Publicitat
Terrassa

La revolució digital arriba a Terrassa

Terrassa s’incorpora a la programació de la Mobile Week Catalunya amb 30 activitats sobre la ciberseguretat, les habilitats digitals i la tecnologia post-Covid. Totes les universitats de la ciutat es bolcaran en tres dies de tecnologia per a la ciutadania

Foto de família de la presentació a la ciutat de la mobile Week Terrassa.

Terrassa participa per primera vegada a la Mobile Week Catalunya (MWC) i ho fa amb 30 activitats, un 10% de les 300 que programa la MWC pels municipis de Catalunya. Ahir es va presentar a la ciutat l’agenda de l’esdeveniment, que aquest any implica 18 municipis a Catalunya i que girarà entorn de tres àmbits: la ciberseguretat; la tecnologia post-Covid i les competències professionals digitals. En aquest moment, “el sector tecnològic ja ocupa més persones que el de l’automoció i la contractació creix un 10% cada any”, afirma Joana Barbany, directora general de Societat Digital del Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. Barbany va participar ahir en la presentació de la Mobile Week a Terrassa acompanyada de Josep Forn, regidor d’Economia Social i Innovació de l’Ajuntament de Terrassa i de Cristina Colom, directora de Digital Future Society i de la Mobile Week.

Joana Barbany, Josep Forn i Cristina Colom, a la presentació del MWT.

Empreses, escoles, universitat
La Mobile Week Catalunya programa activitats la setmana del 28 de juny al 4 de juliol, coincidint amb la celebració del Mobile World Congress a Barcelona, i també els dies posteriors. Ho fa convidant a la ciutadania a traspassar literalment la pantalla i a aprendre, debatre i reflexionar sobre tecnologia. Terrassa participarà el 8, 9 i 10 de juliol amb 30 tallers, conferències i activitats “online” en les que hi prendran part activament “l’Ajuntament, les empreses, els centres docents i la universitat. Totes les escoles universitàries s’han sumat a la Mobile Week”, explicava ahir el regidor Josep Forn, per a qui el gest “demostra que la universitat és un dels principals actius de la ciutat”.

La segona setmana de juliol, la MWC mobilitzarà a Terrassa centenars de persones entorn de l’esdeveniment digital. S’han programat conferències sobre competències digitals, protecció i ciberseguretat, ocupabilitat digital, protecció de dades, analítica i sobre l’entorn digital post-Covid, entre moltes altres matèries. A banda, diferents tallers interpel·laran a nens, joves, famílies i ciutadania en general a participar en activitats sobre aspectes com l’aprenentatge en programació -dirigit a alumnes de 7 a 12 anys-, la pràctica en família amb la xarxa social o la realitat virtual en una “escape room”.

El dia 14 de juliol, Terrassa tancarà la seva participació en el programa LaceNET, una gimcana tecnològica en la qual participen estudiants de secundària d’arreu del territori. La Terrassada21 va arribar fa dies a la ciutat per convidar als estudiants de 3r d’ESO a localitzar diferents indrets emblemàtics de Terrassa, servint-se de recursos tradicionals i també d’eines digitals com els codis QR, la geolocalització o la realitat augmentada. A la gimcana tecnològica hi participen 5 instituts i 600 alumnes.

Més tecnòlogues
La Mobile Week Catalunya va promoure per primer cop el 2017 programacions paral·leles al Mobile Word Congress, primer a Barcelona i més tard a altres municipis catalans sota el principi que “si volem que Catalunya sigui digital, hem de tenir en compte les ciutats”, afirma Joana Barbany. La directora general recorda que “la pandèmia ha accelerat set anys els canvis tecnològics” i que ara toca treballar perquè ningú en quedi al marge i especialment fomentar el protagonisme de la dona en el sector digital. “En aquest moment un 30% dels ocupats en tecnologia són dones i només un 8% són tecnòlogues. Això no pot ser”, afirma.

Només tres de cada deu llocs de treball tecnològics els ocupen dones i a penes un 8% són tecnòlogues

Des de la plataforma Mobile Week Catalunya la seva directora, Cristina Colom, recorda la importància d’universalitzar les competències digitals. “Un informe de la Comunitat Europea xifra en un 90% les professions que necessiten ja avui algun tipus d’habilitat digital”. Colom ha insistit en la necessitat de fer passes endavant per reduir la bretxa digital i fer-ho “mirant la tecnologia com a una aliada”.

L’aposta de l’empresariat per la tecnologia 5G

Un dels èxits de la Mobile Week Terrassa es dóna abans de la seva celebració. A banda de l’Ajuntament de Terrassa, que participa com a institució impulsora, són moltes les empreses de la ciutat que s’hi han implicat en la setmana de la tecnologia, que vol estendré al territori i al teixit econòmic i social la reflexió sobre el fet digital i els reptes de la seva implantació. A Terrassa, la MWC ha mobilitzat als agents socials i econòmics, un fet que el regidor Josep Forn ha volgut destacar. “Vull a agrair a tots la seva participació”, va dir ahir. El polític afirma que “la MW és una oportunitat per a posar Terrassa en el mapa” i una iniciativa “que crida la ciutadania a participar i a reflexionar”.

Él 90% de professions avui requereixen d’alguna capacitació digital, segons la Comunitat Europea

Una de les activitats del programa local girarà entorn de l’aplicació de la tecnologia 5G a les empreses i sobre com influeixen les seves capacitats en la competitivitat. Es tracta d’una jornada, el dia 9 de juliol a la sala d’actes de Leitat, organitzada per l’Ajuntament, Leitat, la Cambra de Comerç, la patronal Cecot i el 5G de la Mobile Week.

La primera part consistirà en una ponència marc que anirà seguida d’una exposició de casos pràctics o “casos durs”, en la terminologia del sector, que mostraran l’aplicació del 5G en diferents àmbits. La jornada també recollirà les experiències recollides per les empreses, que exposaran els reptes de l’aplicació d’aquesta tecnologia.

Introduir-se en l’únivers TikTok en família!

Dissabte 10 de juliol serà el “family day”, la jornada dedicada a les activitats en família. Una de les més divertides serà al matí, al passeig del Vapor Gran. La Mobile Week Terrassa convida a pares i fills a participar en cinc micro activitats. Primer una introducció per a conèixer l’univers Tik Tok i eliminar les pors en l’àmbit familiar. Després assajos de coreografies per fer en família, seguits de tallers creatius per a resoldre dubtes abans de gravar un vídeo curt.

Josep Maria Sallés

Les “habilitats toves” en l’entorn digital

Les “habilitats toves”, aquelles que les escoles i la universitat han deixat en un segon pla, esdevenen vitals en un entorn digital que ha canviat les regles del joc. El professor Josep Maria Sallés, impulsor de la “Revolució tova”, és el ponent d’aquesta divertida activitat, en la que conferenciants de diferents perfils donaran les claus per a formar, motivar i inspirar-nos a l’hora de moure’ns en un entorn digital canviant.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La revolució digital arriba a Terrassa
To Top