Publicitat
Terrassa

Pólvora i homenatge a l’hostaleria

Enguany, els Trabucaires d’Honor han estat en Jaume i la Paka, del bar d’El Porró

La Colla dels Federins i la Creu Alta, amb els Trabucaires d'Honor d'enguany / Lluís Clotet

Els Trabucaires Federins de Terrassa i de la Creu Alta de Sabadell reneixen després d’un any de pandèmia sense actes. Aquest dissabte s’ha celebrat la mítica festa de commemoració dels fets històrics del 22 de juliol de 1872, que rememora la victòria de Terrassa sobre els carlins després que aquests assaltessin la ciutat per un botí de 600 pessetes, enfrontament que va provocar la mort de deu terrassencs, entre ells els màrtirs Jaume Jover i Valentí Alagorda. La festivitat dels Trabucaires inclou galejades que recorden l’episodi antic emmarcat dins la Tercera Guerra Carlina, la investidura del Trabucaire d’Honor i música de balls tradicionals.

Enguany, la Colla col·lectiva de Trabucaires, que uneix Terrassa i Sabadell, ha volgut rendir homenatge al gremi de l’hostaleria per les dificultats que han viscut en temps de pandèmia. D’aquesta manera, han concedit el càrrec de Trabucaire d’Honor a dues figures: en Jaume i la Paka, propietaris del bar d’El Porró, del carrer de la Palla. Ambdós han manifestat la seva alegria pel títol vitalici: “Estem molt contents que la Colla dels Federins i de la Creu Alta hagin pensat en nosaltres i en tot el gremi, i que ens hagin escollit. Gràcies per seguir la nostra trajectòria” ha expressat en Jaume.

El bar d’El Porró era una parada típica dins del recorregut habitual de la Colla, que partia de l’Estació del Nord i s’encaminava cap a l’Ajuntament, de la mateixa manera que els carlins quan van arribar a Terrassa i van assaltar la ciutat. Aquest any, però, les restriccions han causat que l’acte se celebri a la Torre del Palau, on terrassencs i terrassenques s’han reunit per amarar-se d’una mostra de cultura popular plena de pólvora i història. Les galejades disparades des d’amunt de la Torre del Palau han pentinat el vent i han fet ploure pólvora sobre la plaça, guarnint els espectadors i deixant-ne els encenalls.

La tradició de la Colla de Trabucaires de la ciutat va començar fa onze anys. Enguany, però, han presentat els seus nous uniformes, basant-se en la indumentària tradicional carlina i dels terrassencs que van defensar la ciutat: “Volíem recuperar un element de cultura popular de Terrassa, que també tingués a veure amb la Fira Modernista. La nostra Colla va començar sent familiar, i va acabar sent l’única colla col·lectiva dels Trabucaires de Catalunya, amb els Federins de Terrassa i la Creu Alta de Sabadell” ha afirmat Josep Maeso, president de la Colla.

El primer Trabucaire d’Honor va ser l’exalcalde Pere Navarro, i des de llavors han escollit cada any algú que hagués deixat empremta a Terrassa o tingués connexió amb els fets històrics que commemoren. Així com aquest any, el gremi de l’hostaleria ha estat el protagonista, l’any passat ho va ser el sector sanitari, per rendir homenatge a tot el seu esforç en la lluita contra el coronavirus.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top