Publicitat
Terrassa

Els personatges de l’any 2021 a Terrassa

Tanquem un any en què molts terrassencs han estat protagonistes en les seves disciplines i han projectat Terrassa al món, en un exercici difícil, colpejat per la pandèmia. Diari de Terrassa fa un recull dels 25 personatges que han excel·lit, sabent que molts més egarencs han treballat per fer una ciutat millor. Els protagonistes són un referent en el seu camp, la prova que Terrassa no s’atura i el 2022 mirarà el futur de cara.

TERRASSA

Ester Calbo, Directora assistencial de l’Àmbit Mèdic de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa

La doctora Esther Calbo, amb el seu equip, ha estat l’encarregada d’idear i executar un model integral d’atenció Covid als CAP, l’hospital i als serveis d’atenció domiciliària i sociosanitària de Mútua, un treball que ha estat guardonat per la International Hospital Federation amb la medalla de plata en la categoria de lideratge i gestió. Aquest guardó internacional reconeix Mútua com a entitat puntera en la implantació, en els pitjors moments de la pandèmia, d’eines com els circuits segregats, consultes i derivacions virtuals i el seguiment en línia dels pacients.

Maise Balcells, presidenta de Prodis

És la cara visible de l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o paràlisi cerebral a Terrassa. Maise Balcells lidera en aquests moments un dels projectes més ambiciosos de la fundació Prodis, que traslladarà les seves dependències al Vapor Cortès. L’entitat afronta el doble repte de la rehabilitació d’una històrica nau industrial, que obrirà a la ciutadania amb restauració, sala d’art i cafè-teatre, i la implantació d’un nou model d’atenció a les persones, “més obert i interrelacionat amb la ciutat”.

Xavier Marcet, president de Lead to Change

Consultor en estratègia, innovació i emprenedoria corporativa, Xavier Marcet tanca 2021 estrenant llibre. “Crecer haciendo crecer”(Plataforma Empresa) reflexiona sobre com la innovació i els lideratges poden ajudar les empreses a assolir els seus objectius. Format en postgrau a Berkeley, IESE i Esade, i amb experiència a ecosistemes empresarials a Silicon Valley o Boston, Marcet és una de les veus més autoritzades en l’univers del nou “manegment”, un consultor de referència que assessora empreses, institucions i universitats.

Josep Rull, exconseller de Territori i Sostenibilitat

El mes de juny Josep Rull recuperava la llibertat després de complir 4 anys i tres mesos de presó pel Procés. L’exconseller de Territori i Sostenibilitat tornava a Terrassa, on rebia l’escalf dels amics, els companys de partit, la família i les institucions. Rull sortia en llibertat amb la voluntat, deia, de “recuperar la vida familiar, la relació amb els meus dos fills i tornar a la política”, a partir d’ara en el terreny de les idees, afirmava. El polític egarenc s’ha incorporat a l’equip humà de MútuaTerrassa, on reforça l’assessoria legal de l’entitat, específicament en els àmbits relacionats amb economia circular, l’eficiència energètica i la sostenibilitat.

Jordi Ballart, alcalde de Terrassa

La figura de Jordi Ballart ha trascendit la ciutat de Terrassa, en un any que ha trasvalsat la vida privada de la primera autoritat municipal. El mes d’agost, Ballart anunciava que aparcava temporalment l’agenda política per tenir cura del seu fill, malalt de leucèmia. A través del seus comptes a xarxes socials, la primera autoritat municipal ha mostrat la seva dimensió més personal, compartint els moments més difícils a l’Hospital de Sant Joan de Deu, on ha rebut l’escalf de la ciutadania i de nombroses autoritats.

Artur Martínez, xef i propietari del restaurant Aürt

El xef egarenc Artur Martínez ha renovat l’estrella Michelin del seu restaurant Aürt, un espai lobby d’alta cuina a l’Hotel Hilton Diagonal Mar de Barcelona. El cuiner va aconseguir la primera estrella al restaurant Capritx, a Terrassa, i ara innova i crea tendència a un espai informal, amb dues barres i poques taules, on reinterpreta plats tradicionals amb tècniques innovadores. Martínez no oblida els seus orígens i ha creat un espai dedicat als fermentats, els destil·lats i les infusions que, amb el nom “MA’I, ret homenatge a la seva família.

August Sáenz, president del CST

Aquest reconegut pediatre ha estat nomenat nou president del Consell de Govern del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon. El doctor August Sáenz Bernat (Terrassa, 1941), especialitzat en hematologia i pediatria, va estar durant quinze anys a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona i després va exercir com a cap de pediatria i com a cap d’estudis de l’Hospital de Terrassa, on va treballar durant 25 anys. Es va jubilar fa quinze i ha reconegut la seva il·lusió per presidir el CST. Aquesta il·lusió el va portar a postular-se per al càrrec davant de l’alcalde. Serà el primer metge del CST que assumeixi la presidència del seu consell de govern i Sáenz creu positiu que un doctor ocupi aquesta responsabilitat i que, a més, sigui un doctor de la casa, que coneix bé el consorci. Afirma que cal tractar els pacients i les seves famílies “de manera excelsa” i que els professionals sanitaris de l’Hospital de Terrassa i la resta de centres del CST “han de desenvolupar la seva tasca en les millors condicions i sentint-se com a casa seva”. És conscient dels problemes d’accessos i aparcament a l’Hospital de Terrassa. Unes setmanes després del seu nomenament va morir Jordi Labòria, el seu predecessor, que va deixar el càrrec per una greu malaltia.

Roger Sales, nou cap dels Mossos d’Esquadra

Coneix molt bé la comarca. Va ser cap de la comissaria de Sabadell i ha treballat a Rubí i Sant Cugat del Vallès, entre altres localitats. L’octubre passat, Roger Sales (Barcelona, 1969) va rellevar Jesús Requena a la direcció de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Terrassa i la seva comarca. Enginyer informàtic, mosso des de l’any 1992, de formes afables, destaca que Terrassa és la tercera ciutat de Catalunya en població, però registra un índex delictiu més baix que Sabadell, Badalona i Granollers. Sales afirma que el 2021 l’estadística ha estat positiva en un dels àmbits delictius que generen més alarma social: els robatoris amb força en l’interior de domicilis, però alerta, com el seu predecessor, sobre l’augment dels delictes relacionats amb les noves tecnologies. Aquest és un repte “molt interessant”, diu el nou intendent de Terrassa, partidari d’intensificar la tasca pedagògica per difondre la necessitat d’incrementar la seguretat informàtica. L’objectiu general més important del seu mandat és “trobar la manera d’igualar la sensació d’inseguretat dels veïns amb les dades”. Perquè una cosa és l’estadística i una altra la inseguretat subjectiva, i no sempre coincideixen. “Hem de lluitar contra els problemes enquistats”, recalca el cap de la comissaria: “Intentarem estar en el lloc oportú quan els veïns ens necessitin. Que se’ns vegi quan toca i on toca”.

Salvador Cristau, Bisbe electe de Terrassa

Josep Àngel Saiz Meneses va deixar de ser bisbe de Terrassa el juny passat per assumir l’arquebisbat de Sevilla. El seu substitut provisional va ser Salvador Cristau Coll (Barcelona, 1950), bisbe auxiliar. Com a administrador diocesà, Salvador Cristau va haver de llegir el nom del nou bisbe el 3 de desembre. Després d’un complex procés de selecció, el Papa Francesc havia designat el nou prelat egarenc. El bisbe va llegir el seu propi nom. Era el relleu natural al capdavant d’una diòcesi en la qual porta 17 anys, des de la seva refundació.

Pepe Sánchez, president de la FAVT

Mestre jubilat, aquest veí de Sant Pere Nord va ser elegit nou president de la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT) l’octubre passat. Era la primera vegada que una candidatura paritària, amb quatre homes i quatre dones, formava la junta directiva de l’entitat. Josep Antoni Sánchez de Haro, Pepe Sánchez, substitueix en el càrrec Dolores Lledó, advoca per un treball en equip i assegura que les prioritats de la federació, en la qual participa des de fa sis anys, són l’habitatge i la gestió dels residus. L’actitud de la FAVT, diu, és “crítica i constructiva” i reivindica el seu rol en la transformació de Terrassa.

Núria Salán, enginyera i professora del campus UPC Terrassa

És una destacada enginyera química del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa, tant en la seva tasca docent com en investigació i recerca. Però Núria Salán té un valor afegit: es dedica amb cos i ànima a la divulgació i promoció de les carreres tecnològiques i científiques entre les dones. I ho fa a tots els escenaris possibles, des de les presentacions a Terrassa del campus i de la seva oferta d’estudis i projectes de recerca fins a la posada en marxa de congressos dedicats a les dones científiques (la ciutat en celebra un cada any al mes de març) o els mitjans de comunicació. Núria Salán sempre destaca la contribució femenina a la ciència perquè ha sigut i és rellevant i perquè és un motiu prou important per despertar l’interès de les noies que volen fer estudis universitaris.

DINERS

Oriol Alba, secretari general de la Cecot

Oriol Alba, antic coordinador general del Centre per a la Reempresa de Catalunya, va accedir el gener al càrrec de secretari general de la Cecot, en substitució de David Garrofé. En aquest primer any com a mà dreta d’Antoni Abad, Alba ha acompanyat les empreses associades a la patronal en un context econòmic complicat derivat de la pandèmia de la Covid-19, l’augment del preu de l’energia i la crisi de subministraments. A més, s’ha centrat en l’elaboració d’un nou pla estratègic per implementar-lo en el període 2022-24.

Ignasi Cusidó, fundador de Lamp

Ignasi Cusidó Simón ha rebut aquest any el premi de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa al lideratge empresarial per la seva trajectòria professional. El terrassenc va ser el fundador l’any 1972 de l’empresa d’il·luminació tècnica Lamp, que s’ha convertit en un referent en el seu sector. Durant la seva carrera, Cusidó també ha destacat pel seu vessant social i ciutadà com a impulsor del Consell de la Formació Professional de Terrassa i com a president de la Fundació Antiga Caixa Terrassa, entre altres.

Manuel Lao, president de Nortia Capital Investment Holding

Després d’abaixar la persiana de l’hotel Terrassa Park el març, Lao ha destacat aquest any per un bon nombre d’inversions. Ha reforçat la seva presència a la companyia immobiliària Merlin Properties, ha impulsat el llançament d’un fons tecnològic per al sector “food service”, s’ha associat amb el grup hoteler Pulitzer per crear una companyia especialitzada en hotels “boutique” urbans, ha entrat en l’accionariat del grup d’infraestructures Sacyr i ha adquirit diversos restaurants del Grup El Barri. A més, ha repetit en la llista Forbes com un dels 20 espanyols més rics.

David Garrofé, director general de Binillum

L’empresari David Garrofé ha deixat aquest 2021 la secretaria general de la patronal Cecot, posant punt final a una dilatada trajectòria professional de 34 anys al capdavant de la direcció operativa de l’entitat. Garrofé ha renunciat al càrrec per motius professionals i de successió de l’empresa familiar, Binillum. L’egarenc defensa que “la concertació i el diàleg són essencials en tots els àmbits”, una idea que ha defensat des de sempre, intentant respondre també al repte de fer entendre a les administracions la importància de treballar al costat de les empreses per poder aquestes ser més competitives.

Pau López i Imma Martínez, cofundadors de Vöbu

Els enginyers Pau López Ribas, de Terrassa, i Imma Martínez Sallarès, de Matadepera, han ideat un minirobot anomenat Vöbu capaç de detectar els nivells de contaminació invisible en interiors i avisar l’usuari de quan cal actuar. El dispositiu pot captar els nivells de CO₂ i els compostos orgànics volàtils (TVOC, per les seves sigles en anglès), així com conèixer la temperatura i la humitat, alertar de la contaminació a l’habitació i ajudar a ventilar d’una manera eficient. Ara fa pocs dies han tancat amb èxit la seva campanya de micromecenatge per produir-ne les primeres 45 unitats.

CULTURA

Pere Arquillué, actor

Es fa difícil veure Pere Arquillué a la programació de Terrassa, però quan arriba, com ho va fer fa pocs dies amb l’obra “53 diumenges”, de Cesc Gay, provoca un torrent d’emocions als espectadors. Compta amb una carrera excel·lent en mans dels millors autors i directors en drama i comèdia. I a hores d’ara es posa a la pell de personatges capaços de desplegar un gran ventall de registres. Ara torna al Teatre Romea amb aquesta comèdia agredolça de germans que s’estimen, però també es fan molts retrets. Després estrenarà “El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc”. Res a veure. Aquesta obra és dramàtica i parteix de la mort d’una noia. Arquillué sortirà sol a escena per explicar el què ha passat a cinc veus i cinc mirades. En definitiva, l’actor egarenc viu un dels millors moments de la seva carrera.

Miki Núñez, cantant

L’artista, que triomfa als escenaris, ha viscut un any de vertigen en concerts i premis. Entre els guardons cal destacar el doblet dels premis Enderrok 2021, un a la millor cançó d’autor per “No m’ho esperava” i l’altre al millor àlbum en llengua no catalana pel disc “Iceberg”. També ha estat un any important pel seu debut literari. Ha publicat “Dime tres palabras”, que aplega 36 contes a partir de tres mots. Es va inspirar en la manera de fer de la seva mare, que li explicava contes a partir de tres paraules que ell li deia quan era petit, sentia por i li costava dormir.

Jaume Cabré, escriptor

La trajectòria literària de Jaume Cabré ha estat notícia aquest any per partida doble. L’ escriptor ha publicat “Consumits pel foc” un relat que té com a protagonista un professor i un petit senglar que es creua en el seu camí. La nova obra ha arribat deu anys després de la magistral “Jo confesso”, un llibre que ha tingut una repercussió literària importantíssima a Catalunya i al món sencer. A “Jo confesso” l’autor reflexiona sobre la idea del mal en la història de la humanitat a partir de la vida d’un personatge culte i molt intel·ligent nascut a la Barcelona de la postguerra. És considerada l’obra capdal del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Gemma Humet, cantant i compositora

La seva veu, lluminosa, és considerada com una de les millors de l’escena musical d’ara mateix. La cantant i compositora terrassenca Gemma Humet ha presentat al llarg d’aquest any el seu nou disc “Màtria”, que parla sobre la figura de la dona i el seu empoderament. El nou treball discogràfic ha estat reconegut amb el Premi Enderrok 2021 de la crítica al millor disc d’autor. Humet va presentar aquest disc a Terrassa, a la Nova Jazz Cava, dins la temporada de música moderna, amb un èxit notable. És un treball poètic molt intimista i sensible.

ESPORTS

Dani Olmo, jugador de futbol del Leipzig i de la selecció

El futbolista egarenc ha viscut un dels seus millors anys, amb un paper protagonista tant en el Leipzig de la Bundesliga com a la selecció espanyola. El seu èxit més notable va ser la medalla de plata obtinguda amb Espanya en els Jocs Olímpics de Tòquio. Després d’un gran torneig, Brasil va barrar el pas dels espanyols a la medalla d’or. Dani Olmo va desenvolupar un paper determinant en l’èxit olímpic i va igualar la gesta obtinguda abans per Xavi Hernandez i Albert Luque. A més, amb la selecció espanyola absoluta va disputar les semifinals de l’Eurocopa també com a un dels futbolistes més destacats de l’equip dirigit per Luis Enrique Martínez. I per tancar l’any, també amb Espanya va disputar la final de la Nations League amb una dolorosa derrota contra la selecció de França.

Xavi Hernández, entrenador del FC Barcelona

La crua crisi del primer equip del FC Barcelona ha portat de retorn a casa Xavi Hernández, ara com a entrenador de la plantilla blaugrana després del seu periple al Qatar, primer com a futbolista i després com a tècnic. Xavi ha estat el primer terrassenc a seure a la banqueta del Barça i ha arribat amb un equip de col·laboradors de marcat accent egarenc. Els seus auxiliars Sergio Alegre i Òscar Hernández, el preparador físic Iván Torres i el fisioterapeuta Jaume Munill l’acompanyen en aquest repte apassionant.

Llorenç Álvarez, campió del món de patinatge

El patinador egarenc ha fet un salt de qualitat aquest any, el primer en el qual s’ha dedicat a la modalitat de Solo Dance. La seva temporada ha estat de Matrícula d’Honor, obtenint els títols de Catalunya, Espanya, Europa i el Mundial. Després de deixar la modalitat lliure i de superar el període sense competicions per culpa de la pandèmia, ha estat una de les grans estrelles de l’univers esportiu. A Asunción (Paraguai) va signar un Campionat del Món extraordinari, que al va portar a obtenir l’èxit més important de la seva carrera esportiva. A més, entrena el grup de xou petit del CP Matadepera, subcampió mundial.

Sarai Gascón, nedadora paralímpica

La seva trajectòria esportiva esgota els qualificatius. Esportista referencial en el món de l’esport adaptat, ningú a Terrassa acumula tantes medalles com ella en Jocs Olímpics o Paralímpics. A Tòquio va sumar dos podis més, amb una medalla de plata a la prova dels 100 metres lliure i un bronze en els 100 papallona. A la seva vitrina ja pengen vuit medalles paralímpiques, una fita que pocs esportistes poden mostrar. Aquesta va ser la seva quarta participació en uns Jocs i ara ja pensa en els pròxims a disputar a París, on vol ser present i jugar un paper destacat. El seu debut en uns Jocs el va protagonitzar l’any 2008 a Pequín quan només tenia 15 anys.
A més d’aquests èxits en els Paralímpics, uns mesos abans també va signar una actuació memorable en el Campionat d’Europa de natació adaptada. Va obtenir un total de 3 medalles d’or, 2 de plata i dues més de bronze, confirmant la seva imponent trajectòria internacional.
Sarai Gascón ha tancat l’any protagonitzant un destacat retorn al CN Terrassa, el club en el qual sempre ha militat i que va deixar a finals de 2018 després que no se li renovés el contracte a causa del distanciament amb l’anterior junta directiva. Amb l’arribada de Joan Herrera a la presidència, les relacions es van reprendre i la tornada es va concretar d’una forma definitiva.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top