Terrassa

El cap de Mossos deixa el càrrec

L’intendent dels Mossos, Jesús Requena, passa a coordinar l’Escola de Policia de Catalunya

Jesús Requena

No ha estat ni dos anys al capdavant del Àrea Bàsica Policial (ABP) de Terrassa. Coses de la permanent mobilitat d’alts càrrecs en el cos de Mossos d’Esquadra. Jesús Requena (Badalona, 1966) ha deixat de ser intendent de la comissaria egarenca aquest estiu i des de fa setmanes treballa en la seva nova comesa: la coordinació de la Escola de Policia de Catalunya. Serà el número dos d’aquesta institució formativa amb seu a Mollet del Vallès. Encara no s’ha nomenat substitut i el segon de l’ABP,   Francesc Flores ha pres les regnes de la comissaria de Can Tusell de manera provisional.

Requena assegura haver treballat “molt a gust a Terrassa” i emportar-se “un gran record” d’una ciutat i la seva àrea que li han marcat com a professional, sobretot, afirma, “per l’alt grau d’implicació de l’Ajuntament en qüestions de seguretat pública”. Requena subratlla que Terrassa, malgrat les eventuals percepcions d’inseguretat ciutadana, “continua sent una ciutat que no destaca en els seus índexs delictius” i les institucions de la qual han donat “una resposta positiva” a contingències com alguns brots de violència juvenil, els robatoris en escoles o els incidents greus a Ca n’Anglada i altres punts. O la pallissa patida per un jove al carrer de la Rasa en plena Festa Major, fet que va ser enregistrat i es va fer viral per les xarxes socials.

“Mai havia treballat així, amb tanta coordinació entre policies”, indica el ja exintendent, que posa de relleu “l’alt índex d’efectivitat policial en l’àrea bàsica, que és on hi ha més detinguts per robatoris violents de tota la regió”. Xavier Fernández Rivero, regidor de Seguretat, va qualificar ahir Requena d’excel·lent professional “i excel·lent persona” i considera que la relació de col·laboració ha estat “extraordinària”. El pas del càrrec de mossos per Terrassa és “difícil de superar”.

La marxa del cap de la comissaria, que havia retllevat Rafael Tello com a cap, s’havia d’haver formalitzat abans, però va arribar en ple mes d’agost. El nou coordinador de l’escola policial lamenta que a penes li hagi donat temps a acomiadar-se, perquè el seu canvi de rumb professional es va fer efectiu “de la nit al dia”, quan el Departament d’Interior li va comunicar la seva decisió: la direcció de la Escola de Policia el volia en el seu lloc triat com més aviat millor. Requena va trucar per telèfon als alcaldes de les localitats adscrites a l’ABP: Terrassa, Matadepera, Rellinars, Viladecavalls, Ullastrell i Vacarisses, per acomiadar-se d’ells. Encara que a Terrassa li ha anat “molt bé”, Requena va respondre que sí quan li van oferir un càrrec que encaixa amb el seu perfil acadèmic i li permet obrir “nous horitzons” en la seva carrera professional.

Publicitat

Està embardissat ja en els cursos bàsics, en els de promoció, en els d’investigació criminal i seguiment. Requena, que portarà a l’escola l’àrea de continguts policials i el d’instructors, va treballar durant deu anys en comissaries de la regió metropolitana nord, com Rubí i Mollet, en totes dues com a cap. I dos anys abans d’arribar a Terrassa, on va aterrar a la fi del 2019, havia reforçat l’estructura de comandament a la ciutat per un mes. La seva prioritat en arribar com a intendent eren les mateixes que les establertes per la direcció de la regió per a tota la demarcació: la lluita contra els robatoris en habitatges i contra els delictes sexuals, per exemple. Un cop finiquitat el seu pas per Terrassa, Jesús Requena passa a ser el coordinador d’una institució que forma als policies de Catalunya i de la qual en breu marxaran 1.400 futurs agents. L’Escola de Policia de Catalunya està inclosa en l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya juntament amb l’Escola de Bombers i Protecció Civil.

 

Doctor

Jesús Requena Hidalgo, el cinquè intendent del ABP de Terrassa des de l’arribada dels mossos a la ciutat, al novembre del 2006, és doctor en Geografia per la Universitat de Barcelona i llicenciat en Sociologia, i un expert en polítiques públiques de seguretat. Autor de múltiples publicacions acadèmiques, sobretot dedicades a la intervenció policial en conflictes de convivència i marginalitat en determinats barris, s’ha especialitzat en policia de proximitat. La seva tesi doctoral es titulava “Policia i desenvolupament urbà en la ciutat contemporània”. En una entrevista concedida a aquest diari el gener del 2020, Requena recordava que les administracions públiques “sempre gestionen recursos escassos” i que els mossos gestionaven el dia a dia el millor que podien, establint prioritats. I a Terrassa, incidia, comptaven amb la Policia Municipal, un cos “molt solvent”.

L’excap de la comissaria terrassenca ja exercia de professor a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. L’Escola de Policia organitza les activitats formatives adreçades als cossos policials de Catalunya: Mossos d’Esquadra i les policies locals. També s’hi formen els vigilants municipals i auxiliars de policia local, “així com altres professionals amb funcions de seguretat pública al servei de les institucions pròpies de Catalunya”, diu l’escola.

Publicitat
El cap de Mossos deixa el càrrec
To Top