Terrassa podrà veure la qualitat del seu aire en temps real
La UPC vol ampliar el projecte de sensors en moviment

- Terrassa podrà veure la qualitat del seu aire en temps real
ARA A PORTADA

- Javier Llamas
- Redactor al Diari de Terrassa
Publicat el 20 d’abril de 2022 a les 07:56
Actualitzat el 19 d’abril de 2022 a les 21:05
“Al llarg del 2023 podrem tenir un mapa de la contaminació a Terrassa per consultar-lo en temps real”. Carles Caballero, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, va fer aquest dimarts aquest anunci durant la comissió informativa de Territori que va aprovar elevar al ple municipal de l’abril l’aprovació del Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire de Terrassa (PMQA). El mapa es nodrirà de les dades captades per la flota de vehicles de mobilitat personal (VMP), com els patinets elèctrics, dotats de sensors gràcies a un projecte de col·laboració iniciat amb la UPC.
Ahir dimarts mateix, Caballero es va reunir amb l’equip científic que dirigeix aquest projecte, que, segons el regidor, li va sol·licitar un tercer any de treball per tancar la prova pilot de la qual Terrassa és ciutat pionera al món. A altres ciutats, com Berna (Suïssa) i Boston (Estats Units), s’han dut a terme plans similars però en flotes de camions de recollida de les escombraries i en taxis, respectivament. A Terrassa, amb vehicles elèctrics. Amb aquest tercer any d’experiment, amb més sensors en moviment, l’equip de la UPC podrà tenir a les mans dades “més robustes”, segons el regidor, per consolidar la prova i poder exportar-la a altres països europeus. I la iniciativa, va avançar Caballero, es diu “Projecte Terrassa”.
Així, la ciutat disposarà “d’una eina, de cost zero per a l’Ajuntament, que permetrà conèixer en temps real, dia a dia, hora a hora, la qualitat de l’aire”. Això suposarà, en paraules del regidor, “un canvi de paradigma” que facilitarà, segons aquest “mapa complet”, prendre mesures “de manera àgil” en cas d’excés de contaminació. L’àrea de Medi Ambient també va informar de la instal·lació de més punts fixos de detecció d’emissions. Actualment, només existeix a Terrassa el situat a la rambleta del Pare Alegre, a més d’una vintena de captadors passius en altres punts.
Els objectius del nou PMQA, centrats en l’horitzó de l’any 2025, es basen “a reduir les emissions en un 15%, respecte a les registrades l’any 2019, complint així amb l’acord derivat de la tercera Cimera de l’Aire de Catalunya, celebrada ara fa un mes”, destaca l’Ajuntament.
Notícies recomenades
-
Terrassa Saps on són... les restes d’una sala on es ballava?
-
Terrassa Els Minyons es fan virals imitant un famòs anunci de pizzes
-
Terrassa I si recuperem l’armari dels nostres besavis i rebesavis?
-
Terrassa La Fira aposta pel gust del 1900 amb una mostra gastronòmica i menús
-
Terrassa La revolució modernista, també als fogons
-
Terrassa El Pere Viver celebra el seu 50è aniversari