Publicitat
Terrassa

Mariona Badenas: “Busco vida alienígena, no un petit home verd”

Amb només 27 anys, la barcelonina lidera l’expedició femenina Hypatia I

L’astrofísica barcelonina Mariona Badenas (27 anys) presentarà dilluns a la botiga Abacus un curs d’astronauta

Després de veure el film “Contact”, Mariona Badenas va decidir ser astrofísica. Dilluns a les 18 hores farà una xerrada sobre la investigació espacial a la botiga Abacus

Què explicarà dilluns als nens a la trobada de l’Abacus? Els parlaré de què és l’astrofísica i del que faig en el dia a dia en l’àmbit de la recerca. Jo estudio els exoplanetes. Són planetes d’altres sistemes solars. N’hem descobert ja més de 4 mil.

D’on li ve la seva passió per l’astrofísica? De petita, m’encantava observar les estrelles. Lidero la tripulació Hypatia I, formada per nou dones catalanes de diferents edats i perfils acadèmics. Volem transmetre que l’exploració espacial necessitarà gent de disciplines ben diferents.

Molts nens aspiren a ser astronautes, però l’astrofísica no és només viatjar a l’espai. Exacte. No cal aproximar l’exploració espacial sempre des de la ciència. Calen també periodistes, poetes, arquitectes. Apostem per les connexions entre el món de la ciència, el de l’art i el de les humanitats en general.

Hypatia I és una tripulació intergeneracional. Hi ha dones de 20 a 50 anys. A banda de la multidisciplinarietat, volem transmetre la idea de la intergeneracionalitat. Al llarg de la vida ets mentorada i mentora. Hem de tenir referents i acabes sent un referent per als altres.

L’any 2019 va treballar al desert de Utah, en una base que replica les condicions del planeta Mart. Sí. Vaig ser en una estació anàloga a Mart, amb condicions semblants per treballar.

Però els nens i les nenes, majoritàriament deuen voler viatjar a l’espai! Estan interessats en tot. Des de la recerca pura i dura en l’astrofísica fins a ser astronauta. Em pregunten pels forats negres, per exemple. Volen saber com són aquests mons, saber si són habitables. També volen saber per què hem d’anar a Mart.

Per què hem d’anar a Mart? És un planeta germà de la Terra, el segon més proper a la Terra. És un planeta rocós, on es creu que hi va haver aigua líquida en el passat i ara n’hi ha de congelada a la superfície. L’aigua és un dels condicionants essencials per a la vida. Des d’un punt de vista científic, l’exploració de Mart és molt interessant en aquest sentit. Ens pot explicar que l’espècie humana no està sola en la immensitat de l’univers.

I la pregunta que ens fem tots sempre és si hi ha vida fora de la Terra. Jo penso que sí. És molt difícil que estiguem sols. L’univers és enorme. És tan gran que no ho podem arribar a entendre amb el nostre cervell humà. És molt possible que algun dels molts exoplanetes i planetes tinguin algun tipus de vida. Però penso que haurem d’esperar encara anys perquè puguem reportar-ho i explicar-ho al món. Tardarem temps a saber si estem sols o no. Hem de ser humils. El nostre planeta és només un dels milers i milers que hi ha a la nostra galàxia.

Quan pensem en l’espai, el cinema sol ser el referent. Hi ha alguna pel·lícula que reflecteixi bé la realitat? “Contact” m’ha marcat moltíssim. Agafa les idees de Carl Sagan. Està en el marc del programa SETI, que cerca vida fora del nostre sistema solar.

Quina mena de vida? Vida alienígena, però no entesa com un petit home verd. De petita em va captivar i em va inspirar a seguir endavant en aquest camp.

Viatjar a l’espai és un repte? És un somni per a mi. Sempre ho tinc present, però no controla el meu dia a dia. No anar-hi tampoc no suposaria cap fracàs.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top