Publicitat
Terrassa

Un estudi fet per una terrassenca avança en la investigació del càncer

La Dra.Laura Martínez-Escardó és una investigadora egarenca del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB, i primera autora del treball que permet accelerar la mort de les cèl·lules cancerígenes i podriar tractar el càncer cerebral, fins ara incurable

Un equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), coordinat pel Dr. Víctor J.Yuste, professor del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular a la Facultat de Medicina de la UAB i amb la Dra.Laura Martínez-Escardó, investigadora terrassenca del departament, ha aconseguit avançar en el tractament d’un càncer cerebral  incurable i obrir una nova línia d’investigació en aquest camp.

El càncer causat per les cèl·lules tumorals de glioblastoma és el tipus de càncer cerebral més agressiu i sense cura, que provoca que els pacients que el pateixen tinguin una mitjana de vida de 15 mesos des del diagnòstic. La tesi doctoral de Laura Martínez-Escardó va ser l’inici de l’estudi de 4 anys que ha obtingut resultats òptims.

A base d’administrar gossipol, una substància derivada de la planta del cotó, a les cèl·lules tumorals, els investigadors han aconseguit potenciar l’activitat de la proteïna DFF40/CAD, que durant l’apoptosi –el mecanisme pel qual les cèl·lules del cos promouen la seva pròpia mort per protegir l’organisme- organitza el trencament del nucli de la cèl·lula.

Una cèl·lula de glioblastoma tractada amb gossipol

Els nivells baixos d’aquesta proteïna provoquen que la fragmentació nuclear no es completi, i per tant les cèl·lules cancerígenes resistien i no morien de manera natural. A través d’emprar cèl·lules de glioblastoma, d’un pacient afectat pel càncer, s’han fet proves amb una bateria de diferents components i s’ ha comprovat que el gossipol és el més efectiu i aconsegueix accelerar l’apoptosi i que els nuclis de les cèl·lules cancerígenes es fragmentin i morin.

“És un gran pas endavant i obre una nova línia d’estudi sobre les cèl·lules de glioblastoma, ara que s’ha comprovat que podem provocar la seva mort sense modificar-les genèticament, sinó emprant els nivells endògens que té la pròpia cèl·lula, la proteïna DFF40/CAD”, ha explicat la Dra.Martínez, “Aquest tipus de càncer cerebral sempre havia anat per davant nostre, però per fi podem dir que tenim avantatge”, ha afirmat.

El primer pas cap a una cura “Promoure que l’apoptosi finalitzi adequadament en les cèl·lules tumorals dels pacients podria ser una bona estratègia terapèutica per tractar el glioblastoma. Les troballes presentades són prometedores i ens animen a continuar investigant”, ha exposat el Dr. Yuste. “Els resultats ens ajuden a comprendre millor la biologia d’aquest tumor tan agressiu i ens poden proporcionar noves eines per a desenvolupar estratègies més eficaces, ja queactualment no hi ha cap cura per la malaltia”, ha conclòs.

Laura Martínez-Escardó

La utilització del gossipol convida a efectuar proves amb compostos per tractar cèl·lules tumorals de càncers diferents, no només el cerebral provocat pel glioblastoma. En aquest estudi han participat investigadors bàsics,neuro-oncòlegs, patòlegs i neurocirurgians de la UAB,de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)-Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i del Institut de Recerca de Biomèdica de Lleida (IRBLleida). La recerca ha estat finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació, i cofinançada amb fons FEDER “una manera de fer Europa”.

Continua la investigació sobre el càncer

“Darrere dels resultats, que són clarament satisfactoris, hi ha moltes hores de feina i intents fallats. Els investigadors passem per una muntanya russa d’emocions, i som cautelosos a l’hora d’afirmar que el nostre estudi pugui suposar la cura d’aquest tipus de càncer, però és un pas endavant”, ha afirmat la Dra. Laura Martínez.

“L’estudi ha estat fruit d’una estreta col·laboració entre tot l’equip. Hem d’ajuntar esforços, no dividir-los”, ha afegit. Després de treballar en aquest projecte, la la Dra.Martínez s’ha traslladat a Glasgow, Escòcia, on està treballant al Cancer Reserach UK Beatson Institute, a Glasgow, Escòcia, en vies de mort de les cèl·lules cancerígenes.Ara mateix, la seva investigació es centra en la metàstasi de pròstata.

Publicitat
Un estudi fet per una terrassenca avança en la investigació del càncer
To Top