Publicitat
Terrassa

Per què xiulen els trens?

Els maquinistes de Renfe fan sonar la botzina quan passen per les estacions de Terrassa Est i Torrebonica

Un tren de Renfe al seu pas per Terrassa / NEBRDI ARÓZTEGUI

[Ander Zurimendi]

Torrebonica és una estació fantasma, certament. I tot i això, els maquinistes de la Renfe xiulen sovint, quan passen per aquesta alçada de l’R4. “Xiulen als fantasmes?”, s’ha demanat més d’un passatger.

Encara més: també fan sonar la botzina al voltant de l’estació de Terrassa Est, així com a prop del túnel que separa Torrebonica de Castellarnau (a Sabadell).

El misteri, tanmateix, es resol mirant atentament per la finestra. I és que sovint passa gent pels marges de les vies, de manera que els maquinistes xiulen per alertar de la seva presència. “Els maquinistes sempre han de xiular en situació de perill”, expliquen des de Renfe, en cas de veure persones a l’entorn. “I per precaució, també ho han de fer en alguns llocs que diu el protocol”, afegeixen, com ara passos a nivell i túnels.

En el primer cas, per la presència humana per se. En el segon, ja que a la sortida hi pot haver alguna persona sense que el maquinista la pugui visualitzar amb antelació.

Horts a la vora
De fet, la presència de persones a pocs metres de les vies succeeix especialment als matins.

Sovint són persones grans tafanejant o descansant després de feinejar a l’hort que tenen a la vora, que són molts a l’entorn natural de Torrebonica.

També poden ser senderistes que caminen per la zona, així com pel Torrent de la Betzuca, i que es troben amb les vies quasi d’imprevist.

A més, a prop de les vies de l’estació de Renfe Terrassa Est hi ha racons en què, sovint, hi han han dormit persones sense sostre. A banda, alguns joves sense recursos econòmics intenten accedir a l’andana –a vegades–, des de la zona periurbana de Torrebonica.

Així mateix, les pintades al baixador de Torrebonica evidencien gràficament la possibilitat d’acostar-se a les vies. Això no significa, però, que estampes com les que recreaven films com “Barrio” o “El Bola” (a l’extraradi de Madrid) també passin a Terrassa.

20 suïcidis a l’R4
Un altre punt de perillositat són els suïcidis. A la línia R4 (que comunica Manresa fins a Vilafranca del Penedès, amb prop de 150 quilòmetres de vies) s’han suïcidat, des de l’inici d’aquest any, fins a 20 persones, amb més d’una temptativa sense èxit.

Tot i això, per la xarxa de Rodalies Catalunya, el punt més crític es troba en els mesos d’estiu a la línia R1, que ressegueix la costa del Maresme, on la falta de precaució fa que moltes persones caminin a prop de la via intentant fer drecera per a accedir a alguna platja.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top