
- Joc de cartes amb segell català
ARA A PORTADA
Publicat el 18 de desembre de 2021 a les 07:00
Actualitzat el 17 de desembre de 2021 a les 19:29
Els aficionats, col·leccionistes o curiosos dels jocs de cartes tenen una novetat. L’arquitecte, dibuixant i cineasta Jan Baca ha creat una baralla de naips amb icones referents a Catalunya. Es tracta d’un joc de 54 cartes amb quatre colls de nou naips i cadascun d’ells s’identifica amb la rosa, el drac, la barretina i l’Ictíneo, el primer submarí tripulat creat per l’enginyer i inventor Narcís Monturiol i Estarriol (1819-1885).
Baca va dissenyar el nou joc de cartes durant el confinament més estricte de la pandèmia. “M’havien fet la proposta abans de la Covid, però va ser amb el tancament a casa quan m’hi vaig posar de ple perquè disposava de més temps i en vaig gaudir moltíssim”.
L’autor va crear la figura de cada carta sobre paper i després es va digitalitzar, va anar a impremta per l’edició i, posteriorment, es va fer el registre. El punt de partida ha estat una primera edició de 750 exemplars amb molt bona acollida.
La baralla, que pren el model internacional, té inspiració catalana per voluntat pròpia de l’arquitecte. “Des del principi vaig pensar en un joc que s’adaptés al patró amb segell català perquè jo ho soc i ho defenso, però que tingués una certa elegància. D’aquí que vaig agafar els símbols de la rosa, el drac, la barretina (aquest element era inevitable) i l’Ictíneo, el primer submarí amb forma de peix de Narcís Monturiol i que va ser considerat en el seu dia (va fer la primera immersió el 23 de juny de 1859) un descobriment revolucionari”. El Museu Marítim de Barcelona té a l’entrada una rèplica d’aquesta embarcació, de la que Monturiol en va fer dues.
L’altra cara de les cartes té un disseny més subtil i discret. La trama reprodueix la reixa modernista de la Casa Vicens d’Antoni Gaudí, situada al carrer de les Carolines de Barcelona. És considerada la primera casa del gran arquitecte del modernisme i va ser declarada Patrimoni Mundial per la Unesco.
Del joc dibuixat destaquen especialment les figures de les cartes més importants com el jòquer o comodí, el Vailet, la dama i el Rei. En aquesta baralla, aquests personatges despleguen un gest de tendresa, innocència, atreviment i ironia. Es pot veure, per exemple, que el jòquer pren la forma és un divertit bufó il·luminat pel sol i la lluna i que un dels vailets es presenta disfressat de cuiner a punt de matar i cuinar un drac.
Així mateix, hi ha una de les dames que apareix captiva en l’intent de caçar papallones amb una barretina. També es pot trobar un rei somrient que, quan es mira al mirall, aquest li torna la figura del mateix rostre, però no és la mateixa cara perquè té una mirada trista i angoixada.
Amb aquestes cartes, que segueixen el model francès, es pot jugar a tots els jocs tradicionals que han passat de generació en generació i, segurament, a través de la memòria col·lectiva. Són aptes per fer partides de la botifarra, del set i mig, el guinyot, la brisca, la botifarra o el “tute” i també pel “brigde” i el pòquer.
Incorpora, però, un joc nou, l’Onze, que ha estat dissenyat per l’arquitecta Marta Peralta, que treballa al despatx de Jan Baca, i el cineasta Joan Paüls. En aquest joc cal anar sumant aquest número per anar avançant i desprendre’s de les cartes al més aviat possible.
La nova baralla de naips amb identitat catalana es pot adquirir a Terrassa a la seu d’Òmnium Cultural, a la botiga de Ramon Quer (promotor i productor del joc), i a la sala d’art Paüls a Vallparadís.
https://youtu.be/KRbgsOr6Q5o
Notícies recomenades
-
Terrassa Sanegen d'urgència dos edificis del mateix carrer a Terrassa
-
Terrassa Leitat controla la contaminació de les aigües pluvials al parc de Vallparadís
-
Terrassa Arriba la festa major del barri de Sant Pere de Terrassa
-
Terrassa La Unitat de Crisi d’Alba fa vint anys
-
Terrassa L’ONG Petits Detalls celebra els deu anys al Vapor Prodis
-
Terrassa Aquest és el programa de la festa major del Segle XX a Terrassa