Publicitat
Terrassa

Projecte per rehabilitar la font de la plaça de Catalunya i crear una nova font seca

L’actualització de l’emblemàtic sortidor comença la seva tramitació tècnica amb l’aprovació inicial del projecte

La font de la plaça de Catalunya llueix aquesta imatge degradada, amb el paviment trencat i el vas del sortidor convertir en una “jardinera” plena de matolls / alberto tallón

El projecte per a l’esperada rehabilitació de la font ornamental de la plaça de Catalunya ja té l’aprovació inicial. L’emblemàtic espai, que va impulsar la creació del barri de l’Escola Industrial i acull concerts del Festival de Jazz de Terrassa, estrenarà una font renovada i incorporarà una nova font seca i lúdica que dotarà la plaça d’un nou espai de jocs d’aigua i d’esbarjo.

La vegetació envaeix l’interior de la font, que està molt deteriorada /Alberto Tallón

El projecte per a la rehabilitació de la font ornamental i la millora de l’entorn de la plaça de Catalunya té un pressupost inicial de 624 mil euros i un període d’execució de quatre mesos. La proposta ha iniciat el tràmit administratiu amb l’aprovació inicial. Un cop conclogui l’expedient tècnic, el projecte tornarà a la taula del govern per a la seva inclusió en pressupostos.

38 són els anys que té la plaça de Catalunya i la font ornamental. L’espai és disseny de l’arquitecte Carles Escudé

El projecte contempla la rehabilitació de la font ornamental, molt deteriorada després de més de tres dècades d’història, d’episodis de vandalisme i llargs períodes d’inactivitat. Actualment, el sortidor és un cau de vegetació.

La font es rehabilitarà, mantenint la seva estructura i estètica. Dissenyada per l’arquitecte Carles Escudé, és la peça més emblemàtica de la plaça de Catalunya.

L’aigua tornarà a brullar

La proposta és eliminar els espais confinats, la cambra seca i el dipòsit, instal·lacions fora de normativa que seran substituïdes per elements nous. L’aigua tornarà a brullar amb un nou sistema hidràulic i lumínic.

La novetat del projecte sotmès a aprovació inicial és la incorporació a la plaça de Catalunya d’una nova font seca, que se situarà a pocs metres de la font ornamental. Es tracta d’un espai de jocs d’aigua similar al que existia a la plaça de Parc Vallès.

624 mil euros costarà la rehabilitació de la font i la nova font seca, segons l’estimació inicial

Es tracta d’una estructura amagada sota el paviment amb efecte sorpresa, donat que del terra emergeixen sortidors mimetitzats sota el pis. Es tracta d’un element de dinamització de l’espai, una font lúdica i infantil que aporta un nou espai d’esbarjo i de lleure a la plaça de Catalunya.

La nova font pot ser un espai de jocs d’aigua i una superfície seca. Quan estigui apagada podrà tenir altres usos.

7 mil metres quadrats

El projecte preveu la renovació de l’escomesa elèctrica -que requerirà una potència superior- i la instal·lació completa de noves connexions. També es trasllada el punt de subministrament d’aigua actual de la font, per incloure una nova estació per a la nova font transitable.

La plaça de Catalunya és un espai de més de 7 mil metres quadrats amb diferents circuits de vianants, que poden accedir a l’espai per a tots els laterals i transitar per l’interior de manera còmoda. El projecte contempla una actuació per a millorar l’accessibilitat a les fonts i també a la plaça des de l’avinguda de Barcelona.

La proposta és pavimentar amb un ferm dur la zona est de la plaça, de tal manera que l’accés principal des de l’avinguda de Barcelona quedi connectat amb les escales que hi ha a les façanes nord i sud. Tot el perímetre de les dues fonts també estrenarà paviment nou, garantint l’accés adaptat als jocs d’aigua.

La intervenció millorarà la imatge de la plaça, tot i que el projecte no contempla la reforma de tot l’espai públic, sent una intervenció parcial. Les noves fonts han d’ajudar a recuperar la imatge dinàmica i popular de la plaça Catalunya.

Vista aèria de la placa de Catalunya /Alberto Tallón

Des de 1984 als terrenys de Can Gorg

La plaça de Catalunya es va inaugurar el 22 d’abril de 1984, ocupant les terres de la masia de Can Gorg, que fou enderrocada els anys 60 per construir l’avinguda de Barcelona. Amb zones enjardinades, amfiteatre, pista esportiva, zona de jocs infantils i zona esportiva, està coronada per a l’escultura “Drac Màgic”, d’Àngel Màdico. La plaça i la font, que van néixer en terreny de Ca n’Anglada, però de seguida va esdevenir la llavor del nou barri Plaça Catalunya-Escola Industrial, ha estat un espai sistemàticament maltractat. Especialment, la font, víctima d’accions de vandalisme que van portar anys enrere l’Ajuntament a plantejar-se la seva supressió. Ara, un projecte posa sobre la taula la reactivació d’aquest element icònic.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Projecte per rehabilitar la font de la plaça de Catalunya i crear una nova font seca
To Top