Publicitat
Terrassa

Lluís Puig: “La Justícia europea no ens ha fallat mai”

Reaccions per la detenció i alliberament de Puigdemont

Concentració de suport a Puigdemont, ahir al Raval de Montserrat / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Després de la commoció per la detenció de Carles Puigdemont a Itàlia, la moderada satisfacció pel seu alliberament. “La Justícia europea no ens ha fallat mai”, va dir Lluís Puig, terrassenc, exconseller de Cultura, fidel company de Puigdemont i exiliat amb ell a la capital de Bèlgica. El també exconseller egarenc Josep Rull, indultat, va considerar “una metàfora d’una potència abassegadora” el fet que Puigdemont, “president legítim de Catalunya”, sortís en llibertat “acompanyat pel president de Sardenya i pel president del Parlament de Sardenya”. Rull ja havia expressat la seva confiança “en que la Justícia europea empararà els drets fonamentals de Puigdemont”.

Hores abans de l’alliberament, Puig opinava que la detenció havia estat il·legal i confiava que entre ahir i dilluns el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) dictaminés mesures cautelaríssimes i Puigdemont quedés en llibertat. Hores després, Puigdemont va sortir de la presó de Sàsser. Puig va recordar a aquest diari que l’euroordre espanyola per extradir-lo a ell mateix, a Puigdemont i altres membres del govern català destituït, dictaminada per Pablo Llarena, jutge del Tribunal Suprem, va ser desestimada pels tribunals belgues i per tant no hi havia motius per la detenció.

Carles Puigdemont va ser detingut dijous per la policia italiana, en compliment de l’ordre de crida i cerca emesa pel Tribunal Suprem, tot just baixar de l’avió en què viatjava des de Brussel·les per assistir a una recepció institucional del síndic de l’Alguer. Lluís Puig confiava plenament en la justícia italiana, ja que, va assegurar, ni ell ni Puigdemont tenen por de comparèixer davant els tribunals: “La Justícia europea no ens ha fallat mai”, va indicar, en relació a quan la Justícia va resoldre al seu favor amb la retirada de l’euroordre que l’acusava a ell personalment de malversació de cabals públics pel referèndum.

Tensions
Pel que fa a la taula de diàleg entre el Govern central i la Generalitat, Puig ha deixat de confiar en la negociació arran de la detenció: “No pots pactar amb un govern que no et para de donar cops a l’esquena. Des de Junts no marxarem, però no veiem que sigui el camí” va comentar. Rull, que deia haver viscut la detenció amb angoixa i “molt indignat amb la repressió de l’Estat espanyol”, va coincidir amb Puig: “El govern es vol mantenir central i asseguren que l’euroordre no està vigent, però és molt difícil mantenir-se en un context de negociació”. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va admetre que la detenció de l’expresident “no ajuda gens” al procés de resolució del conflicte polític

El Parlament Europeu va decidir el març passat aixecar la immunitat i el TGUE la va mantenir retirada. “Espanya no perd mai una oportunitat de fer el ridícul”, va assenyalar Puigdemont després de sortir de presó. El jutge de Sàsser va resoldre la seva llibertat i li permetia sortir de Sardenya, però Puigdemont, malgrat poder-se moure per tota la UE, té una vista assenyalada pel 4 d’octubre per l’eurordre. L’expresident va afegir que la decisió del TGUE era “claríssima” sobre la suspensió de les euroordres. Segons el cap de l’oficina de l’expresident, Josep Lluís Alay. el jutge va decidir la llibertat sense cap mesura cautelar, però no va precisar si l’encausat declararà el 4 d’octubre en persona o per videoconferència.

Centenars de persones es van concentrar ahir al Raval de Montserrat per expressar el suport a Puigdemont i la junta municipal de portaveus celebrarà dilluns una sessió extraordinària per debatre una proposta de suport.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Lluís Puig: “La Justícia europea no ens ha fallat mai”
To Top