Publicitat
Terrassa

Només 63 denúncies per racisme s’han atès a Terrassa en quatre anys

La regidora de Ciutadania, Ona Martínez, considera el nombre ínfim i encoratja la ciutadania a denunciar totes les situacions racistes

La regidora de Ciutadania Ona Martínez, a la roda de premsa sobre la campanya antiracista

Des del 2018, l’Ajuntament de Terrassa ha atès 63 demandes per racisme a la ciutat, de les quals 48 han estat assumides pel Servei d’Atenció i Denúncia (SAID). És un nombre que la regidora de Ciutadania, Ona Martínez, considera insuficient. “63 denúncies és un nombre ínfim, no és significatiu. Malauradament, el racisme és quotidià i les persones que el pateixen cada dia ho fan en múltiples espais, a la feina, a l’habitatge, al carrer, etcètera. El racisme està instaurat completament a la nostra ciutat i per això és tan urgent combatre’l”, ha comentat la regidora, que alhora ha encoratjat la ciutadania a denunciar cada situació racista que visqui o presenciï en primera persona a través del SAID, que col·labora amb l’entitat SOS Racisme.

Seguint la classificació de SOS Racisme per determinar la tipologia de casos en funció de l’espai i dels actors que intervenen, de les 48 demandes assumides pel SAiD Terrassa, 15 han estat per discriminacions en l’exercici dels drets socials i econòmics, 11 per discriminacions i conductes racistes entre particulars, 7 per discriminacions per membres de cossos de seguretat pública, 5 per discriminacions sofertes per clients de serveis privats, 5 per discriminacions per seguretat privada i 5 per discursos d’odi.

Seguint amb la problemàtica dels ínfims casos de racisme denunciats a Terrassa, la regidora ha insistit que un dels principals reptes als quals s’enfronta l’administració és comptar amb dades significatives que evidenciïn les pràctiques discriminatòries, ja que sense dades suficients “no es poden fer polítiques públiques antiracistes i de foment de la igualtat que s’acordin amb la situació present”, ha afegit l’Ona Martínez. Per tal de fer denúncies sobre racisme, la ciutadania es pot adreçar al correu electrònic denuncia.racisme@terrassa.cat o al Whatsapp 652 873 406.

Campanya “Terrassa sense racisme”

Potenciar el SAID entra dins dels objectius de la primera campanya antiracista del municipi, “Terrassa sense racisme”, que la regidora ha presentat aquest dimecres al matí en una roda de premsa. La campanya s’inaugura el 21 de març en commemoració amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la discriminació racial, i engloba diferents activitats dirigides tant a persones susceptibles de patir racisme com a aquelles que puguin presenciar algun cas racista i aprenguin les eines de les quals disposen per a denunciar-lo.

La campanya antiracista, que també porta com a eslògan “Quan hi ha racisme, Terrassa és menys Terrassa” compta amb activitats pensades per a tots els públics. La primera activitat és un taller de sensibilització amb realitat virtual dirigida especialment a nens i nenes d’escola i institut, perquè aprenguin a posar-se a la pell d’algú racialitzat. L’activitat s’anomena “Canvia de pell”, i es durà a terme el 21 de març de 16 h a 19 h a la Porta de la Biblioteca Central de Terrassa, al Passeig de les Lletres, 1. L’endemà, 22 de març a les 19 h, l’actriu, escriptora, humorista i activista de Guinea Equatorial Asaari Bibang farà un monòleg titulat “Humor Negra”, a la Sala Crespi, del carrer Major de Sant Pere, 59.

Un mostrari de llibres antiracistes es presentarà des del 21 fins al 26 de març a totes les biblioteques de la ciutat, i es farà una formació per a entitats sobre les eines que ofereix el SAID, a càrrec de SOS Racisme. La formació es durà a terme al Casal Cívic Vapor Gran (del Passeig del Vapor Gran, 32, passatge B), el 28 de març de 18 h a 20 h. Cal inscriure’s prèviament abans del dia 25 a través del correu ciutadania@terrassa.cat.

La campanya evolucionarà i pretén quedar-se instaurada al calendari de les activitats celebrades a Terrassa anualment, per fer-se cada any més visible. “Volem fer avançar Terrassa cap a una ciutat lluny de racisme i demostrar que la convivència col·lectiva de diferents cultures és un fet molt enriquidor per a qualsevol municipi. Cal actuar des de la quotidianitat i el realisme”, ha comentat l’Ona Martínez. A banda de les activitats externes per a la ciutadania, també es duran a terme formacions internes de l’Administració per millorar en aquest sentit i ser més conscients de la problemàtica racial.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top