Publicitat
Terrassa

Creu Roja intensifica el dispositiu pel fred

L’equip d’intervenció en el medi obert ha detectat 13 noves persones sense sostre a la ciutat en les rutes preventives davant les baixes temperatures. L’operatiu, amb 20 voluntaris, intensifica el servei en la setmana més freda de l’hivern

Voluntaris del MOVE durant l’operatiu preventiu d’aquesta setmana/ creu roja

L’assemblea local de Creu Roja ha intensificat aquesta setmana el seu dispositiu d’atenció a les persones sense sostre que passen la nit al ras a la ciutat de Terrassa. En la setmana més freda de l’hivern, el MOVE (equip d’intervenció en el medi obert) ha duplicat les sortides nocturnes per a detectar la presència de ciutadans en situació de vulnerabilitat. El resultat ha estat la detecció de 13 adults no atesos anteriorment pel dispositiu i que se sumen al col·lectiu de persones que habitualment dormen al carrer.

“De moment no s’ha activat l’alerta pel fred –explica Loli Bordes, coordinadora local de Creu Roja–, però donades les baixes temperatures nocturnes d’aquesta setmana hem fet rondes preventives dimarts i dimecres per detectar situacions de vulnerabilitat”. El MOVE ha incrementat l’operatiu nocturn, a banda d’atendre les alertes de ciutadans que informen a través de les xarxes de la presència de persones dormint al ras.
A les rutes d’aquesta setmana, el MOVE ha localitzat tretze persones sense sostre que dormien a l’interior de caixers automàtics i en dos casos aixoplugats sota el pont de la riera. L’equip ha informat de la situació als Serveis Socials.

Llet, brou i mantes

“En molts casos les persones que rebutgen anar a l’Andana”, l’allotjament públic d’urgència i acollida nocturna. “Se’ls ofereix llet o brou calents, menjar i mantes i se’ls dona suport emocional”, explica Loli Bordes. El dispositiu també entrega a les persones sense sostre un mapa amb la ruta a les oficines municipals dels Serveis Socials, però “la majoria finalment no hi van”.

20 persones voluntàries participen en l’operatiu nocturn del MOVE, que ofereix menjar calent, roba i suport emocional als ciutadans que dormen al carrer

La darrera setmana les temperatures nocturnes han tocat fons a Terrassa, amb els termòmetres sota zero. Creu Roja fa seguiment de les persones que passen la nit al carrer, a l’interior de vehicles, als caixers automàtics o sota els ponts de la ciutat.

Deu alertes ciutadanes

Les rutes de la MOVE inclouen situacions d’infrahabitatge derivades dels Serveis Socials i les sortides en resposta als avisos de la ciutadania, deu en els darrers dies. “Sempre hi anem, però sovint quan arriba l’equip ja no hi són. El de les persones sense llar és un col·lectiu majoritàriament itinerant –afirma Loli Bordes. Poden estar un o dos dies a un emplaçament i després canviar d’espai i fins i tot de ciutat”.

El MOVE realitza habitualment una ruta nocturna setmanal. Els darrers set dies l’equip ha doblat les sortides per completar la seva acció “preventiva i proactiva”, puntualitza la coordinadora de Creu Roja, actualitzant d’aquesta manera el recompte de les persones sense sostre a la ciutat.

Un cop finalitzades les dues rondes, el MOVE ha remès un informe als Serveis Socials perquè tinguin coneixement detallat del nombre de persones en situació de vulnerabilitat que dormen al carrer a la ciutat.
El dispositiu d’intervenció en el medi obert de Creu Roja actua de manera coordinada amb els serveis socials i amb la Policia Municipal. En el cas dels agents, els voluntaris els informen de les intervencions potencialment de risc.“Només en aquests casos ens acompanyen –explica Loli Bordes. Sovint la presència de la policia genera reticències i el que volem és crear un clima de confiança perquè la persona en situació de vulnerabilitat pugui ser atesa”.

A l’Andana dormen en aquest moment quaranta persones

L’allotjament d’urgència i acollida nocturna de Terrassa, l’Andana, registra aquesta setmana plena ocupació. Quaranta persones dormen a les quaranta places del centre gestionat per la Creu Roja. L’equipament disposa d’un espai addicional –equipat amb entre 6 i 10 llits– per atendre situacions d’emergència que de moment no ha estat necessari activar.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top