Publicitat
Trasllat del cos de la Mònica, assassinada a Terrassa
Terrassa

Aquells dos crims a Terrassa en 36 dies

Els assassinats de la Mònica i l’Eva seran jutjats en les properes setmanes

Trasllat de les restes mortals de la Mònica / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Un mes i sis dies van transcórrer entre un impacte col·lectiu i l’altre. Van ser setmanes de commoció a Terrassa: dues dones assassinades a mans, presumptament, de les seves parelles. De l’excompany sentimental en un cas i del marit en l’altre. En realitat, una de les víctimes, la Mònica, va ser assassinada deu mesos abans, però el seu cos no va aparèixer fins al 18 de juny del 2019, enterrat en un rafal. El 24 de juliol, l’Eva va morir en el seu domicili, en el Vapor Gran. Els dos processats seran jutjats en unes setmanes per tribunals del jurat, si la pandèmia no obliga a posposar les vistes.

El primer dels judicis s’ha assenyalat per al 24 de gener, dilluns que ve. Aquest dia es dedicarà a l’elecció del jurat i a les al·legacions en un cas amb possibilitats jurídiques limitades: l’autor va confessar. Va ser ell, el marit de la víctima, un advocat que treballava de comercial d’assegurances, qui va informar la policia del crim.

Cap denúncia

A les 9.30 hores del 24 de juliol, la Policía Nacional va alertar als Mossos d’Esquadra: un home havia acudit a la comissaria del carrer de Baldrich per confessar un crim: només va haver de creuar el Vapor Gran. Només va haver de recórrer els cent metres que hi ha entre el domicili i les dependències policials. A la parella hi havia problemes, però no constava cap denúncia de violència. Els agents van entrar en l’habitatge, un quart pis, i van trobar el cos de l’Eva a terra. L’Eva, alta, rosa, era doctora de família en el CAP Terrassa Est.

La Mònica havia desaparegut el 7 d’agost de l’any anterior. El seu excompany sentimental, Jaume, va denunciar-ne la desaparició. Però els mossos mantenien oberta i molt activa una investigació discreta que va culminar el 18 de juny del 2019  amb l’escorcoll de la casa on vivia l’acusat, al carrer de Volta.

D’allà havia sortit la Mònica la nit d’aquell 7 d’agost, segons la declaració de l’home. Però de les investigaciones es va inferir que no havia sortit de la casa. Allà, a la casa, sepultat, es va trobar el cos de la víctima el 18 de juny del 2019.  Setmanes després va ser assassinada l’Eva en un estiu atziac. El seu cas serà jutjat a partir del 24 de gener. El crim de la Mònica, segurament, el jutjarà un jurat a partir del 7 de febrer.

Morta a cops de destral i sepultada durant deu mesos

Assassinat al carrer de Volta

Un mosso entra amb un pic a la casa on va aparèixer el cos / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Aquell matí van discutir. No era la primera vegada que Mònica i Jaume s’enredaven en disputes acalorades. Però aquell matí, ell va posar fi a la vida de la seva exparella, presumptament. El fiscal i l’acusació particular ho tenen clar: la va matar a destralades al cap. El fiscal parla de catorze cops. Allò va ocórrer el 7 d’agost del 2018, però les restes de la Mònica no van aparèixer fins a deu mesos després. Estaven enterrats a la casa d’ell, on vivia ella també, al carrer de Volta. Al Jaume  el van detenir el 18 de juny del 2019. El fiscal demana una pena de 24 anys de presó i el pagament de 113.000 euros d’indemnització a la família de la víctima.

Aquest diari va parlar amb el Jaume pocs dies després de la denúncia de desaparició. L’home semblava atribolat, però mostrava aplom. La seva amiga, Mònica, esta en parador desconegut.  Deu dies després de la denúncia, els Mossos d’Esquadra van penjar en una xarxa social un missatge demanant informació: “Mònica té 49 anys i va desaparèixer el 7 d’agost a Terrassa, Ajuda’ns a trobar-la”. En la denúncia, Jaume va dir que la desapareguda calçava sandàlies i portava un vestit rosa quan el seu rastre es va esfumar, aquell 7 d’agost a la nit, quan va marxar de casa. No duia els medicaments que prenia. Això deia la denúncia. Però la Mònica no va anar enlloc. La Mònica estava morta i el seu cos, sepultat en la mateixa casa del carrer de Volta on li havien llevat la vida.

La família de la víctima sempre va sospitar d’ell. I els Mossos d’Esquadra. Les indagacions les van iniciar agents de la comissaria de Terrassa, però aviat van passar a un grup especialitzat de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC). Van vigilar al sospitós, van recopilar proves, van parlar amb testimonis, van estrènyer el cercle cada vegada més al voltant d’aquell home al qual es va veure sopant amb uns amics pocs dies abans que els mossos escorcollessin la casa del carrer de Volta.

Ja havien acudit alguna vegada a l’immoble, però aquesta vegada, el 18 de juny del 2019, ho van fer amb l’auxili tecnològic d’una empresa especialitzada en detecció de proves per georradar i termografia. Ja estaven gairebé segurs del que anaven a trobar, perquè la policia contacta amb aquestes empreses quan queda molt poc per a la troballa definitiva. I aquell dia de juny van trobar les restes de la víctima, enterrades, pel que sembla, en una espècie de rafal utilitzat com a taller. Les eines tecnològiques van radiografiar el terra i van examinar alteracions d’estructura geològica.

Patiment

El Jaume va ingressar a la presó. El fiscal afirma que va matar a cops de destral la seva excompanya sentimental. Onze cops en la zona cranial i tres en la cervical. El forense parlava d’una defunció causada per la lesió neurològica “secundària al traumatisme cranioencefàlic obert per l’acció de la destral, associada a un xoc hipovolèmic secundari a aquest”. Per al Ministeri Públic, està clar que l’acusat, a més de matar la Mònica, va voler ocasionar-la-hi “un gran sofriment” innecessari, i que la va atacar de manera sorprenent, sense que ella es pogués defensar o pogués fugir. La dona  estava desarmada i sola “i impossibilitada per demanar ajuda”.

Ell és culpable d’assassinat amb traïdoria i acarnissament amb l’agreujant de parentesc, diu l’acusació. Segons fonts judicials, el judici se celebrarà el 7 de febrer que ve a l’Audiència Provincial. El fiscal ha demanat les declaracions de familiars i amigues de la víctima, i de la seva psicòloga.

La dona de Terrassa que va patir més de 100 punyalades

Assassinat al Vapor Gran Nebridi Aróztegui (4)

Operatiu al voltant del pis on va tenir lloc el crim / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Hi ha dues circumstàncies agreujants en l’acció criminal de Manel, segons el fiscal: la de parentiu i la de gènere, però també una atenuant: la de confessió. Ell, l’acusat de matar la seva dona, va sortir del domicili familiar, va baixar al carrer i es va dirigir a la comissaria de la Policia Nacional situada  a pocs metres, a l’altra banda del Vapor Gran. I allà va confessar que havia matat la seva dona, l’Eva, doctora d’atenció primària. La víctima presentava 102 ferides, infligides amb un ganivet i unes tisores. El fiscal reclama 25 anys de presó per un delicte d’assassinat amb traïdoria i acarnissament.

El matrimoni no travessava un bon moment. Uns veïns van assegurar haver sentit crits que provenien del pis, al passeig del Vapor Gran. D’això feia uns dies. La parella tenia dos fills que passaven l’estiu amb uns familiars. Aquell dia, el 24 de juliol del 2019, poc abans de les 9.30 del matí, Manel va posar fi a la vida de la seva esposa.

L’Audiència Provincial ha assenyalat el judici per a dilluns vinent, 24 de gener. Un jurat jutjarà l’acusat, escoltarà la seva versió dels fets, escoltarà familiars del processat i la víctima, sentirà les declaracions d’amics que coneixien les relacions que mantenien tots dos, i escoltarà als policies nacionals que van córrer cap al pis quan el mateix imputat els va avisar del que havia fet, als mossos que van detenir a l’home i van escodrinyar l’habitatge aquell matí. I podran analitzar la captura de pantalla de la conversa de WhatsApp mantinguda per l’acusat i un familiar just després del crim, tot just abans que el sospitós sortís cap a la comissaria del carrer de Baldrich.

Informe forense

El tribunal ha assenyalat sis dies de judici. El jurat podrà estudiar l’informe forense que explica les causes de la mort, les 102 lesions incisocontuses patides per la dona a la zona cervical, el tòrax i el cap.

El Ministeri Públic assegura que l’acusat va cometre l’assassinat “mogut per un sentiment de menyspreu” a la condició femenina de la morta”, a la qual dirigia “contínues expressions de menyspreu personal i sobre la qual tractava d’exercir un permanent control en totes les facetes de la seva vida”. Per això  inclou la circumstància agreujant de gènere en el seu escrit d’acusació. Es presum que la defensa intentarà rebaixar la pena qüestionant els agreujants, plantejant la qualificació d’homicidi i no d’assassinat i tractant de provar que l’autor del crim va patir un arravatament.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Aquells dos crims a Terrassa en 36 dies
To Top