Durant el 2021, la sindicatura va tramitar 138 greuges. 54 es van resoldre de forma favorable a la ciutadaniaEl reglament de la sindicatura, recorda Marquès, deixa clara l’obligatorietat de l’administració de respondre als seus requeriments. “Nosaltres els recordem que el tema està pendent de manera continuada, però no responen. Ja no sabem què més fer”. La situació també afecta casos ja resolts en què la ciutadania té la raó i la síndica emet una recomanació a l’Ajuntament. Hi ha 18 que han superat els dos mesos preceptius per rebre l’acceptació municipal, cinc estan pendents des del 2019, tres des del 2020 i deu des del 2021. A aquests expedients pendents de resposta municipal durant els darrers 3 anys cal sumar els 37 greuges oberts per manca de resposta de l’Ajuntament a instàncies de la ciutadania, la majoria d’elles relacionades amb tràmits urbanístics (12) o vinculats a gestions de via pública (8). Per agilitzar la tramitació, la sindicatura impulsa mediacions que permeten, abans d’obrir un greuge, demanar informe a l’Ajuntament i, si l’administració dona la raó al ciutadà, tancar-lo de manera àgil.
La síndica demana més agilitat en la resposta a l’Ajuntament
La Sindicatura de Greuges presenta avui el seu informe d’activitat de l’exercici 2021 al ple sobre l’Estat de la Ciutat

- Veïns ajudant veïns a Terrassa
Ara a portada
Publicat el 22 d’abril de 2022 a les 08:12
Actualitzat el 21 d’abril de 2022 a les 21:20
Durant el 2021, la Sindicatura de Greuges de Terrassa va tramitar 138 greuges a la ciutat, dels que 39 es van derivar a la sindicatura catalana i de la resta, 99, la majoria (54) es van resoldre favorablement a la ciutadania.
Aquest ha estat un any estàndard en activitat, però la síndica explica que la seva tasca s’està veient entorpida per la lentitud de l’Ajuntament en les respostes als seus requeriments. La situació es dona tant a l’inici de l’expedient, quan la sindicatura demana informació a l’administració per contrastar la viabilitat de la queixa, i al final del procediment, quan un cop resolt l’expedient, l’Ajuntament ha d’acceptar la recomanació de la síndica.
Avui a l’oficina de la defensora de la ciutadania hi ha 38 expedients que acumulen retards de fins a tres anys. El reglament de la sindicatura fixa un termini d’un mes per a l’emissió del primer informe i de dos mesos per a l’acceptació de la recomanació.
Segons l’informe d’activitat del 2021, hi ha vint casos bloquejats a la sindicatura per manca d’una primera resposta; 4 esperen des de 2019, 9 des del 2020 i 7 van quedar fora de termini l’any passat.
“És el retard més greu- diu la síndica, Isabel Marquès-. Jo no necessito ni un informe, amb un resum o un correu puc tenir informació suficient per obrir o descartar un greuge”.
Marquès explica que aquesta manca de resposta compromet l’eficàcia de la mateixa institució de la sindicatura. “La ciutadania quan veu que el seu expedient no avança, ens diu que a nosaltres l’administració tampoc no ens fa cas”.