Augmenten els casos de sarna
Entre gener i juliol, l’Hospital de Terrassa ha atès 115 infectats. El mateix període de 2019 en van ser 46

- El sol torna a Terrassa
Ara a portada

- Laura Massallé
- Redactora a Diari de Terrassa
Publicat el 27 d’agost de 2021 a les 07:00
Actualitzat el 26 d’agost de 2021 a les 17:01
Terrassa ha experimentat aquest any 2021 un augment important dels casos de sarna o escabiosi, una malaltia contagiosa de la pell provocada per un paràsit, concretament un àcar anomenat Sarcoptes scabiei, que causa intenses picors. A l’Hospital de Terrassa entre gener i juliol d’aquest any han atès 115 casos a urgències i consultes externes, quan en el mateix període de 2019 van veure només 46 infectats, el que suposa un augment del 150%.
Oriol Corral, dermatòleg del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) explica que aquest increment no és localitzat. El doctor comenta que les dades són similars a les d’altres centres catalans i que aquest augment en el nombre de contagis s’ha vist arreu d’Espanya i també a altres països europeus.
El metge destaca que se’n desconeixen les causes, però que els especialistes treballen amb dues hipòtesis. La primera es basa en el fet que la pandèmia de la Covid-19 ha fet que passem més hores a casa i tinguem més contacte amb la família, la parella o els companys de pis i com que la sarna es contagia pel contacte pell a pell o a través de roba i teixits infectats com ara llençols, entapissats o fundes de sofà, a les consultes s’estan veient més casos de contagis dins d’un mateix nucli familiar o de convivència. “Abans de la pandèmia, quan fèiem un diagnòstic, molt poques vegades hi havia convivents també infectats. Ara, sí”, indica Corral, que apunta que “és lògic pensar que si un mateix grup de persones passa més hores junts, els casos augmentin”.
Consultes tardanes
L’altra teoria que se sospesa és que el 2020 va ser un any atípic i el 2021 també ho està sent, que la gent ha consultat més tard i “si tardes a tenir un diagnòstic i a seguir un tractament propagues més la malaltia”.
Tot i que algunes informacions parlen sobretot de joves d’entre 15 i 45 anys, el dermatòleg del CST assegura que si bé és cert que “potser sí que el pacient típic ha estat tradicionalment el d’un jove perquè són els que tenen més contactes”, entre els malalts atesos hi ha persones que pertanyen a tots els grups d’edat, tant infants com joves i adults, i a tota mena de condicions socioeconòmiques, desmentint l’habitual associació amb la brutícia i la pobresa que ha creat estigma al voltant de la sarna.
El doctor no s’atreveix a fer pronòstics. Comenta que és molt complicat saber què passarà els pròxims mesos, sobretot, perquè es desconeix l’origen d’aquest augment de casos, però confia que si “el repunt s’ha produït per haver estat convivint més temps, a mesura que anem tornant a la normalitat, el nombre de casos anirà en descens”.