Publicitat
Terrassa

Els pisos del Vapor Cortès, fora de les naus

El nou pla de millora del Vapor Cortès trasllada els equipaments als edificis industrials i treu els habitatges, que seran tots de nova planta

Interior d'una de les naus del Vapor Cortès /Nebridi Aróztegui

El ple de setembre votarà la modificació puntual del Pla de Millora Urbana de l’àmbit del Vapor Cortès, el complex industrial situat al barri de Ca n’Aurell, entre els carrers del Pare Llaurador, Pi i Margall, Josep Trueta i Ausiàs March. El sector ha experimentat ajustos en la seva ordenació per adaptar-lo a la normativa i al planejament i, en bona part, per rebaixar costos i fer-lo sostenible econòmicament.

El sector ja va veure reduïts els costos del projecte amb l’eliminació de l’obligatorietat de dotar de recollida pneumàtica als nous sectors.

870 habitatges es construiran al Vapor Cortès. 709 seran de promoció privada i 161 de promoció pública

La principal novetat del pla de millora rau en el fet que s’ha traslladat el sostre previst per a equipaments a les naus industrials del vapor i s’han tret els habitatges, que seran tots de nova planta.
La raó principal és el mal estat en què es troben les naus industrials del Vapor Cortès. Les antigues fàbriques estan molt deteriorades i “l’ordenació de les edificacions i l’edificabilitat dificulta l’encaix amb els habitatges”, explica Carles Caballero, regidor d’Urbanisme.

Usos comercials
La redistribució permetrà concentrar l’edificació dels 800 habitatges previstos al Vapor Cortès en edificis de nova construcció. A les naus industrials, un cop rehabilitades, es concentraran els equipaments i l’ús terciari, majoritàriament comercial. Les naus industrials del Vapor Cortès no estan incloses al catàleg d’edificis protegits de la ciutat, però el POUM estableix la conservació del 75% dels edificis industrials. El pla d’ordenació reconeix el valor paisatgístic del conjunt per la seva tipologia industrial.

A l’expedient del pla de millora, la Generalitat permet la substitució de les naus que estan en més mal estat, expliquen fonts municipals. Després d’una visita al complex, Patrimoni de la Generalitat permet l’enderroc de les fàbriques més malmeses, sempre que es tornin a edificar tal com eren.

Menys aparcaments
El nou Pla de Millora Urbana de l’àmbit del Vapor Cortès incorpora altres novetats que seran votades en el ple de setembre.

El pla redueix la superfície destinada a aparcament a 1,5 places de pàrquing per cada habitatge. És la ràtio prevista al POUM, que el pla de millora original de 2006 va superar. Ara, amb la nova realitat del mercat immobiliari, els promotors demanen reajustar l’aparcament al POUM.

El del Vapor Cortès és un dels cinc grans sectors residencials de la ciutat que es van aturar amb la crisi del 2009: Can Marcet, Can Colomer, Les Aymerigues, Vapor Cortès i Vapor Sala Badrinas. Després d’un llarg període de crisi i de canvis en les titularitats -amb l’aterratge dels bancs-, ara els nous promotors comencen a moure fitxa, amb l’ull posat a l’evolució de la pandèmia. Els propietaris del Vapor Cortès són uns dels primers en reactivar el sector amb la voluntat de treure’l al mercat.

L’execució del pla comportarà la construcció de 870 habitatges, 709 de promoció privada i 161 pública. El complex acollirà equipaments, usos comercials i un nou eix cívic al carrer d’en Frederic Soler. Un dels equipaments del vapor, situat a una nau industrial propietat de l’Ajuntament, serà la nova seu de la Fundació Prodis.

Un complex industrial de principis del segle XX

L’any 1928, l’empresari Ramon Cortès i Grau va construir a Ca n’Aurell una quadra industrial que va batejar amb el seu nom: Vapor Cortès. Anys enrere, a principis de segle, arribaven les primeres naus al barri i, entrats els anys 20, agafa forma un gran espai industrial a la zona. Cortés va ser president de la Cambra Oficial de Comerç de Terrassa i de la Cambra de la Propietat.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Els pisos del Vapor Cortès, fora de les naus
To Top