Publicitat
Terrassa

La Justícia torna a donar la raó l’Ajuntament en el litigi amb Mina

El Tribunal Suprem no admet a tràmit el recurs de la companyia contra la sentencia del TSJC que ratificava el final de la concessió

Seu de l'empresa municipal Taigua, gestora del servei d'abastament a la ciutat des de 2017 /Nebrisi Aróztegui

L’Ajuntament de Terrassa torna a sumar una nova victòria judicial en el pols que lliura als tribunals amb Mina i Agbar.

El Tribunal Suprem no ha admès a tràmit el recurs de cassació interposat per Mina contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de març de 2021, que confirmava els acords del ple de desembre de 2016. En aquell moment, el Consistori va aprovar l’extinció de la concessió a Mina, després de 75 anys com a gestora del servei d’abastiment de l’aigua, les pròrrogues imposades a la companyia, i el llistat de béns que l’empresa havia de retornar a l’Ajuntament un cop finalitzat el contracte.

La sentència del TSJ de 2021 va estimar parcialment el recurs presentat per l’Ajuntament de Terrassa i Mina va anunciar la seva voluntat de recórrer en cassació davant del Suprem. Ho ha fet, però ara l’alt tribunal no ha admès a tràmit la seva demanda, argumentant que el recurs “no s’ha fonamentat suficientment”. Amb aquest pronunciament del TS s’esgota la via judicial d’aquest procediment, el més llarg i conflictiu, i es confirma la victòria municipal als tribunals.

El TS no admet a tràmit el recurs de Mina argumentant que “no s’ha fonamentat suficientment”

Amb el seu edicte, el TS confirma de facto la legalitat de la municipalització de la gestió de l’aigua a la ciutat, que es va produir el desembre de 2016. El TSJC va resoldre que els tres acords més importants del ple de desembre 2016 són legals i s’han de mantenir: l’extinció de la concessió “per transcurs de temps”, les pròrrogues forçoses i la reversió de béns. La sentència detallava el llistat de béns que Mina havia de retornar l’Ajuntament un cop finalitzat el contracte.

En la imposició de les pròrrogues, però, el TSJ va anul·lar la decisió municipal de modificar les condicions prèvies del contracte i imposar mecanismes de control a Mina en la segona pròrroga. Si la sentència es declara ferma, tot apunta que l’administració haurà de compensar a Mina pel sobrecost.

El pronunciament de l’alt tribunal confirma la sentència que dona categoria de legalitat a la gestió pública de l’aigua a la ciutat

Tancada la via legal d’aquest procediment judicial, queden encara sis demandes més als tribunals.

El maig de 2021, Mina i Agbar van posar fi a la treva que mantenien amb l’Ajuntament, després que l’administració acordés amb la companyia contractar-la com a proveïdora de serveis de l’empresa municipal Taigua. L’acord va saltar pels aires l’any  passat amb la recuperació de sis demandes que havien quedat suspeses.

Mina torna a portar als tribunals la reversió de bens, les condicions de la tercera i la quarta pròrrogues, i els requeriments de dades i recursos informàtics fets per l’Ajuntament durant la transició de la gestió privada a la pública. També ha tornat a activar el contenciós contra la creació de Taigua. La multinacional Agbar, pel seu compte, ha recuperat la demanda contra l’acord del ple de 22 de març de 2018 que va aprovar el canvi de model a la gestió pública.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La Justícia torna a donar la raó l’Ajuntament en el litigi amb Mina
To Top