Publicitat
Terrassa

La residència LaFACT per a gent gran s’amplia fins a cobrir 165 places

La residència està pendent de permisos per construir 4 habitacions més, destinades a malalts terminals

Amb l'ampliació, la residència LAFACT Gent Gran té capacitat per a 165 persones / Nebridi Aróztegui

Després de 4 anys d’obres, la Residència per a Gent Gran de La Factoria Social de Terrassa, situada a l’Avinguda Abat Marcet, 78, estrena 80 habitacions remodelades i nous espais comuns en un edifici històric que data del 1949. Actualment, la residència té capacitat per a 165 persones, entre habitacions dobles i individuals, i està pendent de la construcció de 4 habitacions més individuals destinades a malalts terminals. D’aquesta manera, és la residència que acull més pacients a Terrassa i de les més grans de Catalunya.

El cost de les obres ha estat d’uns 6 milions d’euros. El projecte de remodelació de laFACT ha consistit, principalment, en la millora dels espais de les pròpies habitacions i dels espais comuns, per crear unitats de convivència, que fàcil el símil amb una llar i comptin amb menjador, sala d’estar i cuina, a banda de les habitacions, que són personalitzades al gust dels residents. S’ha passat de 3 unitats a 6, cadascuna destinada a una necessitat específica, per exemple, una dedicada a residents amb necessitats cognitives, i una altra per a necessitats físiques especials.

La residència ha millorat les 80 habitacions i ha passat de 3 a 6 espais comuns / Nebridi Aróztegui

Sectoritzar més ens ha permès oferir una atenció més personalitzada a cada resident. A cada unitat hi ha grups petits d’entre 24 i 28 persones. Així, els oferim el millor entorn possible perquè guanyin autonomia i qualitat de vida, tant des d’un punt de vista de salut com també de relació social”, ha explicat Josep Datzira, director de LaFACT Gent Gran.

La remodelació ha seguit els criteris d’eficiència energètica per minimitzar l’impacte mediambiental i fomentar l’estalvi energètic, fet que, entre d’altres, permet la renovació de l’aire les 24 hores al dia sense necessitat d’obrir les finestres, o un control individual de la temperatura per zones. “S’ha demostrat que la renovació de l’aire és crucial en temps de pandèmia, especialment en llocs tancats com aquest. A més, volíem adaptar els consums energètics als quals els nostres temps requereixen. Desitgem que la residència, que porta 72 anys sent referent a la ciutat i al nostre entorn, segueixi marcant-se com a referent per la gent gran de tota Catalunya gràcies a la reconstrucció que li ha aportat una nova imatge”, ha comentat Xavier Queralt, president de la corporació LAFACT.

Pel que fa a les 4 habitacions pendents de construcció, es preveu que es situïn a l’entrada de l’edifici i tinguin accés individual des del carrer. Així, s’oferirà més privacitat als residents en pitjor estat de salut i a les famílies, que tindran una clau per tal que puguin sentir les habitacions com un annex de casa seva, on estarà el resident les 24 hores del dia. LaFACT està pendent d’uns últims permisos de construcció per posar en marxa l’obra, donat que l’afegiment de les 4 habitacions alteraria lleument l’arquitectura de l’edifici.

El cost de les obres ha estat d’uns 6 milions d’euros / Nebridi Aróztegui

De les 165 places disponibles actualment a la residència, 35 són concertades, i la resta, privades. En aquest sentit, Jordi Ballart ha afegit que la setmana passada ja van anunciar l’acord amb la Generalitat per a la construcció de la residència pública a Sant Pere Nord i l’ampliació de la residència Mossèn Homs.

“El major desig de la gent gran és passar els últims temps de la seva vida a casa seva, i a les residències de gent gran cada cop arriba gent més fràgil i vulnerable, per això convenia adaptar la residència LaFACT a les necessitats de la gent gran del segle XXI. A Terrassa hi ha 38.000 persones majors de 65 anys. El 2030, una de cada cinc persones que visquin a Terrassa tindrà més de 65 anys, amb un nombre considerable de persones majors de 80 anys, especialment dones en situació de vulnerabilitat i aïllament”, ha esmentat Jordi Ballart, alcalde de Terrassa. En aquest sentit, la mitjana d’edat dels residents a la FACT per a Gent Gran sol estar al voltant dels 85 anys.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top