Publicitat
Abuelos Gente Mayor soledad Tercera edad
Terrassa

Falsos empleats bancaris estafen gent gran

Van a casa seva a recollir targetes i cartilles

Els estafadors busquen víctimes d'edat avançada / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Reben una trucada d’algú que diu ser del seu banc i explica a la víctima que li han robat diners del seu compte. “Un empleat anirà a casa seva perquè li entregui la cartilla i la targeta, amb el codi, per anul·lar-les”, proposa l’interlocutor, que ni és treballador del banc ni res. I després arriba algú a casa de la víctima, una persona d’edat avançada, agafa la documentació, marxa i buida, aquesta vegada sí, el compte. Aquest és un estratagema molt utilitzada per grups d’estafadors i tres terrassenques ja han estat víctimes de l’estafa en les últimes setmanes. Han perdut milers d’euros. Els Mossos d’Esquadra investiguen els tres fets.

Procuren deixar molt poc a l’atzar i fan apilament d’informació abans d’actuar. S’han especialitzat en la creació d’aquest embull d’engany per estafar persones d’edat avançada. I la seva preparació i desplegament són tan sofisticats que arriben a imitar la veu d’un fill de la víctima si aquesta intenta escapolir-se de la conversa telefònica argumentant que ella no porta els comptes, que les porta un familiar.

Exactament això li va ocórrer a una anciana veïna de Terrassa el 12 de desembre. Va sonar el telèfon fix del seu domicili. “Hola, hola, truco del banc”. Des de l’altre costat del fil li expliquen això, que hi ha hagut un problema, que han detectat un frau, que han d’anar a recollir els documents. La dona, de 81 anys, addueix que aquests temes els porta el seu fill, i el delinqüent que està al telèfon, o algun companyó, li diu que no hi ha problema, que contacten amb el seu fill, i fan veure que parlen amb ell, i algú fingeix la veu del fill a la llunyania i aquesta veu, per descomptat, dona el permís per fer l’operació. La dona sembla convençuda que la veu escoltada és la del fill, i baixa la guàrdia.

Amenaces
Una estona després, arriba un home i pica al timbre. La víctima ha preparat tots els documents en un sobre i camina pel passadís amb el material a la mà, per obrir la porta, l’obre i llavors alguna cosa fa clic en ella. Li assalten els dubtes, allò no és normal, sospita, es nega a lliurar res a aquell tipus i intenta tancar la porta, però l’estafador es converteix directament en lladre, en bast atracador, i amenaça la dona i li agarra amb rapidesa el sobre en el qual la senyora havia guardat la documentació. El malfactor surt corrent i la víctima, nerviosa, truca al seu fill. Els delinqüents han estat molt ràpids i en poc temps desvalisen el compte de l’anciana en diversos reintegraments en caixers. Li han robat 3.000 euros.

Setmanes enrere els estafadors havien perpetrat un parell de cops a Terrassa, també saquejant dues persones grans, dues dones, una de 84 anys i una altra de 81. El procediment va ser similar a l’explicat abans, però la seva resolució va ser més neta, perquè en aquests casos les estafades no es van tirar enrere en l’últim moment. Van rebre les trucades del fals empleat bancari que parlava d’un càrrec “molt elevat” en els seus comptes i alertava d’un frau, per la qual cosa el millor era retirar-los les targetes o les cartilles.

En un cas, l’estafada va explicar a la seva filla el que li havia passat, la trucada, la visita d’aquell suposat treballador del banc, i la filla va fer els esbrinaments pertinents, i va confirmar les operacions de desfalc: un reintegrament de 700 euros, un altre de 800. La setmana passada els mossos van detenir a Barcelona un fals treballador bancari que va robar a casa d’un home de 93 anys.

Els Mossos d’Esquadra demanen avisar la gent gran que desconfiïn de visites inesperades. Per identificar els estafadors, recorden que els treballadors bancaris no fan visites domiciliàries i deixen clar que mai demanaran dades secretes del compte. Els estafadors i altres delinqüents, com els falsos revisors del gas, busquen víctimes d’edat avançada

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Falsos empleats bancaris estafen gent gran
To Top