Publicitat
Terrassa

Apropar la tecnologia a la gent gran

L’ús del mòbil i les xarxes socials ha estat el focus del taller “Digitalització +65” de la Mobile Week 2022 de Terrassa

El taller s'ha impartit al Casal del Vapor Gran / Nebridi Aróztegui

“Quants de vosaltres utilitzeu Instagram?”, ha preguntat Luís Fernández, consultor de l’empresa de ciberseguretat On-Branding, mentre impartia la xerrada “Digitalització +65”, en el marc de la Mobile Week Terrassa 2022, a una trentena d’homes i dones de la tercera edat que l’estaven escoltant atentament. Unes tres o quatre persones han aixecat la mà, però al preguntar per Facebook, WhatsApp o Telegram, la resposta ha estat gairebé unànime, amb un mar de mans aixecades.

Cadascun dels assistents les emprarà d’una manera o altra, però el que tenen en comú és que tots volen aprendre a utilitzar les noves tecnologies, i sobretot el dispositiu electrònic més emprat arreu del món: el telèfon mòbil. “Vull mantenir-me amb el cap ocupat i no quedar-me enrere. Tinc dues carreres i un doctorat a mitges. Vull aprendre noves eines per adaptar-me i seguir el ritme”, ha comentat l’Anna Torres, de 73 anys.

“La tecnologia avança ràpidament i no s’atura, com no ho va fer la societat quan es va inventar la màquina de vapor o l’electricitat. Un dels reptes del Mobile és explicar la tecnologia a la ciutadania, sense límit d’edat. Som conscients de les dificultats que la tercera edat pot tenir amb l’era digital”, ha explicat Eduard Martín, director de connectivitat del Mobile World Capital Barcelona.

El taller girava al voltant de l’ús del mòbil i les xarxes socials, amb els avantatges i riscos que comporten, com la ciberdelinqüència. Luís Fernández ha estat clar:”Mai et fiïs”. Fernández ha repassat les estafes més comunes que els ciberdelinqüents fan servir, i a les quals les persones de la tercera edat poden ser més susceptibles de caure: el phishing, el smishing i el vishing, estafes tant per correu electrònic, SMS, xarxes socials o a través de trucades. Els ciberdelinqüents es fan passar per una entitat bancària, companyia telefònica o xarxa social verificada (per exemple, Instagram) amb l’objectiu de suplantar una identitat o sostreure diners. La problemàtica ha causat sensació a l’aula, ja que diverses persones presents han testimoniar haver estat a punt de caure en estafes.

“Sempre em truquen números internacionals o diuen que són de la policia, per demanar-me dades personals. Ara ja sé que no haig de contestar-los, i no fiar-me si em truquen des d’un número ocult”, ha explicat la Maria Rosa Sánchez, de 66 anys. David Ferrer, secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat, va esmentar els riscos de no diferenciar correctament una notícia real d’una falsa, una altra problemàtica: “Hem d’empoderar intergeneracionalment la ciutadania per distingir una fake news d’una notícia real. Les xarxes socials i l’entorn digital han de ser eines de transparència i no un perill per a la democràcia”, ha expressat.

La Mobile Week concentra també altres tallers i activitats amb l’àmbit digital com a centre. Josep Forn, regidor d’Universitats i Innovació, ha matisat la importància que Terrassa sigui seu de l’esdeveniment: “És un honor. Posem a disposició de la ciutadania el teixit industrial i empresarial de la ciutat”, ha dit el regidor.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top