Publicitat
Demo Day de l'Empren UPC Terrassa 2021. Presentació de projectes, 16/12/2021. Foto d'ARNAU ALCALA DURAN
Terrassa

Idees innovadores amb ADN egarenc

Sis projectes nascuts al voltant del Campus de la UPC a Terrassa busquen inversors. L’Ajuntament de Terrassa i la universitat els han ajudat a desenvolupar les idees a través del programa Emprèn UPC i ara volen arrelar al mercat

La presentació dels projectes va comptar amb la presència de respresentants de consultories, corporacions inversores i plataformes de micromecentage / A.a.

L’esperit emprenedor segueix ben viu a Terrassa, que aquest dijous va acollir la presentació dels projectes que han participat en l’última edició d’Emprèn UPC a la ciutat, un programa organitzat per l’Ajuntament de Terrassa i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que posa a disposició dels seus estudiants i recentment titulats, serveis, activitats, espais de treball i formació per desenvolupar projectes innovadors i noves idees de negoci.

Es tracta de propostes molt variades que van des de jocs fins a projectes d’enginyeria espacial, passant per taquilles intel·ligents, dispositius de rescat, reciclatge de residus tèxtils i cremes antiinflamatòries.

Tres dels sis projectes presentats estan liderats per dones i només n’hi ha un en què no hi ha dones en l’equip, quelcom que va voler destacar David González, sotsdirector de l’Eseiaat, la principal escola de la UPC a Terrassa, ja que en aquesta escola només la quota femenina d’estudiants no supera el 20%.

Algunes de les propostes són força embrionàries, mentre que altres compten amb un major grau de maduresa. N’hi ha que ja compten amb el suport o han fet col·laboracions amb empreses i institucions. De fet, tres de les sis iniciatives presentades ahir s’han constituït ja com a empresa.

Sigui com sigui, totes busquen finançament per fer realitat aquests projectes o ajudar-los a créixer i acabar-se d’implantar en el mercat. En aquest sentit, tenen diverses opcions: el finançament públic, el privat o campanyes de micromecenatge. Així hi ha fons de capital risc, corporacions que fan tant inversions de capital com estratègiques, línies d’ajut de les diferents administracions i plataformes web per al finançament col·lectiu. En algunes els tràmits són més ràpids que en altres, però en totes cal que el projecte estigui ben treballat, que tingui clar el seu públic objectiu i que els seus impulsors sàpiguen explicar-lo.

“Cal trucar moltes portes, a com més llocs i com més aviat millor perquè anar aplicant t’ajuda a veure què funciona i què no del teu projecte i millorar-lo”, va recomanar Albert Benítez, de l’empresa emergent Key Enigma, als emprenedors.

Kreios Space: un sistema de propulsió elèctrica per a satèl·lits

Jan Martorell - Kreios Space - Demo Day de l'Empren UPC Terrassa 2021. Presentació de projectes, 16/12/2021. Foto d'ARNAU ALCALA DURAN

Actualment, els satèl·lits que operen per sota dels 450 quilòmetres d’altitud, anomenats d’òrbites molt baixes, es troben amb el problema de l’aire romanent que queda de l’atmosfera, causa d’una caiguda més ràpida de l’aparell a la Terra. Perquè els satèl·lits es mantinguin en òrbita, és necessari utilitzar molta quantitat de combustible fòssil i, per això, moltes missions són inviables a causa del cost. “Si aquests satèl·lits no necessitessin combustible, les missions en òrbites molt baixes serien possible”, defensa Jan Mataró, un dels membres de l’equip de Kreios Space, una empresa emergent creada per sis enginyers aeroespacials formats al Campus de la UPC de Terrassa que estan desenvolupant un sistema de propulsió completament elèctric per aquest tipus de satèl·lits. La tecnologia en la qual treballen s’anomena Air-Breathing Electric Propulsion (ABEP) i només usa aire i energia solar. Estan acabant els tràmits per començar un prototip i el seu testatge.

Columat: taquilles intel·ligents per recollir la compra

Albert Bladas - Columat - Demo Day de l'Empren UPC Terrassa 2021. Presentació de projectes, 16/12/2021. Foto d'ARNAU ALCALA DURAN

Un dels projectes presentats ahir és el de Columat, una empresa emergent que ha ideat un sistema de taquilles intel·ligents per recollir la compra. És una idea del terrassenc Albert Bladas i la sabadellenca Georgina Coll que vol contribuir a reduir l’alt volum de trànsit i l’impacte ambiental que generen les compres a domicili. L’empresa aposta per la innovació i la digitalització dels supermercats, mercats municipals, farmàcies, oficines i edificis mitjançant una recollida de la compra en punts estratègics per conveniència i amb disponibilitat 24/7. Les taquilles ideades poden tenir control de temperatura i regular-la entre -20 i +47ºC. L’any passat ja van fer les primeres implantacions. La proposta compta amb el suport, entre d’altres, de Lanzadera, l’acceleradora d’empreses de Juan Roig. Ara busquen fer créixer el projecte.

Bäloop: una làmina plàstica feta a partir de residus tèxtils

Bäloop - Carla González- Demo Day de l'Empren UPC Terrassa 2021. Presentació de projectes, 16/12/2021. Foto d'ARNAU ALCALA DURAN (arnaualcalafoto@gmail.com).

Bäloop és una iniciativa centrada en el desenvolupament de nous materials a partir de la revalorització de residus tèxtils, tant de moda com sanitaris. Segons va explicar Carla González, la proposta es basa a utilitzar aquests residus per crear una nova làmina plàstica reforçada amb fibres, reduint també l’ús de residus fòssils com el petroli. Per cada metre quadrat d’aquest material, que han anomenat B-One, es revaloren 400 mascaretes i 200 grams de residus tèxtil moda. Han col·laborat ja amb Buff i estan en converses amb l’ICS (Insititut Català de la Salut).

Polaris: un dispositiu per als rescats al mar

Polaris - Mariona Riera - Demo Day de l'Empren UPC Terrassa 2021. Presentació de projectes, 16/12/2021. Foto d'ARNAU ALCALA DURAN (arnaualcalafoto@gmail.com)

El projecte que va presentar Mariona Riera es diu Polaris i és un dispositiu col·lectiu de resposta immediata per ajudar en els rescats al mar. Es tracta d’un gran dispositiu autoinflable i transportable. Té capacitat per a més de seixanta persones que té una part central de forma pentagonal amb una plataforma en la qual “els infants podrien estar fora l’aigua”, i cinc braços, “pensats per als adults”. La proposta forma part del Treball de Final de Grau de Riera, que ha comptat amb el suport de l’ONG Proactiva Open Arms.

Crosszion: cremes de CBD per alleujar el dolor muscular

Crosszion- Guillermo Roma - Demo Day de l'Empren UPC Terrassa 2021. Presentació de projectes, 16/12/2021. Foto d'ARNAU ALCALA DURAN (arnaualcalafoto@gmail.com)

Guillermo Roma és el principal impulsor de Crosszion, que es dedica a fabricar i distribuir cremes de CBD, un compost natural del cànnabis que no és psicoactiu. Les cremes estan pensades per alleujar el dolor muscular. Tenen tres productes, tant amb efecte fred com calor. “Volem oferir una alternativa natural als antiinflamatoris”, va explicar ahir Roma. El gener de 2022 volen llançar una primera ronda de finançament. L’objectiu, a llarg termini, és crear també una fundació que investigui les propietats i els beneficis del CBD.

Z-Cornius: un joc de cartes que va més enllà de la taula

Z-Cornius és un joc de taula en què cada jugador adopta una mascota, un “cornius”, que si és mossegat per una criatura es transforma en un “monstruós z-cornius”. El jugador ha de salvar la seva mascota de convertir-se en “z-cornius” i en cas que això ja hagi passat, trobar la criatura que l’ha mossegat i la cura. La idea, però no es basa només en un joc de taula. La idea de Laura Vidal és que aquests “cornius” puguin ser joguines físiques amagades per la ciutat i que qui les trobi pugui obtenir certes recompenses com descomptes o altres jocs.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Idees innovadores amb ADN egarenc
To Top