Publicitat
Terrassa

42 joves opten a una beca de la Fundació Impulsa

L’entitat, que ofereix suport econòmic i mentoratge, està immersa en el procés de selecció de candidatures per al pròxim curs

L’aterratge de la Fundació Impulsa a Terrassa està sent un èxit. L’entitat, nascuda a Osona, va arribar a la nostra ciutat aquest curs 2021-22, becant 23 alumnes perquè puguin estudiar Formació Professional (FP) i a hores d’ara, tots ells continuen vinculats a l’organització i les 23 relacions de mentoria es mantenen en actiu.

I és que els joves de la fundació reben suport econòmic per estudiar, però també se’ls acompanya en tot aquest camí de creixement acadèmic, professional i personal amb el mentoratge d’una persona amb una trajectòria sòlida.

“Cada relació de mentoria és única i el ritme de construcció de confiança i vincle també. Cada relació s’adapta a les necessitats i objectius de cada jove. Això fa que els temes que s’estan treballant en cadascuna d’elles siguin diversos i els recursos i mecanismes utilitzats per cada mentor siguin diferents, posant sempre el jove en el centre”, explica Judit Sànchez, tècnica de programes.

23 estudiants en actiu

Els 23 estudiants segueixen en actiu a nivell acadèmic. Amb alguns d’ells, però, s’està treballant una reorientació, ja que després d’uns mesos cursant un cicle concret, el jove ha vist que hi ha altres branques professionals que el motiven més que l’escollida. “Aquest és un escenari que des de la fundació contemplem des de l’inici, perquè prendre una decisió tan important amb 16 o 17 anys mai és senzill i, per tant, aquest marge de canvi existeix, sempre que el jove finalitzi el curs acadèmic en curs i faci el treball de reorientació amb el mentor i amb l’acompanyament de la tècnica de referència de l’equip psicopedagògic”, detalla Sànchez.

L’entitat ja s’està preparant per al curs vinent i enguany ha rebut 42 candidatures d’estudiants de 4t d’ESO que volen estudiar un cicle formatiu de grau mitjà i es proposen comptar amb el suport de la Fundació Impulsa en aquesta etapa. La xifra és similar a la del curs anterior (quan es van rebre 41 sol·licituds) però enguany s’ha arribat a més centres educatius: l’any passat les candidatures provenien de 15 col·legis i instituts mentre que ara la xifra s’ha incrementat a 19. També han anat en augment el nombre d’organitzacions i empreses col·laboradores (ja sigui com a mecenes, aportant mentors o oferint pràctiques als joves).

L’equip psicopedagògic de la fundació està immers en el procés de selecció. “Una vegada analitzades les sol·licituds a nivell socioeconòmic, amb la col·laboració de l’Ajuntament, i acabada la fase d’entrevistes individuals podrem saber del cert el nombre exacte de joves acceptats per a la Beca 22-23”, diuen.

Les experiències d’adults i joves

La Fundació Impulsa aparella cada jove amb un mentor, persones amb perfils diversos que els acompanyen en el seu creixement personal i acadèmic i amb qui comparteixen interessos o branca professional.

Sònia Romero, mentora: “No es tracta de fer de professor sinó d’escoltar i acompanyar”

“Fa temps que buscava una iniciativa de mentoria social i en veure que la Fundació Impulsa arribava a Terrassa, m’hi vaig presentar. Per a mi és ideal tenir un projecte com aquest a la ciutat i més quan és una iniciativa adreçada a joves. Molts d’ells tenen dificultats per decidir cap on anar i penso que tenir una persona al costat els pot ser molt útil. No es tracta de fer-los de professor, sinó d’escoltar-los, acompanyar-los i donar-los a conèixer espais i eines que tenen al seu entorn. La fundació ofereix una formació de gran qualitat que ajuda els mentors en el contacte amb els joves però també en molts altres aspectes del dia a dia.”

Joel Navarro, jove becat: “És més que una beca; és una oportunitat molt bona si la vols aprofitar”

“Soc una persona que estudio i que tot i la situació sempre tiro endavant. La meva situació era una mica complicada i quan a l’institut em van parlar d’aquesta opció, vaig pensar que era una molt bona oportunitat. Estic cursant un CFGM en Comerç i Màrqueting. No és només la beca, sinó la formació i l’assessorament. Tenir una persona referent que t’ajudi, t’assessori, et guiï, et doni consells i et parli de les seves experiències, és molt profitós. És una oportunitat molt bona si la vols aprofitar. M’agradaria poder continuar vinculat a la fundació quan passi del cicle de grau mitjà a un de grau superior.”

Josep Algueró, mentor: “Si fos només una ajuda econòmica, no tindria els mateixos efectes”

“Vaig conèixer la Fundació Impulsa a través d’un proveïdor de l’empresa que dirigia. Antigament, havia sigut professor i em va interessar molt quan me’n va parlar. Fan una feina increïble, passes una entrevista molt completa i t’adjudiquen un mentorat en funció del teu perfil professional i personal. M’han aparellat amb un noi a qui li entusiasma el bàsquet i hem connectat molt bé. No només donem suport en qüestions d’estudis i professionals sinó en els problemes del dia a dia. Penso que als joves sentir-se acompanyats els ajuda a assolir objectius. Si fos només una ajuda econòmica, no tindria els mateixos efectes.”

Herson Miguel Lorenzo, jove becat: “Passar de la vida escolar a la laboral costa i tenir algú al costat és genial”

“Jo tenia clar que volia fer Formació Professional. Estic cursant un cicle d’instal·lacions elèctriques i automatismes perquè a l’estiu vaig fer d’ajudant de lampista, però el que a mi m’agrada són els esports i el pròxim curs canviaré de cicle. Necessitaré força material i si no fos per la beca, no m’ho podria permetre. Als joves ens costa molt passar de la vida escolar a la laboral i tenir algú ajudant-te és una oportunitat increïble. Fem moltes formacions, reunions de grup i sessions molt diferents. Ens divertim i aprenem molt. A més, sents que estan allà per qualsevol cosa.”

Silvina Schvartz, mentora: “És important no col·locar-se en una situació de superioritat”

“Fa molts anys que faig voluntariat, però com a mentora de joves és la meva primera experiència. Si no fos per la Fundació Impulsa, molts d’aquests joves no podrien accedir a uns estudis. En moltes ocasions, un dels motius és la vulnerabilitat de l’entorn proper i que hi hagi persones que els puguem acompanyar mentre fan aquest procés, penso que els ajuda. Crec que és important que entenguin que nosaltres també som persones a les quals ens passen coses; no col·locar-nos en una posició de superioritat o en un lloc de saber per poder-nos enriquir tant mentors com mentorats. A la meva mentorada la veig cada cop més segura.”

Hafsa Chamsi, jove becada: “La meva mentora m’ha ajudat a posar-me metes i pensar com assolir-les”

“Quan estudiava 4t d’ESO em van parlar d’aquesta possibilitat i penso que va ser el detonant per acabar de convèncer la meva mare de no fer Batxillerat sinó Formació Professional. Volia fer un cicle superior d’integració social i per arribar-hi vaig optar per un cicle de grau mitjà d’atenció a persones en situació de dependència. La meva mentora m’ajuda molt. Em pregunta pels meus objectius, cosa que jo no m’havia plantejat. M’ajuda a reflexionar, a posar-me metes i a pensar com aconseguir-les. El voluntariat també m’agrada molt. El faig en una residència de gent gran.”

A la recerca de més mentors

La Fundació Impulsa busca persones de més de 30 anys amb trajectòria sòlida i vinculació al territori que vulguin sumar-se a la xarxa de mentors Impulsa i acompanyar els joves d’entre 16 i 20 anys seleccionats per rebre la Beca Impulsa i estudiar Formació Professional (FP). Formar part del Programa de Mentoria implica un compromís de mínim un any i òptim de dos i una dedicació d’aproximadament cinc hores al mes, entre trobades amb el jove, formacions i seguiment amb l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa. Segons expliquen des de l’entitat, la mentoria és una oportunitat per fer valdre l’experiència personal i professional, així com per enriquir-se a través d’una formació transversal i humana.

Preguntes i respostes

Qui pot presentar candidatura a les beques de la Fundació Impulsa? Els tutors de 4t d’ESO dels centres educatius poden derivar-hi els casos d’alumnes (com a màxim, tres per centre) que volen cursar un cicle formatiu de grau mitjà i tenen dificultats per costejar els estudis.

Quin és el procés que segueixen les sol·licituds? Els centres educatius se serveixen de criteris socials, econòmics i de motivació dels joves i els ajuntaments i els consells comarcals fan una valoració socioeconòmica. La fundació fa una preselecció dels sol·licitants i els escollits passen un procés d’entrevistes que culmina el juny amb la comunicació de la resolució final.

Quins compromisos han d’adquirir els joves? Els joves becats han de complir amb el calendari de trobades amb els mentors, assistir a les sessions formatives de la fundació, dur a terme 25 hores de voluntariat i aprovar el 80% de les assignatures.

On té presència la fundació? La iniciativa va néixer l’any 2015 a Vic i actualment és present a Osona, la Garrotxa, el Berguedà, el Moianès, el Bages, Terrassa, Sabadell i el Baix Empordà.

Quin és el paper de les empreses? La fundació vol comptar amb la involucració del sector empresarial de l’entorn per continuar creixent curs rere curs. A banda dels mentors i del finançament que pugui rebre, també vol comptar amb empreses de sectors diversos que ofereixin llocs per fer pràctiques.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
42 joves opten a una beca de la Fundació Impulsa
To Top