Publicitat
Terrassa

L’autor de les Stolsperteine assisteix a l’homenatge d’un terrassenc represaliat pels nazis

Gunter Demnig, l’inventor de les Stolsperteine, les plaques de record als jueus deportats a camps de concentració durant el nazisme, ha assistit personalment a l’homenatge de Diego Lozano Ribera

Gunter Demnig, l'inventor de les Stolsperteine, subjectant la de Diego Lozano Ribera / Arnau Alcalà

Aquest diumenge s’ha dut a terme l’acte de col·locació de la llamborda d’homenatge a Diego Lozano Ribera, originari d’Almeria i ciutadà de Terrassa uns anys després, abans de ser deportat el 1941 a Mauthausen i assassinat el 13 de maig de 1942 a Gusen, com víctima del nazisme.

Gunter Demnig, l’alemany creador del projecte Stolsperteine, que consisteix en idear una llamborda d’homenatge única per cada jueu deportat a camps de concentració durant el règim nazi, ha assistit a l’acte i ha col·locat personalment la llamborda davant la casa on va viure Diego Lozano, com a símbol de l’últim lloc on va ser lliure abans de ser deportat. “El projecte de les Stolsperteine és molt especial per a mi. Mai havia pensat que arribaria a tenir tant d’impacte”, ha expressat Demnig. D’ençà que el projecte va néixer el 1996, ja s’han col·locat setanta mil llambordes a més d’una vintena de països.

A l’acte de record han estat presents els familiars de Diego Lozano, concretament els nebots llunyans i cunyats, que han agraït enormement l’esdeveniment i han recordat que la notícia de la mort d’en Diego es va comunicar als seus avantpassats dos anys després que aquest morís al camp de Mauthausen: “Agraïm el gest d’homenatge després de 80 anys, que és quan van deportar en Diego. És un símbol molt maco que serveix per a recordar-lo tal i com va ser. Si no fos per això, ningú recordaria el que va passar. Actes com aquests ajuden a rememorar-lo i també a passar el dol“, ha comentat la família.

Gunter Demnig col·locant la placa en homenatje a Diego Lozano Ribera / Arnau Alcalà

A més, els alumnes d’Història de l’Institut Montserrat Roig i Vedruna La Vall han assistit a l’acte com a part del projecte educatiu de rememoració de personatges històrics, després d’haver estudiat a classe la figura del terrassenc Diego Lozano. Subjectaven una pancarta que proclamava “En el passat hi ha un futur millor”. 

Miranda De la Rosa, alumna de l’Institut Montserrat Roig, ha llegit unes paraules de commemoració i un poema, amb alguns versos en alemany dedicats a Gunter Demnig: “Amb la col·locació de les llambordes del record, homenatgem les veus que no van callar, les persones protagonistes d’aquest episodi tan cruel. Les llambordes als nostres carrers simbolitzen la pell de la ciutat, les aixugarem com si aixuguessim les llàgrimes dels terrassencs deportats”, ha llegit.

L’escriptor de renom i polític espanyol Vicenç Villatoro ha estat present a l’acte en qualitat de director del Memorial Democràtic de Catalunya, i ha dedicat unes paraules de record i a prendre en consideració: “Cada acte és únic i irrepetible, i tots formen part d’un monument en dispersió, escampat per tot el món. Gràcies al projecte d’en Gunter Demnig, estem tornant el nom a una persona. El més important és que les llambordes no es col·loquen al últim lloc on van viure, perquè ja hi ha memorials i llistes als camps de concentració, sinó que es col·loquen a l’últim lloc on van ser lliures, on de veritat van viure”, ha emfatitzat Villatoro, que ha remarcat que ja hi ha més de 400 llambordes col·locades a Catalunya. 

Entre 1940 i 1941, una setantena de terrassencs, combatents republicans nascuts o residents a la nostra ciutat, van ser deportats als camps nazis. La majoria, 41 d’ells, hi van ser assassinats i, pel que fa a la resta, van tornar abans o després a Terrassa, tot i que alguns es van estimar més restar a l’exili.

Per finalitzar l’acte, s’ha col·locat una rosa sobre la llamborda i s’ha entregat una còpia d’aquesta a la familia de Diego Lozano. A l’acte també ha estat present la regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, i la regidora del Districte 4, Jennifer Ramírez.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top