de la ciutat. En aquest cas, trobem a dues persones de la música, Uri Bonet i Mabel Flores, dues amb el món de l’esport, Jordi Peñarroya i Paula Leitón, un periodista, Ferran Moreno, una ramadera, Emma Viñas, una editora de llibres, Irena Trullàs, un historiador i director del Museu de Terrassa, un educador social, Josep Rodríguez, Mingo Ferran, una fotògrafa, Gemma Miralda, i Pol Mallafré, a qui no agrada definir-se.

COM VOTAR?

Per votar pel “capdidat” favorit, cal que les persones interessades a participar enviïn un correu electrònic (un i només un) a l’adreça casinetdelespardenya@gmail.com. En el missatge han d’indicar el nom del “capdidat” que es vol votar entre els onze de la llista

ELS 11 CAPDIDATS

MABEL FLORES, cantant

Aquest any ha publicat un nou treball, que ha titulat “Meraki” i que consta de 10 cançons. Aquesta cantautora establerta a la ciutat (a la que va arribar l’any 2011) sempre reivindica l’empoderament femení.

JOAN PEÑARROYA, entrenador de bàsquet

Com a jugador va guanyar una Copa quan jugava a les files del Manresa. Es va formar a l’SFERIC i, com a entrenador està demostrant un alt nivell amb el Burgos, amb qui ha conquerit dos títols continentals i un d’internacional.

PAULA LEITÓN, jugadora de waterpolo

Juga al primer equip del Club Natació Terrassa i és una habitual a la selecció espanyola. Va començar a destacar molt aviat i, amb 15 anys ja va disputar el Campionat Mundial de Kazán i, amb 16, els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.

GEMMA MIRALDA, fotògrafa

“Encara no sé el que diré al Social; serà improvisat” 

“No puc avançar res del que diré al Social perquè encara no ho sé. Serà improvisat”, assegura. També explica que no s’esperava estar entre els “capdidats”, encara que admet que “és una cosa que trobo molt maca, però no estic pendent i va ser la meva germana la que m’ho va dir”. Troba que és una tradició que “està molt bé”.

URI BONET, bateria

“Seria genial tocar la bateria amb el capgròs posat” 

No podrà ser-hi avui al Social perquè ha d’estar a un concert amb el seu grup, Love of lesbian. “A la vida m’han dit de tot, capsigrany o cap de ruc i ara estaria bé que em diguessin capgròs”. També té clar que, en cas de guanyar, li agradaria poder posar a les xarxes socials “Capgrós de l’Any” i “seria genial un dia poder tocar la bateria amb el capgròs posat”.

MINGO FERRAN, historiador

“Si guanyo, faré una revolta amb els capgrossos” 

Va fer el seu primer míting electoral a la Coral Els Amics i allà va exposar algunes propostes si guanya: “provocar una revolta dels capgrossos i declarar unilateralment la República Independent de Terrassa; migdiada obligada amb pijama cada dia o treballar només tres dies a la setmana”. Diu que “ja n’hi ha prou que ens manin caps quadrats i caps buits”.

IRENE TRULLÀS, editora

“Desconeixia com se seleccionen els capdidats” 

Creu que la seva “capdidatura” ha vingut per la relació que té la seva empresa Omnia Books amb la ciutat i la seva aposta per “un treball que trenca estereotips amb la dona, la ciència i la tecnologia” i pel futbol femení. I amb aquestes premisses té previst defensar la seva candidatura. Desconeixia el procés de selecció dels “capdidats”.

FERRAN MORENO, periodista de TV3

“Només tinc 26 anys; sóc massa jove pel càrrec”

Des de petit, com a bon terrassenc, segueix la tradició dels Capgrossos. “Habitualment, els Capgrossos acostumen a ser gent més aviat gran. Jo tinc només 26 anys. Imagino que sóc massa jove per al càrrec. Tot i que estaria bé tenir un Capgròs jove”, diu el periodista de TV3. “Sé que tinc poques opcions. De fet, m’encantaria que guanyés en Ferran, però no jo. L’altre Ferran”, conclou.

JOSEP RODRÍGUEZ, Fundació Educativa

“És una feina d’un col·lectiu i vol dir que et valoren”

“Tot és la feina d’un col·lectiu i aquest reconeixement et fa veure que et valoren”, assegura i afegeix que “trobo molt interessant” tot el que envolta a la festa del Capgròs de l’any. De sempre li ha interessat aquesta celebració i explica que “des de petit hi anava a veure-ho i ho he anat mantenint, per veure qui és el guardonat”, però demana rient que “ara no em facis dir els noms de tots”. S’ha destacat la seva tasca amb joves i infants per trobar l’equitat.

POL MALLAFRÉ, filòsof de la pandèmia

“Jo volia ser Capgròs, però als 90 anys”

“Confinats amb una nena de 4 anys”. És el títol d’un vídeo creat pel terrassenc Pol Mallafré que es va fer viral després que la BBC el difongués. Mallafré no considera que hagi fet cap mèrit especial: “Cada divendres de Festa Major he anat al Raval per veure el descobriment del Capgròs. Jo en vull guanyar un, però no ara, sinó als 90 anys”, assenyala aquest iconoclasta filòsof que ha fet un divertidíssim “reel” a Instagram.

EMMA VIÑAS, ramadera

“M’agrada representar la dona rural”

“Emma Viñas porta una vintena d’anys vivint a Terrassa. Defensa la importància de la dona rural. “Em fa molta il·lusió optar a tenir un Capgròs, però no per mi, sino per poder representar el paper de la dona rural, quelcom força oblidat”. A Can Bogunyà del Mas, l’Emma té cura de mig miler de caps de bestiar. Ven carn de cabrit i de xai, així com diferents classes de formatge que elabora ella mateixa i la seva família.

Publicitat
Qui serà el Capgròs de Terrassa 2021?
To Top