Publicitat
Terrassa

La segregació de les Fonts no es reprendrà fins al pròxim mandat

Sant Quirze i Terrassa donen per fet que el procés s’atura com a mínim dos anys

Les Fonts continuarà pertanyent en part a Sant Quirze fins al pròxim mandat, com a mínim / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El procés de segregació del barri de les Fonts per a la seva incorporació íntegra al terme municipal de Terrassa havia quedat en suspens i ara ja està clar que el debat no s’abordarà abans del pròxim mandat. Així va quedar clar al ple municipal de dimecres, on la nova associació de veïns de Can Parellada i els partits de l’oposició van preguntar al govern en quin punt estava la negociació.

A l’estiu, ja va quedar clar que el procés que hauria de culminar amb l’annexió total de les Fonts a Terrassa s’aturava. Des de l’Ajuntament de Sant Quirze, l’alcaldessa Elisabeth Oliveras va argumentar que el tema deixava de ser una prioritat per a l’administració veïna, que havia d’abocar tots els recursos a atendre la pandèmia.

Un segon argument ha pesat en la decisió de suspendre i ajornar el debat. L’oposició dels veïns de les Fonts de Sant Quirze a la segregació. El municipi veí va aprovar iniciar el procés d’annexió a Terrassa en un ple el gener de 2021, amb el vot de qualitat de l’alcaldessa. Aquella va ser una sessió polèmica, on l’oposició va rebutjar en bloc el procés i l’associació les Fonts És Veu, contrària a la seva incorporació a Terrassa, va protagonitzar una casserolada.

El regidor de Ciutadans David Aguinaga va explicar dimecres al ple que al darrer consell intermunicipal “la veu cantant en el tema el va portar l’alcaldessa de Sant Quirze”, que “havia semblat que tenia interès per resoldre favorablement la segregació, però ara ha pres la decisió d’aturar-ho. Terrassa sembla anar a remolc”, va dir .

No serà una frenada puntual. El projecte queda en suspens tot el que queda de mandat i difícilment es tornarà a reactivar fins després de les eleccions municipals, que se celebraran a la primavera de 2023.

Al ple de Terrassa, el regidor socialista Javier García va dir que va ser el PSC qui va “treure” el tema de la segregació al darrer consell intermunicipal, on va quedar clar que “sobren els motius per paralitzar el tema”. García va preguntar “quin és el motiu real de la decisió, si la priorització de la gestió de la Covid o bé que no hi ha una majoria ciutadana favorable a l’acord”.

La resposta des de l’equip de govern la va donar el regidor de Tot per Terrassa Miguel Ángel Moreno, delegat de l’executiu al consell del districte VII. “Jo sóc partidari d’aturar la segregació”, va dir obertament. “El pròxim mandat si cal tornar a reactivar-la, ja ho farem”.

El govern defensa esperar, però els veïns no opinen igual. Dimecres la nova AVV de Can Parellada va reivindicar al ple la represa dels treballs per a la segregació. L’entitat va intervenir a la sessió al torn de participació ciutadana, amb un llistat de projectes pendents al districte VII, entre els que figura la represa dels treballs per a la segregació de les Fonts.

Al marge de consideracions històriques –des de Terrassa, els veïns reivindiquen des de fa dècades la unificació del barri i de la prestació de serveis–, l’annexió de les Fonts de Sant Quirze a Terrassa comportarà la incorporació al cens de més de dos mil habitants.

Els nous veïns formaran part del districte 7, un sector gran, però amb poca densitat de població. Aquest factor és un hàndicap a l’hora d’assignar-los equipaments, d’aquí la rellevància de sumar nous veïns.

Un any després de l’anunci, la unificació salta de l’agenda

El desembre de 2019 els alcaldes de Terrassa, Jordi Ballart, i de Sant Quirze, Elisabeth Oliveras, compareixien públicament per anunciar l’inici dels treballs per a la incorporació de les Fonts de Sant Quirze a Terrassa, unificant el barri. Un any després, el tema ha saltat de l’agenda política i, de reactivar-se, necessitarà anys perquè els 2.300 veïns del municipi veí s’incorporin al cens de Terrassa. La decisió l’haurà de confirmar la Generalitat.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La segregació de les Fonts no es reprendrà fins al pròxim mandat
To Top