Publicitat
Terrassa

Enric Vila: “Aquest és un conflicte que trascendirà la guerra”

El politòleg egarenc Enric Vila / Nebridi Aróztegui

És politòleg, especialitzat en relacions internacionals i seguretat. Diu que Ucraïna viurà una insurgència post invasió i acusa l’OTAN i la UE d’atiar el conflicte “coquetejant” amb els països de l’òrbita russa

Creu que estem a prop d’una solició a la guerra i al conflicte polític d’Ucraïna? Crec que no. Aquest és un conflicte que transcendirà la guerra. Estem davant d’un problema que ve de 2014, amb el reconeixement per part de Rússia de les regions de Donetsk i Lugansk. En aquell moment es va armar la població i ara aquesta situació s’ha estès a tot el país, on viurem una insurgència post invasió. La guerra acabarà potser d’aquí a un mes o un mes i mig, però el conflicte s’allargarà en el temps.

Quina creu que serà la fórmula que contenti les parts? Una Ucraïna neutral a l’estil de Suècia o Austria? La finlandització del país? Suècia i Àustria són neutrals, però estan a l’òrbita de l’OTAN. Això no passarà a Ucraïna. Des de la caiguda de l’URSS, el bloc Occidental ha guanyat terreny als Països Bàltics, Polònia, Hongria, Bulgària i a l’antiga Iugoslàvia. Ara Rússia ha dit fins aquí i ha decidit posar-hi fre a Ucraïna, un país amb una gran vinculació cultural i nacionalista. El 2008 ja ho van fer a Geòrgia.

És dels que pensa que Putin no s’aturarà a Ucraïna, que estem al davant d’una operació expansionista? Això és opinió, però crec que no. Probablement, incorpori Donbás i Donetsk a l’òrbita russa com a repúbliques satèl·lits i accepti una Ucraïna neutral, però exercint un control ferri.

Com valora el paper de l’OTAN i de la UE al conflicte? Tots dos són una de les causes del conflicte. Després de la caiguda de l’URSS, l’OTAN ha guanyat terreny ignorant la capacitat de Rússia d’exercir la força. Haurien d’haver atès les demandes de Rússia quan els acusava d’estar creixent a costa seva. Teníem un món dividit en dos blocs amb fronteres pactades i l’OTAN, i també la UE, no han deixat de “coquetejar” amb els països de l’òrbita soviètica. Ho han fet obertament, fins que Rússia ha dit prou.

Tornem doncs a un nou ordre mundial marcat per una reedició de la guerra freda? La guerra freda amb un món dividit en dos blocs és avui un miratge. Estem en un escenari multipolar. EUA continua sent la primera potència militar, però la Xina és avui la potència econòmica i Rússia està recuperant protagonisme. Estem en un nou ordre internacional al qual s’incorporaran també Índia i, en menor mesura també Sudàfrica.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Enric Vila: “Aquest és un conflicte que trascendirà la guerra”
To Top