Publicitat
Terrassa

“Els que disparen contra els autors més mediàtics, s’equivoquen”

L’editor terrassenc ens parla de la Diada de Sant Jordi que se celebra avui / alberto tallón

Entrevista a Josep Lluch, editor terrassenc de Proa i Empúries i també llicenciat en Filologia Catalana i escriptor.

Quines tendències quant a compra de llibres hi pot haver de cara a la Diada de Sant Jordi d’enguany? La diferència de Sant Jordi respecte a la resta de l’any, és que els lectors més eventuals compren llibres i tenen més tirada a comprar llibres d’algú fora del món de les lletres. Són llibres d’autors coneguts, fora de l’àmbit estrictament literari. És el que acostuma a passar. En els últims anys hi ha una certa tendència a descobrir veus noves i és més difícil saber quina veu més nova farà més fortuna.

Es pot arribar enguany a xifres de venda de llibres d’abans de la pandèmia? Crec que sí. No sabem si plourà, però la pandèmia ha fet augmentar l’índex de lectura i, potser ara retrocedeix una mica, però crec que no tant i podria ser que el Sant Jordi anés millor que abans de la pandèmia.

És el gran dia de l’any del sector, pel que fa a vendes? Per resumir-ho, és un dia com si fos un mes de vendes. Em refereixo a un dels mesos més macos, naturalment no com el mes de gener, per exemple, que acostuma a ser fluix.

Els autors mediàtics fa que els autors més novells tinguin menys possibilitats de treure el cap? Crec que no té res a veure i els que disparen contra aquests autors s’equivoquen. Els lectors que tenen els autors, diguem-ne, més mediàtics, no treuen lectors de llibres més literaris.

Hi haurà qui els hi discuteixi la qualitat pel fet de no ser escriptors. Un llibre que és vendible no té per què ser un llibre dolent. Una persona, pel fet de ser coneguda no té per què escriure un mal llibre. Hi ha la llegenda que els polítics no escriuen els seus llibres. Doncs, sí. Són gent que, en general, ja escriu i potser els hi has d’arreglar alguna cosa. No cal que tots els que escriuen siguin filòlegs.

S’està posant molt de moda l’autoedició. Això pot perjudicar a les editorials? Considero que no. És un fenomen d’Amazon, però en general crec que és bastant residual, i la majoria de lectors demanen una garantia d’una editorial a darrere i el seu filtre.

Recomani’m un llibre per a la Diada? Els dos som terrassencs i, per tant, recomano el d’autors d’aquí. El de Sergi Belbel, “Morir-ne disset”, molt divertit i Premi Sant Jordi 2021, i el de Vicenç Villatoro, “Tren a Maratea”, que és una delícia.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top