Publicitat
Terrassa

Treballant per millorar i preservar l’entorn local

La Fundació Patrimoni Natural de Matadepera va néixer amb l’objectiu preservar i millorar l’entorn natural de la zona i per col·laborar amb cossos com els Bombers o els de l’ADF perquè puguin gestionar amb més garanties els riscos naturals

S’estan fent diferents actuacions a la zona del Parc Natural de Sant Llorenç i l’Obac

La visita d’un matrimoni format per una catalana i un alemany al Parc de Bombers de Matadepera, va ser la llavor del que ara és la Fundació Patrimoni Natural de Matadepera. La manca de recursos que van detectar, van promoure que aquest matrimoni efectués una donació que va ser el primer pas cap a la configuració d’una entitat de caràcter privat, que compta amb el patronatge de diferents organismes com l’Ajuntament de Matadepera, l’Agrupació de Defensa forestal (ADF) de la mateixa població i l’Associació de bombers Voluntaris, també de Matadepera.

L’objectiu principal és el de preservar i millorar l’entorn natural i que les condicions en què treballen els Bombers i els de l’ADF tinguin les garanties suficients per gestionar de manera adequada els riscos naturals que hi pugui haver. L’advocat Andreu Alonso, secretari de la Fundació, explica que es va promoure aquesta entitat “per donar continuïtat” als reptes marcats i als objectius.

Alonso comenta que “estem fent moltes coses” per complir els reptes marcats. Des de la Fundació, que cada vegada té més visibilitat, s’intenta la captació de socis i que no només entrin ajudes econòmiques a través de les donacions puntuals. “Busquem també la figura del soci protector”, apunta, com ja succeeix en altres països d’Europa, en què les persones ajuden activament i col·laboren econòmicament per sostenir entorns naturals. S’han previst diferents actuacions per tal de conscienciar a les persones i també s’han organitzat jornades de neteja forestal, per tal de treure deixalles que hi ha per l’entorn.

La intenció és continuar fent més actuacions, com la de millorar i mantenir en perfecte estat les infraestructures per tal de combatre els incendis.

Amb els diners de les primeres donacions, s’ha pogut comprar un nou camió de bombers, valorat amb més de 200.000 euros i ara es disposarà també d’una Dronster, una desbrossadora teledirigida d’alt rendiment. Com explica Joan Trenchs, patró de la Fundació, president de la Federació d’ADF del Vallès i secretari del secretariat de les ADF de Catalunya, “s’està formant el personal” per utilitzar aquesta màquina, que servirà per “fer treballs forestals totes les zones compreses al Pla de Prevenció de Grans Incendis Forestals Municipal”.

A diferents punts
A més, ja s’han instal·lat onze càmeres de vigilància a diferents punts, a poblacions com Matadepera, Rellinars, Talamanca i Vacarisses. Quatre càmeres més entraran en funcionament a mitjans de la setmana vinent, i a finals d’aquest mes ho faran cinc càmeres més a la Mola i quatre entre la zona de Sant Llorenç Savall i Gallifa. Les càmeres permeten que Bombers i l’ADF puguin veure la realitat d’un incendi quan algú els alerta i veure la seva dimensió.

Els ajuntaments de les poblacions aportaran els costos de llum i internet de les càmeres, la fundació s’ha encarregat de comprar-les mentre que els voluntaris de l’ADF, en el seu temps lliures i “aplicant els seus coneixements”, han col·laborat a la seva instal·lació. L’entesa amb els ajuntaments permet que les actuacions es facin amb rapidesa.

La idea, assegura Trenchs, és “cobrir de càmeres de vigilància tot el Parc Natural de Sant Llorenç i l’Obac i tot el que es pugui” de la comarca. Es tracta d’un projecte que s’està treballant sense descans per part dels integrants de la Fundació.

Campanya per captar socis amb cares conegudes, com Xavi Coral

Està prevista una campanya publicitària amb un clar missatge, conscienciar a la gent de la importància de preservar l’entorn natural i també per a la captació d’associats. Per aquesta campanya s’ha captat a cares conegudes, com és el cas del presentador televisiu Xavi Coral i també intervenen altres periodistes com Rosa Talamàs, de TV3, o Mariola Dinarès, de Catalunya Ràdio.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Treballant per millorar i preservar l’entorn local
To Top