Publicitat
Terrassa

Un estudi de MútuaTerrassa millora el tractament endoscòpic dels pacients amb Crohn

L’han liderat els doctors Xavier Andújar, Carme Loras i Maria Esteve, professionals del servei de l’Aparell Digestiu del centre

Els doctors Maria Esteve, Carme Loras i Xavier Andújar

La prestigiosa revista The Lancet Gastroenterology and Hepatology ha publicat recentment un article que demostra que la dilatació endoscòpica amb baló és el tractament endoscòpic més recomanable per al maneig de les estenosis fibroses dels pacients amb malaltia de Crohn. L’esmentat treball ha estat liderat pels doctors Xavier Andújar, Carme Loras i Maria Esteve, professionals del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) i investigadors -des de principis del 2018- del Centro de Investigación Biomédica en Red-Enfermedades Hepáticas y Digestivas (CIBERehd), un consorci vinculat a l’Institut de Salut Carlos III.

Sota el títol “Self-expandable metal stents versus endoscopic balloon dilation for the treatment of strictures in Crohn’s disease (ProtDilat study): an open-label, multicentre, randomised trial”, l’estudi -el qual forma part de la tesi doctoral del doctor Andújar- va comparar la dilatació endoscòpica amb baló amb la col·locació de pròtesi metàl·lica autoexpandible totalment recoberta amb el propòsit d’avaluar l’eficàcia d’ambdós tractaments endoscòpics després d’un any de seguiment.

Es tracta de l’únic assaig clínic aleatoritzat publicat al món sobre el tractament endoscòpic de les estenosis en aquesta patologia (Estudi Protdilat -ClinicalTrials.gov NCT 02395354-). Es va realitzar en 19 hospitals terciaris i secundaris d’Espanya, van ser inclosos els pacients amb malaltia de Crohn amb símptomes obstructius i estenosis predominantment fibroses de menys de 10 cm de longitud i va concloure que la dilatació hauria de ser la primera opció terapèutica quan es considera el tractament endoscòpic en les estenosis de la malaltia de Crohn.

Com a objectius secundaris, el treball també va avaluar la seguretat i els costos dels dos procediments endoscòpics. Amb un total de 80 pacients participants, els resultats van demostrar que la dilatació va ser més efectiva que la col·locació d’una pròtesi (80,5% i 51,3% respectivament) i de menor cost (1.365,6 euros versus 1.923,5 euros), alhora que es va posar de manifest que els dos procediments són igualment segurs. A més, l’estudi també va evidenciar que els pacients tractats amb dilatació es van mantenir durant més temps lliures de símptomes.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top