Publicitat
Terrassa

Pas decisiu per reactivar el portal de Sant Roc

El govern encarrega un estudi sobre la viabilitat d’un nou aparcament

Des del tancament al trànsit del portal de Sant Roc, el desembre de 2018, l’espai ha esdevingut una gran àrea de vianants. La seva urbanització permetrà dignificar el tram i estirar cap al sud l’illa de vianants del centre / alberto tallón

La transformació del portal de Sant Roc haurà d’esperar. L’equip de govern està a punt d’encarregar un estudi que avaluarà la viabilitat econòmica de construir un nou pàrquing a l’espai que ocupava l’antic estacionament, clausurat l’1 d’agost de 2019. L’executiu va posar sobre la taula la proposta de reconstruir-lo i obrir un túnel de 150 metres que el connectés amb el pàrquing de la plaça Vella,però l’oposició no ho comparteix.

“Políticament no hi ha hagut acord sobre la necessitat de reconstruir el pàrquing i hem optat per explorar la viabilitat.” Ho afirma la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, que abans d’estiu va signar l’encàrrec de l’estudi.

El document ha d’analitzar la demanda potencial d’un aparcament entre el portal de Sant Roc i la plaça Vella i el sistema d’explotació més adient. Formularà una proposta de tarifes i abonaments i avaluarà l’entorn de l’aparcament. L’encàrrec demana als redactors que formulin una proposta sobre l’oportunitat d’instal·lar pilones per evitar la invasió dels espais pels vianants.

El govern vol saber si un nou pàrquing al portal de Sant Roc seria rendible econòmicament, donat que l’eix de vianants compta amb un pàrquing públic a la plaça del Progrés i un de gestionat per SABA a la plaça Vella.

L’equip redactor ha d’avaluar la demanda potencial d’usuaris locals i de fora de la ciutat, la rotació i les durades mitjanes d’estacionament. L’estudi incorporarà una enquesta de mercat a una mostra de 300 famílies motoritzades de l’entorn per avaluar les places potencials de compra i lloguer.

El govern vol connectar els pàrquings del portal de Sant Roc i de la plaça Vella, però l’oposició no ho veu clar

L’informe ha d’estar enllestit en dotze mesos a partir de l’encàrrec, que es formalitzarà properament. “Tindrem resposta l’any que ve i serà el moment de començar a prendre decisions”, comenta Melgares. La regidora dona per fet que “no podrem executar obra aquest mandat, però l’objectiu és poder tancar-lo amb una proposta clara per al portal de Sant Roc”.

L’estudi sobre la viabilitat econòmica d’un nou aparcament serà clau. La conclusió pot ser positiva, cosa que obligaria a cercar recursos per finançar la nova infraestructura i també la urbanització de la superfície. O negativa, circumstància que obriria el ventall de possibilitats.

L’any 1970 Astasa va obtenir la concessió del pàrquing del portal de Sant Roc. Va obrir el 1972

Accessos compartits
De fet, la proposta municipal de connectar els dos pàrquings del portal de Sant Roc i de la plaça Vella continua sobre la taula. Permetria que els dos compartissin accessos: entrada pel carrer de la Cisterna i sortida pel carrer de Vinyals.

El projecte contemplava la urbanització de la superfície com a àrea de vianants, configurant un continu d’espais per gaudir a peu des de la plaça del Progrés fins al passeig del Comte d’Ègara i el campus universitari. El projecte estirava l’eix comercial del centre també cap al sud i el connectava amb el del carrer de Gutenberg.

Un dels hàndicaps de la connexió dels dos aparcaments és la conveniència que, donat que compartirien infraestructura, els dos estiguessin gestionats per la mateixa operadora. La proposta municipal, que té origen en una promesa electoral d’ERC, té un pressupost d’entre 10 i 12 milions d’euros, quantitat que inclou l’obra civil i la urbanització de la superfície.

El portal de Sant Roc es va tancar al trànsit el 14 de desembre de 2018, a les portes de la campanya de Nadal. L’Ajuntament va decidir tancar l’accés de manera preventiva, després de rebre un informe de la UPC del que es desprenia que la coberta no complia amb els estàndards d’estabilitat que marcava la normativa vigent. La concessió del pàrquing del portal de Sant Roc finalitzava l’any 2022, però l’agost de 2019 l’Ajuntament va decidir tancar l’aparcament i iniciar l’expedient per a la finalització anticipada de la concessió. Nous informes qüestionaven la seguretat de la infraestructura i el govern municipal va optar per tancar l’activitat.

Quin serà el futur del pàrquing més antic?

L’aparcament del portal de Sant Roc va ser el primer soterrat de la ciutat i el més antic fins al seu tancament l’agost de 2019. Des d’aquella data, tot han estat ensurts per la situació de l’estructura de l’equipament i el litigi obert entre la concessionària i l’Ajuntament sobre qui paga les reparacions de l’aparcament. Només l’adequació de la coberta té un cost de 100 mil euros.
Durant dècades, l’aparcament del portal de Sant Roc era el més econòmic i còmode del centre i, alhora, el més deformat. El terra i els sostres ondulats van ser-ne una característica inquietant. De fet, la presència de puntals era habitual a l’estacionament, que va ser sotmès a diverses intervencions per filtracions freàtiques. La darrera intervenció, més recentment, va ser per apuntalar la coberta.

El futur de l’aparcament és ara una incògnita. Tot semblava que desapareixeria definitivament, però el debat obert sobre l’esdevenidor del portal de Sant Roc obre noves possibilitats.
Ara està per veure si es decideix eliminar-lo o mantenir la configuració de dos pàrquings a l’eix del portal de Sant Roc i la plaça Vella. Caldrà veure també si és compatible amb la futura plataforma de distribució de mercaderies.

Sortida del pàrquing de la Plaça Vella /Alberto Tallón

Garantir les sortides del pàrquing de la plaça Vella

És un dels reptes del nou disseny del portal de Sant Roc. L’espai funciona ja com una gran plataforma de vianants, tot i que encara amb circulació puntual de vehicles de mercaderies i per la sortida dels cotxes del pàrquing de la Plaça Vella, que tomben pel carrer de la Cisterna. ERC, avui soci de govern, portava al seu programa electoral la proposta de connectar els dos aparcaments, el de la plaça Vella i el del portal de Sant Roc, mitjançant un túnel. L’obra permetria situar l’accés pel carrer de la Cisterna i la sortida per Vinyals. Aquesta opció tindria un cost d’entre 10 i 12 milions d’euros, segons l’ estudi que el govern va presentar l’octubre de 2020.

Trànsit de càrrega i descàrrega al centre /Alberto Tallón

Distribució verda de mercaderies al centre

Una flota de tricicles contra els embussos de furgonetes. Aquest és el nou paradigma del centre de Terrassa i tindrà l’epicentre al portal de Sant Roc. És l’emplaçament que el govern contempla per al nou sistema de repartiment de mercaderies de darrera milla. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha encarregat a l’empresa donostiarra Txita un estudi sobre la viabilitat d’un microcentre de consolidació urbana de mercaderies. La idea és que el portal de Sant Roc funcioni com a punt de ruptura de càrrega, el lloc on els operadors logístics i les empreses de distribució deixen els paquets (mitjans i petits, no mercaderies voluminoses o de gran pes) per a una distribució neta i sostenible pels carrers del centre.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Pas decisiu per reactivar el portal de Sant Roc
To Top